to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 01.05.2022

Κοινωνία

Εργατική Πρωτομαγιά: Ηχηρό μήνυμα των εργαζόμενων κατά της ακρίβειας και της φτώχειας (φωτογραφίες - βίντεο)

136 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, στα συλλαλητήρια των συνδικάτων για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Πάτρα και αλλού, δόθηκε ισχυρό μήνυμα κατά της ακρίβειας και της φτώχειας


(φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας)

Με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στην Αθήνα, απαιτώντας πολύ περισσότερα από μία σχεδόν συμβολική αύξηση στον κατώτατο μισθό. ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, πρωτοβάθμια σωματεία και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στα Προπύλαια.

Το Left.gr και ο Άγγελος Καλοδούκας βρέθηκαν όπως κάθε φορά στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις:

Στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος και την πορεία προς τη Βουλή συμμετείχε και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο:

Πρώτη χρονικά και με μεγάλη συμμετοχή έλαβε χώρα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα:

(φωτ.: 902.gr)

«Η μοναδικά σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης. Αυτή κινεί τον τροχό της Ιστορίας μπροστά ως την πλήρη απελευθέρωση της εργατικής τάξης με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

(Με κόκκινες σημαίες και λάβαρα του ΠΑΜΕ γέμισαν τους Στύλους του Ολυμπίου Διός σωματεία και φορείς, το πρωί της Κυριακής - 902.gr)

«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά, όταν για μερικά λεπτά η συγκέντρωση από την πλευρά της Πανεπιστημίου άνοιξε στα δύο για να περάσει ανάμεσα από τον κόσμο η μοτοπορεία των εργαζομένων στη «e-food» που λίγο πριν είχαν συγκεντρωθεί έξω από το μεγάλη Βρετανία.

Στον Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση λαμβάνει χώρα στο Πασαλιμάνι. Τον τόνο της προετοιμασίας δίνουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, που ήδη βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ και την εφαρμογή μέτρων προστασίας της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθώς την Τετάρτη και την Πέμπτη «μέτρησαν» άλλο ένα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στον χώρο δουλειάς, που έβαλε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή συναδέλφου τους.

(φωτ.: 902.gr)

Mαζική ήταν και η διαδήλωση των Φοιτητικών Συλλόγων και των σωματείων του Δημοσίου στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (902.gr):

Συγκέντρωση και πορεία στην Πάτρα

Με συγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, ενώ το εργατικό κέντρο ζητά, μεταξύ άλλων, «επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό».

Επίσης, διεκδικεί «αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα κ.α.»

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, η οποία κατέληξε στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων, όπου έχει προγραμματιστεί, συναυλία - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Δύο συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο Κρήτης

Με δυο συγκεντρώσεις, η μία έξω από Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και η άλλη στην Πλατεία Ελευθερίας από συνδικάτα του ΠΑΜΕ, τιμήθηκε και φέτος η εργατική Πρωτομαγιά. Οι συγκεντρωμένοι έξω από το ΕΚΗ έστειλαν μήνυμα αγωνιστικότητας, σχολιάζοντας το κύμα ακρίβειας στην κοινωνία και την ανάγκη να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι και εργαζόμενοι σε εκπαιδευτικά σωματεία, συνδικάτα και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων της εργατικής τάξης στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου και σε άλλα σημεία του Ηρακλείου που συνδέονται με τον αγώνα των εργαζομένων.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται επίσης σε δεκάδες πόλεις από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες. με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες φέτος να διαδηλώνουν στη σκιά της «μεταπανδημικής» «κανονικότητας» αλλά και του νέου κραχ που έχει προκαλέσει η κρίση ακρίβειας στα νοικοκυριά. Στο επίκεντρο των καλεσμάτων οι κυβερνητικές πολιτικές, αντεργατικές και ανεπαρκείς, όπως αναφέρεται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναιμική αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά τις ευθύνες της για την επιδείνωση της κατάστασης.

_________

Διαβάστε επίσης:

«Οι διαχωριστικές πιο ξεκάθαρες από ποτέ»: Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Στο Πασαλιμάνι καλεί το πρωτομαγιάτικο προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πειραιά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας: Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Το ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ιστορικές Πρωτομαγιές στην Ελλάδα, του Σπύρου Κουζινόπουλου

_________

Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ-ΓΣΕΕ) έχουν καλέσει σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζει το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ,  που μιλάει για «αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή καταργώντας το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία την ώρα που η πανδημία καλπάζει και έχουμε θρηνήσει, ως τώρα, χιλιάδες νεκρούς».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ οι πολιτικές της κυβέρνησης διαλύουν, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

Η ΑΔΕΔΥ προσθέτει: «Πέρα, όμως, από τα αντιλαϊκά νομοθετήματα που η Κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή, εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή. Πρόεδροι δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστικά στελέχη σύρονται στα δικαστήρια, προκειμένου να καμφθεί κάθε είδους αντίδραση στην πολιτική της. Τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων τις αντιμετωπίζει με ΜΑΤ και χημικά, με τελευταίο παράδειγμα τη συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 18 του Φλεβάρη για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Την ώρα που η ακρίβεια εκτινάσσει τις τιμές των προϊόντων στα ύψη και ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 10% η Κυβέρνηση δεν συζητά καν καμιά αύξηση για τους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα, οδηγώντας τους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν να συνεχίσουν να πληρώνουν αυτοί τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί, στα είδη λαϊκής ανάγκης».

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, διεκδικούν:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την     αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού

  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

  • Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17

  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού

  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.

  • Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.

  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Στο μήνυμα του ΕΚΑ αναφέρεται πως «δυστυχώς και η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε δυσμενή θέση».

Ξεκινώντας με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια, έχει ήδη τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ενώ με τον υψηλό πληθωρισμό που παράγει, συμβάλλει στην αύξηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους και στη χώρα μας.

«Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση, με χρονοκαθυστέρηση ανακοίνωσε μία αύξηση του κατώτατου μισθού υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. Μία αύξηση που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021. Μία αύξηση για την οποία ο Πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%). Μία τέτοια αύξηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης τουλάχιστον των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής, επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες.

Την 1η Μάη, ενώνουμε τη φωνή της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

Απαιτούμε μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους ,κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)