to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 28.04.2022

Πολιτισμός

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τέσσερα ακόμη δημόσια μουσεία

«Πέντε βραβευμένα δημόσια μουσεία αποσπώνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού»


Όπως αναφέρουν η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου και οι βουλευτές Σ. Βαρδάκης, Ν. Ηγουμενίδης και Χ. Μαμουλάκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ, που παραχωρεί κάθε δημόσιο αγαθό σε ιδιωτικά συμφέροντα, συνεχίζεται ασταμάτητα για να σαρώσει ακόμη και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Πέντε βραβευμένα δημόσια μουσεία αποσπώνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Η αλλαγή του νομικού καθεστώτος μετατρέπει τα κρατικά μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια, με διοικητικό συμβούλιο και γενικό διευθυντή, που θα επιλέγονται από τον εκάστοτε υπουργό, ενώ εισάγει επιχειρηματικούς ομίλους στη λειτουργία τους, με τη συγκάλυψή τους ως χορηγούς. Τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν διασφαλίζονται, ενώ η εξαγωγή αρχαιοτήτων, με την μορφή υποτιθέμενου δανεισμού, θα επιτρέπεται ακόμη και για 50 χρόνια!

Αυτή είναι η «απελευθέρωση» των μουσείων από τη «δουλεία» του Δημοσίου, που επικαλείται η αρμόδια υπουργός. Αυτό που αποκρύπτεται όμως, είναι ότι με την πολιτιστική πολιτική των προηγουμένων ετών, τα μουσεία όλης της χώρας προσέφεραν σπουδαίο πολιτιστικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο, κατακτώντας διεθνείς διακρίσεις.

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του.

Συμμετέχουμε στη συναυλία, που διοργανώνει το τοπικό παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Παρασκευή 29 Απρίλη, στις 8:30 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας.

#StandwithGreekStateMuseams

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)