to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:25 | 19.04.2022

Διεθνή

Κομισιόν: Μόνο το πρώτο σκέλος του ερωτηματολογίου παρέδωσε η Ουκρανία

Δεν παρέδωσε τις απαντήσεις της για την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου για να γνωμοδοτηθεί ότι πληροί τα κριτήρια


Την Δευτέρα η Ουκρανία μέσω του Προέδρου της, Ζελένσκι, παρέδωσε στον Πρέσβη της ΕΕ, τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που του είχε παραδώσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την επίσκεψη της στο Κίεβο στις 8 Απριλίου, για να κριθεί από τα όργανα της Κομισιόν αν η χώρα πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι, μάλιστα έδωσε χθες στη δημοσιότητα και βίντεο από τη στιγμή που παραδίδει στον Πρέσβη της ΕΕ, δύο ογκώδεις φακέλους με τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, εκφράζοντας και την ελπίδα ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει «τις επόμενες εβδομάδες» το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ,  ευχαριστώντας παράλληλα τις Βρυξέλλες για την ταχύτητα της διαδικασίας.

Ωστόσο όπως έγινε σήμερα γνωστό από τον εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ουκρανικές αρχές παρέδωσαν συμπληρωμένο το πρώτο σκέλος του ερωτηματολογίου που αφορά μόνο τα οικονομικά και πολιτικά κριτήρια.

Η Επιτροπή, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Ερίκ Μαμέρ, αναμένει και το δεύτερο σκέλος του ερωτηματολογίου που αφορά την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου για να μπορέσει να γνωμοδοτήσει σχετικά με το αν η Ουκρανία πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος, «οι ουκρανικές Αρχές παρέδωσαν το πρώτο σκέλος του ερωτηματολογίου. Αναμένουμε τις απαντήσεις τους στο δεύτερο σκέλος. Στη συνέχεια θα εργαστούμε επιμελώς για να προετοιμάσουμε την αιτιολογημένη γνώμη. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θα το κάνουμε όσο πιο επιμελώς και όσο πιο γρήγορα μπορούμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία, κατά την οποία η νομοθεσία της υποψήφιας χώρας πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Απαιτεί περίπλοκες διαπραγματεύσεις για πολλά θέματα και κριτήρια, όπως η πολιτική σταθερότητα και μια λειτουργική οικονομία της αγοράς. Παράλληλα απαιτεί, ομόφωνη συμφωνία των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)