to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κορωνoϊός: Έως και το 80% του πληθυσμού της ΕΕ προσβλήθηκε στην πανδημία

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται ότι φτάνει τα 350 εκατομμύρια.


Το 60 με 80 τοις εκατό του πληθυσμού της ΕΕ εκτιμάται ότι έχει προσβληθεί από κοροναϊό, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τα καταγεγραμμένα κρούσματα καλύπτουν γύρω στο 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάνει τα 350 εκατομμύρια κρούσματα, νούμερο που αντιστοιχεί στο 77% των κατοίκων της ένωσης.

«Εκτιμάται ότι το 60 με 80 τοις εκατό του πληθυσμού της ΕΕ έχει περάσει Covid μέχρι σήμερα» δήλωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε συνέντευξη Τύπου.

«Σε νέα φάση» η πανδημία
Η εκτίμηση για τον πραγματικό απολογισμό της πανδημίας έρχεται την ώρα που οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για την επόμενη φάση της πανδημίας μετά την περίοδο επείγουσας κατάστασης.

Στη νέα φάση, η καταγραφή όλων των κρουσμάτων δεν θεωρείται πλέον απαραίτητη και οι εξετάσεις θα γίνουν πιο στοχευμένες, ανέφερε η Κυριακίδου, επιβεβαιώνοντας έτσι προηγούμενο ρεπορτάζ του Reuters.

Επισήμανε ωστόσο ότι πρέπει να αναμένονται και νέα πανδημικά κύματα, γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να επανέλθουν στα μέτρα της επείγουσας φάσης.

Έμφαση στον εμβολιασμό των παιδιών
Το έγγραφο της Κομισιόν για τη στρατηγική της νέςα φάσης ζητά από τις χώρες-μέλη να καταβάλλουν προσπάθεια για εμβολιασμό των ανεμβολίαστων, ειδικά των παιδιών πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.

Σύμφωνα με το έγγραφο, μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 15% των παιδιών 5-9 ετών, τη νεαρότερη ηλικιακή ομάδα για την οποία έχουν εγκριθεί εμβόλια.

Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για τους εφήβους 15-17 ετών ξεπερνά το 70%.

Η Επιτροπή ανέφερεακόμα ότι θα στηρίξει την ανάπτυξη νέων αντι-ιικών φαρμάκων και εμβολίων που θα προσφέρουν πιο μακροπρόθεσμη προστασία.

Ανάλογες εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ
H συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ότι μέχρι τον Φεβρουάριο πρέπει να είχε προσβληθεί από Covid-19 τουλάχιστον το 58% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 190 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, συγκριτικά με τις 80 εκατ. επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, κάτι που σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, δεν διαγνώστηκαν ή δεν απογράφτηκαν από τις υγειονομικές αρχές.

Προηγουμένως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναφέρει ότι τα πραγματικά κρούσματα στην Αφρική είναι 97 φορές περισσότερα από τα καταγεγραμμένα και καλύπτουν πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ηπείρου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μελέτες οροθετικότητας δείχνει ότι ο κοροναϊός είχε προσβάλλει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)