to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει το νομικό πλαίσιο των αμβλώσεων - Κύμα αντιδράσεων

Προσχέδιο γνωμοδότησης της συντηρητικής πλειοψηφίας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που διέρρευσε στα ΜΜΕ, δείχνει πως διεξήχθη ήδη ψηφοφορία με την οποία ανατρέπεται η ιστορική απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ του 1973, που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico χθες Δευτέρα.


Η απόφαση στην υπόθεση του 1973 ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής», αναφέρει στο προσχέδιο, που φέρει ημερομηνία 10η Φεβρουαρίου, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, σύμφωνα με τον Politico.

Άλλοι τέσσερις δικαστές διορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους –ο Κλάρενς Τόμας, ο Νιλ Γκόρσατς, ο Μπρετ Κάβανο και η Έιμι Κόνι Μπάρετ– τάχθηκαν υπέρ αυτής της θέσης, κατά το δημοσίευμα.

«Είναι πιθανό να υπήρξαν ορισμένες αλλαγές από τότε», δηλαδή τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν συντάχθηκε η γνωμοδότηση, ανέφερε ο ρεπόρτερ του Politico που αποκάλυψε την υπόθεση, ο Τζος Γκέρστιν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC χθες βράδυ.

Είναι οριστική η απόφαση;

Μετά την παρουσίαση προφορικών επιχειρημάτων και αφού διεξαχθεί ψηφοφορία, μέλος της ομάδας που πλειοψήφησε αναλαμβάνει να συντάξει το προσχέδιο της γνωμοδότησης. Κατόπιν, το έγγραφο διανέμεται στα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταξύ της αρχικής ψηφοφορίας και της δημοσιοποίησης της απόφασης, οι απόψεις μπορεί να αλλάξουν. Οποιαδήποτε απόφαση θεωρείται τελεσίδικη μόνο αφού δημοσιοποιηθεί.

Ο Νιλ Κάτιαλ, νομικός που έχει χειριστεί υποθέσεις οι οποίες εκδικάστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σημείωσε μέσω Twitter ότι το δημοσίευμα του φαίνεται σωστό και σχολίασε πως αν όντως είναι ακριβές, θα πρόκειται για την «πρώτη φορά που διέρρευσε κάτι τόσο σημαντικό» στον Τύπο από το κορυφαίο ομοσπονδιακό δικαστικό όργανο.

Η υπόθεση Roe v. Wade

Η Roe v. Wade (1973), ήταν μια απόφαση ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να κάνει άμβλωση χωρίς υπερβολικούς κυβερνητικούς περιορισμούςς. Η απόφαση κατέρριψε πολλούς ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις. Η Roe πυροδότησε μια συνεχιζόμενη συζήτηση για τις αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το εάν ή σε ποιο βαθμό η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη, ποιος πρέπει να αποφασίσει τη νομιμότητα της άμβλωσης και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των ηθικών και θρησκευτικών απόψεων στην πολιτική σφαίρα. Διαμόρφωσε επίσης τη συζήτηση σχετικά με τις μεθόδους που πρέπει να χρησιμοποιήσει το Ανώτατο Δικαστήριο στη συνταγματική εκδίκαση.

Η απόφαση αφορούσε την περίπτωση της Norma McCorvey -γνωστής με το νόμιμο ψευδώνυμο "Jane Roe" - η οποία το 1969 έμεινε έγκυος στο τρίτο της παιδί. Η McCorvey ήθελενα προχωρήσει σε άμβλωση, αλλά ζούσε στο Τέξας, όπου η άμβλωση ήταν παράνομη εκτός από τις περιπτώσεις που ήταν απαραίτητο για να σωθεί η ζωή της μητέρας. Οι δικηγόροι της, Sarah Weddington και Linda Coffee, υπέβαλαν αγωγή εκ μέρους της στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κατά του τοπικού εισαγγελέα της, Henry Wade, ισχυριζόμενοι ότι οι νόμοι του Τέξας για τις αμβλώσεις ήταν αντισυνταγματικοί. Τρεις δικαστές του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια του Τέξας άκουσε την υπόθεση και αποφάσισε υπέρ της. Στη συνέχεια, το Τέξας προσέφυγε απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε μια απόφαση 7–2 υπέρ της McCorvey, αποφασίζοντας ότι η ρήτρα Due Process της Δέκατης τέταρτης τροποποίησης του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών παρέχει ένα «δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή» που προστατεύει το δικαίωμα μιας εγκύου να επιλέξει εάν θα κάνει άμβλωση. Αλλά έκρινε επίσης ότι αυτό το δικαίωμα δεν είναι απόλυτο και πρέπει να εξισορροπηθεί έναντι των συμφερόντων των κυβερνήσεων για την προστασία της υγείας των γυναικών και της προγεννητικής ζωής. Το Δικαστήριο επέλυσε αυτό το τεστ εξισορρόπησης συνδέοντας την κρατική ρύθμιση των αμβλώσεων με τα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης: κατά το πρώτο τρίμηνο, οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να απαγορεύσουν καθόλου τις αμβλώσεις. κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να απαιτήσουν λογικούς υγειονομικούς κανονισμούς. κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, οι αμβλώσεις θα μπορούσαν να απαγορευθούν εντελώς, εφόσον οι νόμοι περιείχαν εξαιρέσεις για περιπτώσεις που ήταν απαραίτητες για να σωθεί η ζωή ή η υγεία της μητέρας. Το Δικαστήριο χαρακτήρισε το δικαίωμα επιλογής για άμβλωση ως «θεμελιώδες», το οποίο απαιτούσε από τα δικαστήρια να αξιολογούν τους αμφισβητούμενους νόμους περί αμβλώσεων σύμφωνα με το πρότυπο «αυστηρού ελέγχου», το υψηλότερο επίπεδο δικαστικού ελέγχου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κύμα αντιδράσεων στην Ουάσινγκτον

Η εξέλιξη προκάλεσε σοκ στην Ουάσινγκτον, καθώς ενδέχεται να αλλάξει άρδην το πολιτικό τοπίο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

«Το Κογκρέσο πρέπει να περάσει νόμο η οποία θα εντάξει την απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ στη νομοθεσία αυτής της χώρας τώρα. Κι αν δεν υπάρχουν 60 ψήφοι στη Γερουσία για να εγκριθεί, πρέπει να τερματίσουμε την πρακτική της ενισχυμένης πλειοψηφίας και να περάσει με 50 ψήφους» επισημαίνει ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί απευθείας επίθεση στην αξιοπρέπεια, στα δικαιώματα και στις ζωές των γυναικών, χωρίς να λογαριάζουμε τη νομοθεσία δεκαετιών. Θα σκοτώσει και θα υποδουλώσει γυναίκες μολονότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη. Τι ντροπή» αναφέρει σε μήνυμα της η Χίλαρι Κλίντον.

H Ελίζαμπεθ Γουόρεν, γερουσιάστρια των Δημοκρατικών τονίζει: «Το Ανώτατο Δικαστήριο που κατέλαβαν εξτρεμιστές ετοιμάζεται να ανατρέψει την απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ και να επιβάλει τις ακροδεξιές, αντιδημοφιλείς απόψεις του σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ώρα τα εκατομμύρια που υποστηρίζουν το Σύνταγμα και το δικαίωμα στην άμβλωση να ορθώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους για να ακουστεί. Δεν θα γυρίσουμε πίσω — ποτέ».

H Έιμι Κλόμπουτσαρ, γερουσιάστρια των Δημοκρατικών στη δική της τοποθέτηση αναφέρει: «Αν δεν μπορεί να γίνει τίποτε στην Ουάσινγκτον λόγω της πολιτικής των Ρεπουμπλικάνων να παρεμβάλλουν προσκόμματα, τότε ο αμερικανικός λαός και οι γυναίκες θα πρέπει να ψηφίσουν και ο κόσμος που πιστεύει στην ελευθερία της επιλογής πρέπει να ψηφίσει όπως ποτέ πριν, διότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να το αλλάξουμε αυτό».

Αντίδραση και από την Κάθι Χόκουλ, κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης στην οποία αναφέρει: «Αυτή είναι μια απόλυτα επονείδιστη επίθεση στο θεμελιώδες δικαίωμά μας να επιλέγουμε, και θα την πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Θα το πω δυνατά και καθαρά: η Νέα Υόρκη θα εγγυάται πάντα το δικαίωμά σας στην άμβλωση. Έχετε τον λόγο μας».

 Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, κορυφαία βουλεύτρια της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών σε δικό της μήνυμα αναφέρει: «Όπως είχαμε προειδοποιήσει, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει στο στόχαστρο μόνο την άμβλωση, έχει στο στόχαστρο το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, στην οποία βασίστηκε η απόφαση (του 1973) και συμπεριλαμβάνει επίσης τους γάμους προσώπων του ίδιου φύλου και τα αστικά δικαιώματα».

Τι λένε οι Ρεπουμπλικάνοι

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές υπερτονίζουν το ζήτημα της διαρροής έναντι της ουσίας της απόφασης ενώ κάποιοι εξ αυτών υπερασπίζονται το σκεπτικό της, ανέκδοτης ακόμα, απόφασης. Άλλωστε το ζήτημα των αμβλώσεων σε υπερ-συντηρητικές πολιτείες όπου τα διάφορα θρησκευτικά δόγματα ασκούν τεράστια επιρροή αποτελεί μεγάλη δεξαμενή ψήφων για εκείνους και για τον λόγο αυτό τοπικοί ρεπουμπλικανοί βουλευτές προωθούν νομοθετικές ρυθμίσεις όπως πρόσφατα στο Τέξας και την Οκλαχόμα.

Τομ Κότον, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων: «Το Ανώτατο Δικαστήριο και το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να διενεργήσουν εξονυχιστική έρευνα για αυτή τη διαρροή με όλα τα εργαλεία που χρειάζονται. Στο μεταξύ, η απόφαση (του 1973) ήταν κατάφωρα λαθεμένη εξαρχής και προσεύχομαι το Δικαστήριο να τηρήσει το Σύνταγμα και να επιτρέψει στις πολιτείες να προστατεύουν και πάλι τις ζωές των αγέννητων παιδιών».

Ρικ Σκοτ, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων: «Η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας διεργασιών στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ιερή και το προστατεύει από τις πολιτικές παρεμβάσεις. Αυτή η παραβίαση δείχνει ότι οι ριζοσπάστες Δημοκρατικοί εργάζονται ολοένα πιο σκληρά για να εκφοβίσουν και να υπονομεύσουν το Δικαστήριο. Αυτό ήταν το σχέδιό τους πάντα. Οι δικαστές δεν μπορεί και δεν πρέπει να καμφθούν από αυτή την επίθεση».

Τζος Χόλι, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων: «Η αριστερά συνεχίζει την επίθεσή της εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου με αυτή την άνευ προηγουμένου παραβίαση της εμπιστευτικότητας, που έχει ξεκάθαρα σκοπό να εκφοβίσει. Οι δικαστές δεν πρέπει να υποχωρήσουν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια να διαφθαρεί η διαδικασία. Φανείτε δυνατοί. Θα πω ότι αν αυτή είναι η θέση του Δικαστηρίου, είναι τρομερή. Πολύ καλά ψαγμένη, άψογα διατυπωμένη, ηθικά ισχυρή».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)