to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 20.04.2022

Οικονομία

ΔΝΤ: Δεσμευτικοί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί - Πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

«Καθώς η νομισματική πολιτική κινείται για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να κινηθεί για να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Με άλλα λόγια, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν επανέλθει - και είναι δεσμευτικοί», τόνισε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής του Ταμείου, Βίτορ Γκασπάρ.


Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι υποχρεωτική σε ένα περιβάλλον πολύ υψηλού χρέους και αύξησης του κόστους δανεισμού είναι το μήνυμα που στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεσή του για τη δημοσιονομική πολιτική (Fiscal Monitor) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Καθώς η νομισματική πολιτική κινείται για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να κινηθεί για να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Με άλλα λόγια, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν επανέλθει - και είναι δεσμευτικοί», τόνισε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής του Ταμείου, Βίτορ Γκασπάρ.

Πρωτογενές έλλειμμα 1,9% φέτος - Πλεονάσματα από το 2023


Το γενικό αυτό μήνυμα προφανώς ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει ένα τεράστιο χρέος και παράλληλα δεν έχει πλέον τη δυνατότητα δανεισμού με χαμηλά επιτόκια, όπως την περασμένη διετία, καθώς η απόδοση των 10ετών ομολόγων της έχει αγγίξει το 3%.

Στο πλαίσιο του μηνύματος αυτού, το ΔΝΤ προβλέπει για την Ελλάδα ότι το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί φέτος στο 1,9% του ΑΕΠ από 5,9% το 2021, ενώ από το 2023 προβλέπει την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα αυξάνονται σταδιακά από το 1,1% του ΑΕΠ στο 2% το 2027.

Αντίστοιχα, το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει και τις δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, αναμένεται να μειωθεί από το 8,7% του ΑΕΠ το 2021 στο 4,8% φέτος και να συνεχίσει μειούμενο για να φθάσει στο 0,9% το 2027.

Σταδιακή μείωση του χρέους στο 160% το 2027


Η μείωση του ελλείμματος θα προκύψει από τη μεγαλύτερη μείωση των δημοσίων δαπανών ως ποσοστό στο ΑΕΠ, οι οποίες είχαν αυξηθεί πολύ την τελευταία διετία λόγω των μέτρων στήριξης για τον κορονοϊό, σε σχέση με τη μείωση των εσόδων.

Συγκεκριμένα, οι δημόσιες δαπάνες εκτιμάται ότι θα μειωθούν από το 57,9% του ΑΕΠ το 2021 στο 53,1% φέτος και θα συνεχίσουν να μειώνονται τα επόμενα χρόνια για να φθάσουν στο 45,7% το 2027. Τα δημόσια έσοδα αναμένεται να μειωθούν από το 49,1% του ΑΕΠ πέρυσι στο 48,3% φέτος και να υποχωρήσουν σταδιακά περαιτέρω στο 44,8% το 2027.

Το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί από το 198,9% του ΑΕΠ το 2021 στο 185,4% φέτος και να υποχωρήσει περαιτέρω σταδιακά στο 160,7% το 2027.

Στοχευμένα μέτρα για την ακρίβεια στην ενέργεια και τα τρόφιμα
Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές και σημειώνει ότι χρειάζονται ευέλικτες δημοσιονομικές πολιτικές για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις - ρεκόρ των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Θα πρέπει, αναφέρει, να ανταποκριθούν στην ευθύνη που έχουν για την προστασία του πληθυσμού, με πολιτικές που θα είναι ανάλογες με τις ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Με τις διεθνείς τιμές των τροφίμων να έχουν αυξηθεί 33,6% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, το ΔΝΤ προκρίνει τα στοχευμένα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων από τις αυξήσεις τους και την αποφυγή παρεμβάσεων στις εγχώριες τιμές. «Όπου είναι δυνατόν, οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν στοχευμένες και προσωρινές μεταβιβάσεις στους ευάλωτους, επιτρέποντας τις εγχώριες τιμές να προσαρμοστούν, κάτι που θα βοηθήσει να υπάρξει πρόσθετη προσφορά και να αποφευχθούν ελλείψεις», δήλωσε ο Βίτορ Γκασπάρ.

Για τις υψηλές  τιμές ενέργειας, πρόσθεσε, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και την κλιματική κρίση και πρότεινε μέτρα που θα ελαφρύνουν τον αντίκτυπό τους στα ευάλωτα άτομα και επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των ρύπων έως το 2030.


Σε επίπεδα - ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος μειώνονται από τα επίπεδα – ρεκόρ που έφθασαν το 2020, αλλά  αυτό οφείλεται στον προσωρινό θετικό αντίκτυπο από την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ οι κίνδυνοι παραμένουν υπερβολικά μεγάλοι.

«Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί το 2022 και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί περί το 95% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, 11 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το προ της πανδημίας επίπεδα», αναφέρει, προσθέτοντας: «Οι μεγάλες πληθωριστικές εκπλήξεις το 2020-21 βοήθησαν στη μείωση των δεικτών του χρέους, αλλά καθώς η νομισματική πολιτική γίνεται πιο σφιχτή για να περιορίσει τον πληθωρισμό, το κόστος δανεισμού των χωρών θα αυξάνεται, περιορίζοντας τη δυνατότητα για κρατικές δαπάνες και αυξάνοντας την ευπάθειά του».

tags: ΔΝΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)