to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δικαιοσύνη και αλλαγή πολιτικής

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος γράφει στο NEWS 24/7 για την Ευρώπη που έχει υποψιαστεί ότι "κάτι δεν πάει καλά" με την λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και έχει αρχίσει να ερευνά την κατάσταση.


Η Επιτροπή για τις Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28 Απριλίου 2022 ασχολήθηκε με την κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα.

Αν βέβαια κάποιος εδώ αρκείται να βλέπει τηλεόραση και να διαβάζει φιλοκυβερνητικά έντυπα και ιστοσελίδες, μένει με το στόμα ανοιχτό: Ποιο και πού είναι εδώ το πρόβλημα; Το Ευρωκοινοβούλιο όμως αφουγκράζεται κι άλλες πηγές: Μέχρι και Ευρωβουλευτές της Left ακούει, όπως ο Κ. Αρβανίτης. Αυτή τη φορά κάλεσε εκπρόσωπο του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης (ο ίδιος ο Υπουργός απέφυγε τη δοκιμασία και ανέθεσε στον Γ. Γ. του Υπουργείου τη δύσκολη αποστολή), τη διωκόμενη για τον (θαρραλέο) τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε υποθέσεις διαφθοράς Εισαγγελέα κ. Ε. Τουλουπάκη, έναν εκπρόσωπο αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης και έναν εκπρόσωπο των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα». Οι Ευρωπαίοι έχουν υποψιαστεί ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Δεν πρόκειται για κάποιο ειδικό θέμα. Η λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν αφορά μόνο τους θεσμούς, αλλά και την πολιτική και τον φιλελεύθερο πολιτισμό. Η Δικαιοσύνη είναι κεντρικός πυλώνας της Δημοκρατίας, του Συντάγματος και της κοινωνίας αυτοπροσώπως και καθολικά. Πραγματικά:

  • Ο λαός στο σύνολό του σε κάθε τόπο και σε κάθε στιγμή διεκδικεί το δίκιο του και αντιδρά στην αδικία.
  • Μια δημοκρατική κυβέρνηση είναι αδύνατο να ασκήσει εξουσία αν δεν μπορεί να στηριχθεί σε μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αυτό ισχύει κατεξοχήν για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ο προγραμματικός λόγος και η δράση της οποίας αποβλέπουν σε κοινωνικές αλλαγές - επομένως προσκρούουν σε αντιστάσεις και σε αδικίες.
  • Αυτή την κεντρική σημασία της Δικαιοσύνης στη συνείδηση των πολιτών γνώριζε πολύ καλά η ΝΔ που τοποθέτησε σε κορυφαίες θέσεις στην προεκλογική ατζέντα της δύο θέματα: Πρώτο, έταξε ότι θα εξαφάνιζε την εγκληματικότητα μέσω της κατάργησης των «επάρατων» αποσυμφορητικών της φυλακής νόμων καθώς και της άλωσης των Εξαρχείων. Δεύτερο, μεθόδευσε την συγκάλυψη των ευθυνών της για διαφθορά (Νοβάρτις, ΚΕΕΛΠΝΟ, θαλασσοδάνεια κλπ) με την μεταμφίεσή τους σε «σκευωρία» του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δυο διαβεβαιώσεις της ΝΔ αποτελούσαν πολιτικές εξαπατήσεις που έχουν πια αποκαλυφθεί.

Οι αποσυμφορητικοί νόμοι, που άλλωστε με διάφορες μορφές προϋπήρχαν της περιόδου 2015-2017 που ενοχοποιήθηκε (από το 2009 έως το 2019 ίσχυαν διαρκώς με ετήσιες ανανεώσεις), όπως έδειξαν οι στατιστικές όχι μόνο δεν αύξησαν αλλά μείωσαν τα στατιστικά σε βαριά εγκλήματα.

Αντί εξάλλου η εγκληματικότητα να χαθεί μαζί με τα Εξάρχεια, ζει και βασιλεύει παντού. Η κυβερνητική προπαγάνδα τιμωρείται για τα ψεύδη της με το μαρτύριο της σταγόνας, καθώς κάθε μέρα οι ειδήσεις θυμίζουν στους πολίτες ότι το έγκλημα δεν καταργήθηκε από τους άριστους. Απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφευχθούν οι συγκρίσεις αποτελεί η παύση της δημοσίευσης σχετικών στατιστικών πινάκων. Απεγνωσμένη μεν, αλλά μάταια! Η σημερινή άκρατη εξέλιξη της εγκληματικότητας (ακόμη και των ανηλίκων) δεν κρύβεται.

Τα εγχώρια φιλικά προς τη ΝΔ Μέσα όντως για πολύ χρόνο τροφοδοτούσαν το παραμύθι της σκευωρίας. Η κυβέρνηση στήριξε τους μύθους περί πανηγυρικής κατάργησης της εγκληματικότητας και της μη-διαφθοράς σε ένα επικοινωνιακό σύστημα διάχυτο, κάποτε και παραθεσμικό. Η Αριστερά όφειλε να αντιτάξει έγκαιρα ένα δικό της αντισύστημα τιμιότητας, διαφάνειας και πληροφόρησης. Δεν τα κατάφερε, δεν αξιολόγησε έγκαιρα τον πολιτικό κίνδυνο και το μέγεθός του. Ζημιωμένη έτσι δεν βγήκε μόνο η ίδια, οπότε θα αρκούσε μια αυτοκριτική της, αλλά και η χώρα. Όμως όπως αναφέραμε στην αρχή κάτι αλλάζει στην στάση αυτή. Η Ευρώπη τώρα πληροφορείται, έχει αρχίσει να ερευνά και να σαστίζει με τις προσβολές του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

*Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)