to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:51 | 04.05.2022

Διεθνή

Κάμαλα Χάρις: «Επίθεση εναντίον της ελευθερίας» η αναίρεση του δικαιώματος στην άμβλωση

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την εκρηκτική αποκάλυψη του Τύπου για το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία οδεύει να αναιρεθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μιλά για «επίθεση» εναντίον των γυναικών και «της ελευθερίας»


Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Δημοκρατική πρώην εισαγγελέας Κάμαλα Χάρις, εξέφρασε χθες Τρίτη –μετά την εκρηκτική αποκάλυψη του Τύπου για το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία οδεύει να αναιρεθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο– την άποψη πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν σκοπό να μετατρέψουν το ζήτημα σε πολιτικό «όπλο» ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, μιλώντας για «επίθεση» εναντίον των γυναικών και «της ελευθερίας».

«Αν το (Ανώτατο) Δικαστήριο ανατρέψει την απόφαση (στην υπόθεση) Ρόου κατά Γουέιντ, θα πρόκειται για επίθεση εναντίον της ελευθερίας», τόνισε η κυρία Χάρις απευθυνόμενη στους παριστάμενους σε εκδήλωση της Emily’s List, οργάνωσης που δίνει αγώνες για να εκλέγονται πολιτικοί των Δημοκρατικών που τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων.

Χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του σχεδίου απόφασης που αποκάλυψε πρώτος ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico, τονίζοντας πάντως προς δεν πρόκειται για κάτι τελεσίδικο.

Η ομιλία της κυρίας Χάρις είχε προγραμματιστεί προτού διαρρεύσει το σχέδιο απόφασης του κορυφαίου οργάνου της αμερικανικής δικαιοσύνης –γεγονός άνευ προηγουμένου–, όμως η εμφάνισή της προσέλαβε άλλη διάσταση.

Η K. Χάρις για πολλούς είναι η φυσική επιλογή της κυβέρνησης Μπάιντεν για να προβληθεί το ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι Δημοκρατικοί μάλλον θα προσπαθήσουν να θέσουν το δικαίωμα στην άμβλωση στο επίκεντρο της πολιτικής μάχης, για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους. Σήμερα, διαθέτουν ισχνές πλειοψηφίες και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς κατέδειξε ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θα υποστήριζαν υποψήφιους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η αντιπρόεδρος είναι εδώ και χρόνια σθεναρή υπέρμαχος των προσπαθειών για τη βελτίωση της υγείας των γυναικών και ειδικά του δικαιώματός τους στην άμβλωση. Έχει βραβευτεί από οργανώσεις οικογενειακού προγραμματισμού και ήταν επίσης κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση της Emily’s List το 2015, όταν έθεσε υποψηφιότητα για τη Γερουσία.

Χθες, έκρινε ότι τις τελευταίες 24 ώρες φάνηκε ποιες είναι οι θέσεις των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα.

«Ορισμένοι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων προσπαθούν να μετατρέψουν σε όπλο τη χρήση του νόμου εναντίον των γυναικών. Πώς τολμάνε. Πώς τολμάνε να λένε σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το δικό της σώμα. Πώς τολμάνε να προσπαθούν να την εμποδίσουν να καθορίσει εκείνη το μέλλον της. Πώς τολμάνε να προσπαθούν να στερήσουν από τις γυναίκες τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους», είπε.

Κατά εκτιμήσεις ειδικών, η μια στις τέσσερις γυναίκες στις ΗΠΑ θα κάνει άμβλωση τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Από αυτές, το 75% έχει χαμηλό εισόδημα, το 59% είναι ήδη μητέρα, το 55% έχει προβλήματα που το εμποδίζουν να γίνει μητέρα, για παράδειγμα έχασε τη δουλειά του, σύμφωνα με την Κέιτλιν Νόουλς Μάιερς, καθηγήτρια οικονομικών στο Middlebury College, ειδικευμένη στις επιπτώσεις των πολιτικών αναπαραγωγικής υγείας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)