to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κέρδη 240 εκατομμύρια σε έναν μήνα!

Οι τέσσερις παραγωγοί και πωλητές ρεύματος τον περασμένο Μάρτιο αγόραζαν το φυσικό αέριο με 75,5 ευρώ και πωλούσαν το ρεύμα 272 ευρώ τη μεγαβατώρα


Τεράστιο πάρτι εκατοντάδων εκατομμυρίων κερδών κάνουν οι τέσσερις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με χρήση φυσικού αερίου. Μόνο τον περασμένο Μάρτιο κέρδισαν 240 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο εκπρόσωπος της  Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ρεύματος.

Μέχρι και οι εκπρόσωποι της μεσαίας αλλά και της μεγάλης βιομηχανίας διαμαρτύρονται για την αδιάφορη στάση της κυβέρνησης, καθώς το συνολικό κόστος παραγωγής έχει ανεβεί σε ένα εξάμηνο μέχρι και 40%, με συνέπεια να χάνουν αγορές στο εξωτερικό και να υφίστανται ακόμη και ζημιές για να διατηρήσουν ανοιχτές τις μονάδες τους.

Οι τέσσερις παραγωγοί και πωλητές ρεύματος τον περασμένο Μάρτιο αγόραζαν το φυσικό αέριο με 75,5 ευρώ και πωλούσαν το ρεύμα 272 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Το εκπληκτικό είναι ότι η ΡΑΕ απαντά στις αιτιάσεις αυτές υποστηρίζοντας ότι δεν συμβαίνει κάτι εξαιρετικό, ενώ είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι λειτουργεί ολιγοπώλιο τεσσάρων «παικτών» με ανεξέλεγκτες τις τιμές και τα κέρδη.

Το εκπληκτικό επίσης είναι ότι ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλεπόταν μόνο για μεγάλους καταναλωτές ρεύματος και όχι για οικιακούς καταναλωτές, οι εταιρείες πάροχοι (που είναι και παραγωγοί σε πολλές περιπτώσεις) προχώρησαν στη μονομερή θέσπιση της ρήτρας, κάτι που δεν ισχύει, ούτε υφίσταται σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Η πασίδηλη κυβερνητική αδιαφορία στις εκκλήσεις ακόμη και του επιχειρηματικού κόσμου να μπει πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ώστε να συγκρατηθούν και τα οικιακά τιμολόγια είναι όχι μόνο αντιλαϊκή, αλλά και επιεικώς... μυστήρια. Και δημιουργεί υποψίες για άλλου είδους κίνητρα, ειδικά όταν οι τόνοι ανεβαίνουν με δηλώσεις του τύπου «Ο τζάμπας πέθανε».

Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου, δηλαδή...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)