to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα 50ευρα δεν ανασταίνουν τη Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις

Κατακρημνίζεται η Ν.Δ. στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και στις νεότερες ηλικίες, όπως δείχνουν οι μετρήσεις που έφτασαν στο Μαξίμου


Τα ψίχουλα της αύξησης του κατώτατου μισθού και μπόλικες υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιλαμβάνει το πασχαλινό καλάθι των βουλευτών που αναχώρησαν για τις εκλογικές τους περιφέρειες. Η αύξηση κατά 30% στο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σε συνδυασμό με τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας επισκίασαν την επικοινωνιακή παραγωγή με το πρωθυπουργικό μήνυμα.  Ήδη τα κοινοβουλευτικά στελέχη αποκωδικοποιούν τα μηνύματα των τοπικών κοινωνιών και αφήνουν να διαρρεύσει ότι τα «50ευρα» στον κατώτατο αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της κρίσης διαβίωσης.

Οι κεραίες του Μαξίμου «εισπράττουν» τα ανησυχητικά σήματα ακόμα και της γαλάζιας βάσης. Σημειώνεται ότι σε τουλάχιστον δύο από τις τελευταίες μετρήσεις που αναλύθηκαν στο κυβερνητικό επιτελείο τα ποσοστά της Ν.Δ. στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και στις νεότερες ηλικίες κατακρημνίζονται. Στοn φακό δε των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται τα στοιχεία που τορπιλίζουν το αφήγημα περί εξωγενούς κρίσης ακρίβειας. Κυβερνητικές πηγές, με έκδηλο προβληματισμό, αναγνωρίζουν ότι η πλειονότητα των πολιτών επιρρίπτει ευθύνες στη Ν.Δ. για τη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Το 50% των ερωτηθέντων μάλιστα δήλωσαν ότι στήριξαν τη συντηρητική παράταξη στις κάλπες του 2019.

Γαλάζιο βέρτιγκο έφερε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η νέα παράμετρος που εντείνει τη γαλάζια νευρικότητα είναι η δυναμική που εξέπεμψε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η θετική προγραμματική αντιπρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και η ανάδειξη του διακυβεύματος της προοδευτικής διακυβέρνησης «αλλάζουν το πλαίσιο μέχρι τις εκλογές», όπως παραδέχονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης άλλωστε αποκάλυψε την απώλεια ψυχραιμίας καθώς -σε προσυνεδριακή εκδήλωση της Ν.Δ.- υπέπεσε σε αντιφάσεις.

Αφού στην ομιλία του αφιέρωσε πολύ χρόνο στην προσπάθεια απαξίωσης των συνεδριακών διαδικασιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέληξε με τη φράση: «Αρκετά ασχοληθήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ». Κάποια μετριοπαθή στελέχη, μάλιστα, επεσήμαναν ότι είναι «unfair» και ασυνήθιστο ένας πολιτικός αρχηγός, και δη πρωθυπουργός, να σχολιάζει με σκωπτική διάθεση τις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος. Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός, ο οποίος από μέρες είχε κοινοποιηθεί και στα μέλη της κυβέρνησης, προέβλεπε ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα ανακοινωνόταν στις 29 Απριλίου σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα είχε άμεση ισχύ. Η απήχηση ωστόσο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μαζί με τις εκκλήσεις των βουλευτών «να δώσει κάτι η κυβέρνηση» ενόψει του Πάσχα επέσπευσαν το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Ψάχνουν κοινωνικά μέτρα, ενώ ενέταξαν μόλις 100 σπίτια στο ταμείο ανάπτυξης

Σ’ αυτό το φόντο, οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη αναζητούν νέους τρόπους βελτίωσης του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έναρξη των εργασιών του 14ου Συνεδρίου στις 6 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει λεπτομερώς τη νέα στεγαστική πολιτική, ιδιαίτερα για τα νεότερα ζευγάρια. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει εντάξει μόλις 100 σπίτια στο ταμείο ανάκαμψης και ενώ τα 4 στα 10 νοικοκυριά βρίσκονται σε στεγαστική κρίση (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

Κομματικοί παράγοντες τονίζουν δε την ανάγκη ανακοίνωσης ενός ρηξικέλευθου σχεδίου επικαλούμενοι το γεγονός ότι η πορτογαλική κυβέρνηση θα διαθέσει 2,5 δισ. για 26.000 κοινωνικές κατοικίες και η Ισπανία 1 δισ. για 20.000 νέες κατοικίες. Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια για την προσγείωση των τιμολογίων στην ενέργεια. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δρομολογείται σχέδιο για την επαναφορά της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα του μέσου όρου του πρώτου εξαμήνου του 2021 για τους καταναλωτές.

Χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών

Παρ’ όλα αυτά, ο πήχης τοποθετείται χαμηλά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προετοίμασε το έδαφος για την επιδείνωση της κατάστασης των πολιτών σημειώνοντας ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο, όπως μιας πλήρους διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου δε, το πεδίο διαχείρισης της ακρίβειας θα καταστεί πιο δύσβατο αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στις τάξεις της κυβέρνησης, άλλωστε, λαμβάνουν δυσοίωνα μηνύματα ενόψει της συνόδου κορυφής της 30-31 Μαΐου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να ετοιμάζει επιστολή προς τους ομολόγους του που θα εστιάζει στην ανάγκη χρήσης των αδιάθετων πόρων του ταμείου ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση μέτρων ανακούφισης. Κυρίως όμως, η πρωτοβουλία Μητσοτάκη θα αποτελεί ένα επικοινωνιακό χαρτί για εγχώρια χρήση.  Όπως προεξοφλούν κομματικά στελέχη, θα μείνει αναπάντητη η αξίωσή τους για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέτρα κοινωνικής ανακούφισης.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)