to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:42 | 28.04.2022

Διεθνή

Διαβεβαιώσεις Γκουτέρες για εκκένωση του Azovstal - 33 εκατ. δολάρια ετοιμάζει ο Μπάιντεν για την Ουκρανία

Τεράστια χρηματοδότηση της Ουκρανίας ζήτησε ο Μπάιντεν καθώς και ρευστοποίηση περιουσίας Ρώσων ολιγαρχών - «Ανεύθυνες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τις απειλές Πούτιν για προσφυγή στα πυρηνικά όπλα - Στο Κίεβο βρέθηκε σήμερα ο γγ του ΟΗΕ - Βομβαρδισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου - Σύμφωνα με το Reuters, δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ - Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο σε 600 Καναδούς, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Τριντό


«Ανεύθυνες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τις απειλές του Β. Πούτιν για προσφυγή στα πυρηνικά όπλα, ενώ παράλληλα δήλωσε πως αποδεικνύουν την «απελπισία» που αισθάνεται η Ρωσία μετά την τροπή που έχει πάρει η επίθεσή της στην Ουκρανία. «Κανείς δεν θα πρέπει να κάνει κούφια σχόλια για χρήση πυρηνικών όπλων ή για την πιθανότητα προσφυγής σε αυτά, είναι ανεύθυνο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό δείχνει το αίσθημα απελπισίας στη Ρωσία, μετά την αποτυχία της σε ό,τι αφορά τους αρχικούς στόχους της» στην Ουκρανία, υποστήριξε.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να «μείνουν στο περιθώριο» του πολέμου στην Ουκρανία, παρά το κόστος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν στο Κίεβο, ανακοινώνοντας ότι ζητά από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκ. δολάρια ως στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για τη χώρα αυτή. Οι ΗΠΑ «δεν επιτίθενται» στη Ρωσία αλλά «βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», διαβεβαίωσε στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος. Ήδη, όπως είπε, έχουν παραδώσει στους Ουκρανούς 10 αντιαρματικά όπλα για κάθε ρωσικό τεθωρακισμένο.

Η Ουάσινγκτον, συνέχισε ο Μπάιντεν, δεν θα επιτρέψει στη Μόσχα να «εκφοβίζει» τις ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας ότι θα τους στερήσει ενεργειακές πηγές, με αφορμή τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία. «Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους σε πετρέλαιο ή αέριο για να αποφύγουν τις συνέπειες της επιθετικότητάς τους» στην Ουκρανία. «Συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες, όπως με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία ή το Κατάρ, για να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας που απειλούνται από αυτόν τον ρωσικό εκβιασμό», πρόσθεσε.

Α. Γκουτέρες: Διαβεβαιώσεις για την εκκένωση του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα, μετά τις επαφές που είχε στο Κίεβο, ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα στη Μαριούπολη, όπου έχουν βρει καταφύγιο στρατιώτες και άμαχοι.

«Στην παρούσα φάση, μπορώ μόνο να σας πω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να πραγματοποιηθεί (η εκκένωση). Δεν πρόκειται να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο που θα μπορούσε να υπονομεύσει αυτήν την πιθανότητα», είπε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω – όπως και οι συγγενείς όσων έχουν εγκλωβιστεί στο Azovstal (στο εργοστάσιο χάλυβα) – ότι ο γενικός γραμματέας (του ΟΗΕ) κι εμείς θα καταφέρουμε να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα».

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο

Το Κίεβο δέχθηκε απόψε βομβαρδισμούς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Οι δημοσιογράφοι του AFP βρέθηκαν σε μια πληγείσα περιοχή και ανέφεραν εκτεταμένες ζημιές σε κτίριο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ στο σημείο είχαν αναπτυχθεί σωστικά συνεργεία και αστυνομικοί.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram δύο επιθέσεις σε μια από τις συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας.

"Με αυτή την αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας, η Ρωσία αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο", κατήγγειλε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Αναφορές για ισχυρές εκρήξεις στο Μπέλγκοροντ

Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο μαρτυρίες.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν στο νότιο τμήμα της πόλης. Δεν ήταν σαφές από τι προκλήθηκαν και αν υπάρχουν θύματα ή σημαντικές ζημιές.

Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία έχει καταγγείλει μια σειρά επιθέσεων από ουκρανικές δυνάμεις σε εδάφη της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας πως τέτοιες επιθέσεις εγκυμονούν κινδύνους για σημαντική κλιμάκωση της κρίσης.

Η Ουκρανία δεν έχει αποδεχθεί ευθέως την ευθύνη, αλλά χαρακτηρίζει τα περιστατικά «ανταπόδοση» και «κάρμα» για τη Ρωσία, εννέα εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τη Δύση ότι προτρέπει ανοικτά το Κίεβο να επιτεθεί στη Ρωσία, προειδοποιώντας την ουκρανική πλευρά να μην «δοκιμάζει την υπομονή μας».

ΗΠΑ: Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από την Μαριούπολη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δει ενδείξεις ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την ουκρανική πόλη Μαριούπολη και κινούνται βορειοδυτικά, καθώς οι μάχες για την κατάκτηση του λιμανιού συνεχίζονται, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ρωσία: Απαγόρευσε την είσοδο σε περίπου 600 Καναδούς - Ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Τριντό

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε περίπου 600 Καναδούς, μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εξαιτίας των «εχθρικών ενεργειών» της ηγεσίας της χώρας.

Η αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης Κρίστια Φρίλαντ είναι επίσης μεταξύ των 592 προσώπων στα οποία απαγορεύεται να ταξιδέψουν στη Ρωσία, σε μια συμβολική κίνηση.

Αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ρωσικών αντιποίνων κατά χωρών που έχουν προσφέρει πολιτική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία. Χθες Τετάρτη, η Ρωσία επέβαλε ανάλογη ταξιδιωτική απαγόρευση σε εκατοντάδες μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ουκρανία και Βουλγαρία συμφώνησαν να μεταφέρονται τα ουκρανικά σιτηρά μέσω του λιμανιού της Βάρνας

Η Ουκρανία και η Βουλγαρία κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω του βουλγαρικού λιμανιού της Βάρνας, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ.

Ο Ζελένσκι δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ούτε άλλες λεπτομέρειες για τις ποσότητες των σιτηρών που θα μεταφερθούν μέσω του λιμανιού αυτού στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ουκρανικές εξαγωγές έχουν πληγεί σοβαρά από τη ρωσική εισβολή.

«Η Βουλγαρία θα χαρεί ιδιαιτέρως να γίνει η Βάρνα διαμετακομιστικός κόμβος για τα σιτηρά και τους ηλίανθους και να μεταφέρει όλα τα σιτηρά που δεν μπορείτε εσείς (να εξάγετε) μέσω των λιμανιών σας», είπε ο Πέτκοφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες στο Κίεβο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)