to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:50 | 25.04.2022

Διεθνή

Γαλλία: Ο Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος με 58,2%, ιστορικό υψηλό για την ακροδεξιά το 41,5% της Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, έναντι 41,45% της Μαρίν Λεπέν, που πέτυχε ωστόσο μια ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά. Στο 72% η συμμετοχή - Επόμενη κρίσιμη αναμέτρηση οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, «ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία από τώρα» λέει ο Μελανσόν - Συγχαρητήρια στον Μακρόν από ευρωπαίους και διεθνείς αξιωματούχους -Μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας, αλλά και προειδοποίηση το αποτέλεσμα, το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων. Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Το τελικό αποτέλεσμα από τη σελίδα της  Le Monde - 18,8 εκατομμύρια ψήφισαν Μακρόν, 13,3 εκατ. την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν

Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Στον πρώτο γύρο των εκλογών, τη 10η Απριλίου, τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας –οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι– καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

Η Μαρίν Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της 

(στη φωτ.: Η Μαρίν Λεπέν προσέρχεται για να εκφωνήσει την ομιλία της με την οποία αναγνωρίζει την ήττα της στις προεδρικές εκλογές - Παρίσι, 24 Απριλίου 2022)

Η Μαρίν Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το αποτέλεσμα είναι μια «νίκη» για το πολιτικό κίνημά της.

«Η βούλησή μας να υπερασπιστούμε τους Γάλλους» ενδυναμώθηκε, είπε η Λεπέν, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της κοινωνικής πολιτικής του (Εμανουέλ) Μακρόν και της μετανάστευσης».

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα», με το βλέμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για τις οποίες είπε ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» να εξασφαλίσει ο Μακρόν την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο.

Η Μαρίν Λεπέν μιλώντας λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αναγνώρισε τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που έλαβε. Η ακροδεξιά υποψήφια χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά του Μακρόν ανέφερε ότι θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ζαν-Λυκ Μελανσόν: Απόψε ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο ηγέτης της Αριστεράς που κατέλαβε την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δήλωσε απόψε, μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ότι από σήμερα ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ο Μελανσόν, που κατάφερε να ενώσει στο πρόσωπό του τους ψηφοφόρους της αριστεράς και έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία, προέτρεψε τους ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι με το σύστημα να μην απογοητεύονται.

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν, η Λεπέν ηττήθηκε, η Γαλλία σαφώς αρνήθηκε να της εμπιστευτεί το μέλλον της. Η εκλογή του Μακρόν είναι το χειρότερο αποτέλεσμα της πέμπτης Δημοκρατίας. Κολυμπά σε έναν ωκεανό αποχής, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων», είπε ο Μελανσόν.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για νίκη Μακρόν και ήττα Λεπέν: Μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας, αλλά και προειδοποίηση

«Η ήττα της Λεπέν και η νίκη Μακρόν είναι μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά και προειδοποίηση», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και τονίζει:

«Δεν μπορεί να εφησυχάζει κάνεις και ιδιαίτερα οι αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις. Η ήττα της ακροδεξιάς - που ξεπέρασε σήμερα το 40%- και των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών που την ενισχύουν, αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα. Η αντιμετώπιση τους απαιτεί ενωτικές πρωτοβουλίες και συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων».​

Tα διεθνή συγχαρητήρια

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν γράφει στο συγχαρητήριο μήνυμά του: «Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του. Η Γαλλία είναι ο παλαιότερος σύμμαχός μας και βασικός συνέταιρος στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Προσβλέπω στη συνέχιση της στενής μας συνεργασίας - μεταξύ άλλων και στην υποστήριξη της Ουκρανίας, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

«Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τουίτ που ανήρτησε συγχαίροντας τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του: «Αγαπητέ Εμανουέλ Μακρόν, τα συγχαρητήριά μου για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας. Μαζί, θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη»

Την ανάγκη για μια «σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τουίτ που ανήρτησε εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του. Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε:

«Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Eμανουέλ Μακρόν. Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για 5 ακόμη χρόνια».

Tα συγχαρητήριά της στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του εξέφρασε με ανάρτησή της στο τουίτερ, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναπομονονούμε να συνεχίσουμε το έργο στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας και πέρα από αυτή, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενός όλο και πιο αβέβαιου και ανησυχητικού κόσμου» ανέφερε η Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Καλά νέα για την Ευρώπη και για τη συνέχιση της γερμανογαλλικής φιλίας» χαρακτήρισε η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μπέρμπελ Μπας τη διαφαινόμενη επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας.

«Θερμά συγχαρητήρια» έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter.

Τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος σημείωσε ότι «σήμερα κέρδισε και η Ευρώπη». «Τώρα είναι απαραίτητη και εφικτή μια νέα προσπάθεια γερμανογαλλικής συνεργασίας», πρόσθεσε ο κ. Μερτς.

Τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του εκφράζει με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν. Μία νίκη σημαντική για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία» αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)