to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το συνέδριο που πύκνωσε τις πολιτικές εξελίξεις και ο Μάιος που τις επιταχύνει

«Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μέτρα ανάστασης και όχι μέτρα σταύρωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Η ελληνική κοινωνία απαιτεί και διεκδικεί ανάσα και προοπτική»


Τα συνέδρια των κομμάτων λειτουργούν συνήθως ως σημεία καμπής για τα ίδια τα κόμματα, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό. Σπανιότερα είθισται η διεξαγωγή και η έκβαση ενός κομματικού συνεδρίου να λειτουργούν ως επιταχυντής των πολιτικών εξελίξεων. Το 3ο και πιο μαζικό συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (πάνω από 10.000 άνθρωποι, αντιπρόσωποι και παρατηρητές παρακολούθησαν τις εργασίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργανωτικής Επιτροπής) ολοκληρώθηκε σε κλίμα αισιοδοξίας και νέας δυναμικής, που δίνει ώθηση στον διακηρυγμένο στόχο για πολιτική αλλαγή η οποία θα έρθει μέσα από τις εκλογές τις οποίες ζητά επιτακτικά από τον Δεκέμβριο ο Αλ. Τσίπρας.


Δυναμική που στην Κουμουνδούρου επιδιώκουν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν στον δρόμο προς τις κάλπες της 15ης Μαΐου, που θα εκλέξουν πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή. «Να γίνει γιορτή δημοκρατίας και η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τη χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ ήδη από την Τετάρτη δημοσιοποιήθηκαν οι υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή.

Ομόφωνα η Πολιτική Απόφαση

Στελέχη του κόμματος φιλοδοξούν πως ο αριθμός των 61.600 μελών που ψήφισαν για συνέδρους και θα ψηφίσουν για Κεντρική Επιτροπή θα πολλαπλασιαστεί. Παρά τις διαφορετικές οπτικές που κατατέθηκαν σε επιμέρους ζητήματα από στελέχη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα», όπως η εκλογή από τη βάση και η υποχρεωτική ή όχι αυτοπρόσωπη παρουσία για την εγγραφή ενός νέου μέλους -υπήρξε αμφίρροπο αποτέλεσμα στην ψηφοφορία διά ανατάσεως και το καταστατικό παραπέμφθηκε στην κάλπη της 15ης Μαΐου-, επιβεβαιώθηκε η συμφωνία όλων των πλευρών στα μείζονα για την πολιτική του κόμματος, για τις κοινωνικές πολιτικές και προτεραιότητες, τις προγραμματικές δεσμεύσεις.

Εξάλλου, στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χαρακτηρίζεται κόμμα «αριστερό, ενιαίο, δημοκρατικό, πλουραλιστικό, ανοιχτό, μονίμως εν κινήσει», το οποίο θα πορευτεί με γνώμονα «τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Αριστεράς». Τονίζεται ακόμη ότι «το ‘Νέο Εμείς’ περιλαμβάνει ανθρώπους με διαφορετικές παραδόσεις, ανθρώπους από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο, που υπερασπίζονται ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες».


Στο μεταξύ, έως τότε ο Αλ. Τσίπρας θα συνεχίσει την εξόρμηση στις γειτονιές και τις τοπικές αγορές. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης βρέθηκε στην Καλλιθέα, όπου η υποδοχή ήταν μεν ενθουσιώδης, το κλίμα όμως άρμοζε στην Εβδομάδα των Παθών: μειωμένη κίνηση στην αγορά, επιχειρηματίες στα πρόθυρα λουκέτου, νοικοκυριά που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, ενώ όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι τα γιορτινά τραπέζια θα είναι φτωχότερα από κάθε άλλη χρονιά. «Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μέτρα ανάστασης και όχι μέτρα σταύρωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Η ελληνική κοινωνία απαιτεί και διεκδικεί ανάσα και προοπτική» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο Μάιος που θα σφραγίσει τις εξελίξεις

Με τα συνέδρια των έτερων πρωταγωνιστών, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ., να αναμένονται τον Μάιο, εκ των πραγμάτων η κούρσα μπαίνει στην τελική της ευθεία, είτε ο πρωθυπουργός επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό τον Ιούνιο είτε το φθινόπωρο, όπως ζυμώνεται εντόνως από κυβερνητικούς κύκλους και διαύλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απέκτησε το πλεονέκτημα, αφού το μομέντουμ ευνοεί τη συσπείρωση, την κινητοποίηση και την ανάδειξη των προτάσεών του. Με λίγα λόγια, η πίεση περνά στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, ιδίως στη Χαριλάου Τρικούπη. Η φθορά της κυβέρνησης είναι ραγδαία και καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Με τα ποιοτικά στοιχεία να είναι συντριπτικά, ομοίως και η δυσαρέσκεια των πολιτών, που αποδίδουν πλέον σαφείς ευθύνες.

Αναλύοντας τις τάσεις και τα δημοσκοπικά ευρήματα, το συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες καταλογίζουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πως δεν έλαβε μέτρα για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μπροστά στο κύμα ακρίβειας που έχει εμφανιστεί πολύ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κατακρήμνιση των ποσοστών της Ν.Δ., που χάνει πάνω από 1 μονάδα κάθε μήνα -η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προσεγγίζει πλέον τις 5 μονάδες-, έχει προκαλέσει άγχος και αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πίεση που αισθάνεται πλέον από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ασφυκτική, αφού γνωρίζουν καλά στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι βρίσκονται πιθανότατα στο σημείο χωρίς επιστροφή. Εξάλλου, η ολοένα αυξανόμενη «γκρίζα» ζώνη των αναποφάσιστων μπορεί να μετατραπεί σε δεξαμενή ψήφων προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο το αντικυβερνητικό μέτωπο στην κοινωνία μεγαλώνει και όσο οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζουν έδαφος.

Τα 5+1 σημεία που εξανάγκασαν τον Μητσοτάκη να αυξήσει τον κατώτατο μισθό

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν επέδρασε μόνο ως παράγοντας ψυχολογικής ανάτασης και συσπείρωσης των μελών του κόμματος. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα όρισε την πολιτική ατζέντα. Τα 5+1 σημεία διαμορφώνουν αφενός το σχέδιο των άμεσων και πλήρως κοστολογημένων παρεμβάσεων που μπορούν να εφαρμοστούν την επομένη των εκλογών από μια προοδευτική κυβέρνηση και καθορίζουν αφετέρου το μίνιμουμ πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας, μια ανοιχτή και σαφή πρόσκληση διακυβέρνησης στις προοδευτικές δυνάμεις και στους δημοκρατικούς πολίτες. 

Όσο βαθαίνει η κοινωνική κρίση και όσο πλησιάζουμε στις κάλπες, η τοποθέτησή τους θα είναι επιτακτική ανάγκη όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά για τους ίδιους τους πολίτες, που θα θέλουν να ξέρουν πριν ψηφίσουν ποιος, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα, υπογραμμίζουν κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 

Όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στο Open, πρόκειται για αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να κρατηθεί η χώρα όρθια, ρεαλιστικές και κοστολογημένες: μείωση 50% των αυξήσεων στο ρεύμα, αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, ρύθμιση και διαγραφή μέρους του χρέους πανδημίας για τους μικρομεσαίους, νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης σύνταξης, ρυθμίσεις για φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης σε ΑΕΙ με κατάργηση της ΕΒΕ, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Οι περισσότερες εξ αυτών μάλιστα, όπως οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, δημοσιονομικό κόστος περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα έχει η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η οποία όμως θα ανακουφίσει άμεσα τους πολίτες.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η πίεση είναι παραπάνω από προφανής. Ο Κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του βρέθηκαν στριμωγμένοι μεταξύ της επιλογής να μην λάβουν έγκαιρα μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια και των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σε συνδυασμό με την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι γαλάζιοι βουλευτές της περιφέρειας, που βρίσκονται αυτές τις μέρες ενώπιων των ψηφοφόρων τους που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο δυσθεώρητο βάρος των λογαριασμών ρεύματος και της εκτόξευσης στις τιμές των προϊόντων, το Μέγαρο Μαξίμου εξαναγκάστηκε να ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού -κάτω από το ύψος του πληθωρισμού- και να δημιουργήσει κλίμα χαλάρωσης ως προς την πανδημία.

Πολύ λίγα, πολύ αργά, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, καθώς η αύξηση του μεικτού μηνιαίου μισθού στα 713 ευρώ δεν φτάνει ούτε για τους λογαριασμούς ρεύματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ με αρνητικό πληθωρισμό είχε αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11%, ενώ σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης, με πληθωρισμό πάνω από 9%, τον αυξάνει κατά 7,7%, αφού τον κράτησε καθηλωμένο για τρία χρόνια και με αντεργατικές ρυθμίσεις έχει μειώσει δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων, σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Ανδρουλάκης μπροστά στο δίλημμα: Προοδευτική κυβέρνηση ή νέα διακυβέρνηση της Δεξιάς

Πίεση όμως νιώθει και ο Ν. Ανδρουλάκης. Το κάλεσμα Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση είναι πλέον συγκεκριμένο. Τα 5+1 σημεία διαμορφώνουν το άμεσο, ελάχιστο και σαφές προγραμματικό πλαίσιο. «Ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί, δεσμευτείτε ότι δεν θα γίνετε δεκανίκι στη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση» είναι η σύνοψη της πρόσκλησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Εκ των πραγμάτων, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο πρόεδρός του θα κληθούν να τοποθετηθούν επί των συγκεκριμένων προτάσεων. Κάτι που αναπόφευκτα θα συμβεί το βράδυ των εκλογών. Ιδίως αν ο στόχος της Κουμουνδούρου για πρώτη θέση από την κάλπη της απλής αναλογικής γίνει πραγματικότητα, τα ερωτήματα θα γίνουν επιτακτικά και αμείλικτα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)