to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η επόμενη μέρα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η κεντρική προτεραιότητα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επετεύχθη. Μέσα από προωθητικές συνθέσεις και υπερβάσεις, συλλογικές διαδικασίες ανοιχτής διαβούλευσης και ειλικρινούς διαλόγου, παρουσιάσαμε το βασικό πλαίσιο των πολιτικών μας θέσεων και εγκρίναμε ομόφωνα μια πολιτική απόφαση, που δίνει σαφές και ολοκληρωμένο στίγμα για την ταυτότητά μας και τις κεντρικές μας πολιτικές.


Ως το μεγαλύτερο κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, δηλώσαμε ξεκάθαρα, στον δρόμο προς τις εκλογές, την κυβερνητική μας επιδίωξη, εστιάζοντας στο πως θα φύγει το συντομότερο δυνατό η πλήρως αποτυχημένη και εχθρική προς τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας κυβέρνηση της ΝΔ. Με ενότητα, συλλογικότητα, συντροφικότητα και σεβασμό στην άλλη άποψη, εκπέμψαμε ένα ισχυρό σήμα συσπείρωσης και πανστρατιάς προς την κοινωνία και τους αντιπάλους μας – τη ΝΔ, τη διαπλοκή και τα παπαγαλάκια τους. Για να γίνει πράξη αυτή η πολιτική αλλαγή που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος και οι πολίτες που τόσο έχουν υποφέρει από τις παλινωδίες της κυβέρνησης της ΝΔ στη διαχείριση της πολύνεκρης πανδημίας, καίγονται από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και την αισχροκέρδεια των καρτέλ και των ‘λίγων και ισχυρών φίλων’ του Κυρ. Μητσοτάκη, αγανακτούν με την σπατάλη του δημόσιου χρήματος και το νέο πελατειακό κράτος που στήνει η ΝΔ.

Για την χώρα είναι δυστύχημα που τυγχάνει να έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή. Η ευθύνη που έχουμε απέναντι στον κόσμο που υποφέρει από την ενεργειακή ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πανδημία, τον  πόλεμο, την ανεργία και τις εντεινόμενες ανισότητες, είναι να νικήσουμε στις επόμενες εκλογές. Και η αριστερή μας φυσιογνωμία και το πρόγραμμά μας είναι προϋπόθεση για να ξανακυβερνήσουμε.

Οι θέσεις που εγκρίναμε ομόφωνα στο Συνέδριο και τα ‘5+1’ σημεία της πρότασης του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ θετικά βήματα, με αριστερό προσανατολισμό και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεν αρκούν φυσικά, ούτε οδηγούν στον Σοσιαλισμό. Το επόμενο διάστημα, η πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση του κυβερνητικού  μας προγράμματος, με το οποίο θα πρέπει να διεκδικήσουμε την πρωτιά. Και το οποίο θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο, να στηρίζεται στις προτάσεις που εγκρίναμε στο Συνέδριο, τις θέσεις που παρουσίασε ο Πρόεδρος, να έχει αρχή, μέση και τέλος, κοστολόγηση και πειστικότητα.

Οι συνθήκες που επικρατούν τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και ευρύτερα επιβάλλουν την πολιτική αλλαγή και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής. Άλλωστε, η αλλαγή με σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα απαιτεί την συγκρότηση μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Γι’ αυτό κι εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι σαν ‘ανοιχτό βιβλίο’ σε ό,τι αφορά την πολιτική μας στάση και βούληση. Κι αυτό που λέμε -και επαναλάβαμε και στο Συνέδριο- είναι το εξής απλό: Είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς, θέλουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας και απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που δηλώνουν ότι επιδίωξή τους είναι να φύγει η υπερσυντηρητική και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ.

Στην κοινωνία κερδίζει συνεχώς έδαφος η προοπτική μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Γι’ αυτό και εκτιμώ ότι καμία κομματική σκοπιμότητα δεν θα μπορέσει να σταματήσει τη λαϊκή βούληση, εάν ο ελληνικός λαός δώσει εντολή προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας στην κάλπη και βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο.

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτέλεσε ένα Συνέδριο ‘τομής και συνέχειας’ στον δρόμο της ανοιχτής, νικηφόρας και με κυβερνητικές φιλοδοξίες Αριστεράς. Πήραμε αποφάσεις που μας δίνουν ώθηση και βγαίνουμε πιο ενωμένοι και δυνατοί απ’ ό,τι μπήκαμε. Τώρα όλες και όλοι μαζί, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, οφείλουμε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα και να εργαστούμε συλλογικά και μεθοδικά ώστε να μετατρέψουμε τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης της ΝΔ σε ρεύμα ελπίδας και νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την πρότασή του για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως θα κριθούμε όλοι και όλες μαζί, στις επόμενες πολιτικές και κοινωνικές μάχες και τελικά στις εθνικές εκλογές. Είμαι αισιόδοξος πως θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και πως θα τα καταφέρουμε. Στόχος μας είναι η νίκη και η πρωτιά στις επόμενες εκλογές και δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Πηγή: Το Παρόν της Κυριακής

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)