to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:24 | 04.05.2022

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Ανάμεσα σε Μπουρούντι και Ζάμπια η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου

«Η χώρα μας κατρακύλησε σε ένα χρόνο 38 θέσεις. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Κυρίως πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση, η οποία έχει τη βασική ευθύνη σε ζητήματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου», σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Kontra Channel o Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής τιυ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


O Γ. Μπαλάφας επισήμανε μεταξύ άλλων:

Η 3η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας. Σύμφωνα με την έγκυρη οργάνωση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα η χώρα μας κατατάσσεται στην 108η παγκόσμια θέση ανάμεσα στο Μπουρούντι και στη Ζάμπια, κατρακυλώντας σε ένα χρόνο 38 θέσεις. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Κυρίως πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση, η οποία έχει τη βασική ευθύνη σε ζητήματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου.

Για την παραίτηση του Φαμπρίς Λεγκέρι, επικεφαλής της Frontex

Όλοι γνωρίζουμε ότι στα θαλάσσια σύνορά μας και στον Έβρο πολλές φορές συνέβησαν βίαιες επαναπροωθήσεις, τόσο με ευθύνη της Frontex, όσο και των κυβερνητικών υπευθύνων και του αρμόδιου υπουργού. Ο υπεύθυνος της Frontex δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Κατά την γνώμη μου ορθώς “απομακρύνθηκε” ο Φ. Λεγκέρι μετά τις καταγγελίες για pushbacks, ζήτημα για το οποίο, εξάλλου, γίνεται έρευνα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας είναι ότι δεν πρέπει να χάσει το διαχρονικό ηθικό πλεονέκτημα που κέρδισε επιδεικνύοντας σεβασμό στον πρόσφυγα, στο μετανάστη και σε κάθε ξένο που αναζητούσε μία καλύτερη ζωή. Η χώρα μας γνωρίζει από προσφυγιά και μετανάστευση. Υπό μία έννοια ακόμα και σήμερα ζει ένα είδος οικονομικής μετανάστευσης με το braindrain.


Για την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αναστολή πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής

Η τροπολογία που καταθέσαμε είναι η συνέχεια του αιτήματος και των ενεργειών των δικηγορικών συλλόγων και των ενώσεων καταναλωτών.  Σε εκδήλωση, μάλιστα, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας καθηγητές της Νομικής, όπως ο κ. Μεντής και ο κ. Δέλλιος, τοποθετήθηκαν λέγοντας ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένα μέτρο το οποίο αντίκειται στο δικαιϊκό  σύστημα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Πρέπει να τονίσω ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένα μέτρο που εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 2021 από τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει απόφαση της Δικαιοσύνης που να επικυρώνει ή να μην επικυρώνει την επιβολή της ρήτρας και μέχρι την ολοκλήρωση της θεσμικής διαδικασίας να υπάρξει αναστολή στις πληρωμές. Ας φροντίσει η κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα περιθώρια ώστε η διαδικασία να προχωρήσει τάχιστα και να αποφασιστεί η νομιμότητα ή όχι αυτού του μέτρου που γονατίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.


Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Μέχρι πριν από περίπου ενάμιση μήνα η κυβέρνηση δεν αναγνώριζε ότι υπάρχουν υπερκέρδη στις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ενέργειας. Τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη, όπως τα χαρακτήρισε η Κομισιόν. Όταν πια ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ύπαρξή τους, δήλωσε ότι θα φορολογήσει κατά 90% τα πιστοποιημένα από τη ΡΑΕ υπερκέρδη. Σχεδόν δύο μήνες ο πρωθυπουργός της χώρας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, απλά περιμένει τη ΡΑΕ.

Είναι άλλο ένα δείγμα της αδράνειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Μιας κυβέρνησης που ενώ, εδώ και οχτώ μήνες, της τονίζαμε ότι πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της στην οικονομία και στην καθημερινότητα, απαντούσε για κινδυνολογία από την πλευρά μας και ότι το φαινόμενο της ακρίβειας θα διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Τώρα ρίχνουν τις ευθύνες στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των τιμών, η συνολική ακρίβεια που οδηγεί σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπήρχε από πριν. Από όταν ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε περήφανος για την “καταπληκτική ποιότητα ζωής” στην Ελλάδα, αλλά οι πολίτες δεν μπορούσαν να βγάλουν το μήνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)