to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 18.04.2022

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: Η ντροπιαστική λειτουργία της ΕΥΠ θέτει ζητήματα Δημοκρατίας (βίντεο)

«Πλήρης αδράνεια της κυβέρνησης του “νόμου και της τάξης” για τη δημιουργία μητρώου όπλων»


Η τοποθέτηση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Xρήστου Σπίρτζη στην Ολομέλεια της Βουλής:

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την εκτελεστική Οδηγία (Ε.Ε.) 2019/69 της Επιτροπής της 16ης Ιανουαρίου 2019 για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας δυνάμει της Οδηγίας 2021/555 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Μαρτίου 2021 σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων (L 115)».

ΑΠΛΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ, ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ - Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Είναι ένα απλό σχέδιο που ενσωματώνει την οδηγία 69 που έπρεπε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να την είχε ενσωματώσει στις 17 Ιανουαρίου του 2020. Δεν το έκανε αυτό, είχε πολλή δουλειά, έπρεπε να προσλάβει χιλιάδες ειδικούς φρουρούς, να κάνει μια επικοινωνιακού τύπου εξόρμηση στο πως είναι μία στιβαρή κυβέρνηση με σχέδιο στο σπίτι του κυρίου Ινδαρέ, να βγάλει από καταλήψεις γυναίκες με παιδιά, να δείρει παιδιά μπροστά στα μάτια του πατέρα τους.

Η μη ενσωμάτωση της οδηγίας είχε ως συνέπεια να σταλεί η αιτιολογημένη γνώμη και μετά προειδοποιητική επιστολή. Κινδύνευσε δηλαδή η χώρα να οδηγηθεί στο δικαστήριο της ΕΕ και να επιβληθεί και πρόστιμο. Είναι υποχρέωση της χώρας, θα τη ψηφίσουμε. Συνηθίζεται, όμως, όταν ενσωματώνεται μια οδηγία, να βλέπεις και τι γίνεται στη χώρα και τι έχει γίνει στο παρελθόν στη χώρα. Δεν κάνεις μια μετάφραση και τη φέρνεις. Βλέπεις και τι άλλο σχετικό υπάρχει. Υπάρχει σε εκκρεμότητα η εναρμόνιση με την οδηγία 555 του 2021 συνολικά για την κατοχή όπλων. Μάλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι όλα πηγαίνουν καλά. Δηλαδή δεν βλέπει, δεν ακούει ούτε την αντιπολίτευση, ούτε τις εφημερίδες, ούτε την επικαιρότητα.

Θυμάται κανείς την υπόθεση της κυρίας Νατάσας Τσουκαλά; Πανεπιστημιακός στη Γαλλία, αναπληρώτρια καθηγήτρια εγκληματολογίας, τραυματίστηκε το 2017 από φωτοβολίδα. Είναι τραγικό του τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αναφέρεται το σχέδιο νόμου σε αυτό. Η αστυνομία δεν μας έχει πει τι έχει κάνει. Κύριε υπουργέ, έχετε και τον γενικό γραμματέα. Έχει η ΕΛΑΣ εξετάσει τα ευρήματα για dna και αποτυπώματα; Τα έδωσε στην εισαγγελία; Ενημέρωσε την κυρία Τσουκαλά; Για να δούμε τι κάνουμε. Τι μας φέρνετε εδώ πέρα.

ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Η ημέρα που συζητιέται που το σχέδιο νόμου, έρχεται μαζί με την άσκηση έρευνας για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ του δημοσιογράφου, κυρίου Κουκάκη. Πλέον, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε, μέσα σε 2.5 χρόνια, όχι μόνο να βάλει ζητήματα για την οικονομία της χώρας και πως υποφέρουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους αλλά να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου – και στη χώρα και σε διεθνείς οργανισμούς – ζητήματα δημοκρατίας. Είναι τα αποτελέσματα του επιτελικού κράτους, οι συγκεντρωμένες εξουσίες σε ένα πρόσωπο, στον κύριο Μητσοτάκη, είναι το πως χρησιμοποιείται όλο το κράτος αλλά και οι κρίσιμες υπηρεσίες όπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται, ντροπή και για την ΕΥΠ – εμείς είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι μέσα από το ξεχαρβάλωμα της ΕΥΠ, πρώτη φορά βλέπουμε σήματα της υπηρεσίας αυτής να κυκλοφορούν αριστερά και δεξιά. Αν διαβάσετε τα δημοσιεύματα, αν διαβάζατε και άλλες εφημερίδες εκτός από αυτές που λιβανίζουν το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, είναι ντροπή να κυκλοφορούν τα σήματα που στέλνει στις μονάδες της.

Στην Εφημερίδα των Συντακτών δημοσιεύτηκαν τα σήματα για παρακολούθηση δημοσιογράφου, δικηγόρου, δημόσιου λειτουργού που ήρθαν σε επαφή με 12χρονο παιδάκι στην Κω γιατί δημοσίευση η Le Monde ένα σκίτσο του. Κάναμε ερώτηση στον πρωθυπουργό. Σιγή ιχθύος. Σήμερα, έρχεται νέα αποκάλυψη με την παρέμβαση εισαγγελέα για την υπόθεση του δημοσιογράφου Κουκάκη. Και τελείως τυχαία, σε άσχετο νομοσχέδιο ως συνήθως, έχει νομοθετηθεί εδώ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η αλλαγή του νόμου της λειτουργίας της ΑΔΑΕ για να μην κοινοποιείται σε αυτόν που παρακολουθείται ότι μπορεί να είναι υπό νόμιμη παρακολούθηση. Και στις προηγούμενες παρακολουθήσεις, η αρμόδια εισαγγελέας, επίσης κάνει διερεύνηση για το αν υπήρχε άδεια. Τι γίνεται; Τι κάνετε;

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΖΩΝΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΠ

Βγάζουμε λοιπόν εύκολα, απλά και αβίαστα όλοι το συμπέρασμα ότι πίσω από τη φανταχτερή βιτρίνα που έχετε οικοδομήσει με τη βοήθεια των ΜΜΕ που σας συνδράμουν υπάρχει πλήρης ανικανότητα, γκρίζες ζώνες που γίνονται μαύρες ζώνες όταν εμπλέκεται η ΕΥΠ σε παρακολουθήσεις δημοσιογράφων όχι απλά με την ανοχή της κυβέρνησης αλλά με τη συνδρομή της όταν έχετε ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη για την ΑΔΑΕ. Οφείλετε να απαντήσετε. Ο πρωθυπουργός που έχει την αρμοδιότητα οφείλει να απαντήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εποπτεύει τα πάντα και κυρίως την ΕΥΠ οφείλει να απαντήσει πώς την εποπτεύει, τι κάνει, από ποιον εντέλλεται η ΕΥΠ, ποιος την ελέγχει, τι έγιναν τα στελέχη που θέλατε να πάτε στην αστυνομία, που έχουν τοποθετηθεί, ποιοι έχουν αντικατασταθεί σε αυτήν την υπηρεσία και με ποιον τρόπο.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ – ΑΜΕΛΕΙΑ, ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Ή ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ;

Πρέπει να μας απαντήσετε και για τη λειτουργία της αστυνομίας, τις έρευνες που έχει κάνει και πως έχει χειριστεί ζητήματα που αγγίζουν τις χορδές όλων των δημοκρατικών πολιτών, όχι μόνο της αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου και συντηρητικών ψηφοφόρων που είναι δημοκράτες, όπως αυτές που σας ανέφερα. Τι έγινε και πως λειτούργησε η ΕΛΑΣ στην υπόθεση της κυρίας Τσουκαλά. Θέλουμε να ξέρουμε. Θέλουμε να δούμε πως τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ λειτουργούν, τι αποτελέσματα έχουν και γιατί δεν ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές. Τι έγινε με τη δολοφονία του Άλκη, όταν μπήκε η αστυνομία στο χώρο που ήταν οι χούλιγκαν. Πιάσανε τα εργαλεία που βρήκαν, δεν τα πήγαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια και τα στείλαν σε άλλη υπόθεση, τελείως διαφορετική από τη δολοφονία του Άλκη. Αν αυτό είναι αμέλειες, γιατί δεν τα διορθώνετε; Γιατί δεν φτιάχνετε ένα σύστημα να μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει η ΕΛΑΣ. Αν δεν είναι αμέλειες και είναι σκοπιμότητες, ποιοι τις έχουν και τις εφαρμόζουν;

Υπάρχει ένα πλαίσιο στη χώρα, πριν την εναρμόνιση στην οδηγία, γενικότερα για τα όπλα. Πριν λίγο καιρό έξω από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής τραυματίστηκαν δασοπυροσβέστες που τους είχατε υποσχεθεί ότι θα τους προσλάβετε και ακόμη τρέχουν. Εκεί έχει γίνει έρευνα για το ποιοι αστυνομικοί φταίνε για αυτούς τους τραυματισμούς. Δεν λέω για τις κρότου-λάμψεις που έχουμε και δημοσιογράφους τραυματισμένους που ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι χρόνια τώρα. Δεν έπρεπε να φέρετε εδώ πέρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από το να μας φέρετε τη μετάφραση της οδηγίας; Δεν έχετε προβλέψει ένα μηχανισμό να εφαρμόσετε.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΗΤΡΩΟΥ ΟΠΛΩΝ

Υπάρχει ένα μητρώο όπλων που να ξέρετε, κεντρικά, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, ποιος τα έχει; Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Δεν έχετε παρακολουθήσει τι γίνεται από ριπές σε όλη τη χώρα, πυροβολισμούς, δολοφονίες όπως αυτή του δημοσιογράφου Καραϊβάζ; Δεν οφείλατε να φέρετε ένα πλαίσιο και μηχανισμούς που θα εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία της ΕΛΑΣ και θα την εφοδιάσουν με πιο χρηστικά εργαλεία για να τη βοηθήσουν να επιτελέσει το έργο της;

Θυμάμαι τη γυναικοκτονία στη Ρόδο. Ο άνθρωπος αυτός ήταν κατηγορούμενος για δύο προηγούμενες πράξεις του και είχε στην κατοχή του όπλο νόμιμα. Ούτε η ΕΛΑΣ ούτε η εισαγγελία φιλοτιμήθηκε να του το πάρει. Βγήκατε τότε να μας πουν τα μέσα ενημέρωσης που σας στηρίζουν και άλλοι ότι εμείς είπαμε ότι έφταιγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αυτό. Δεν είπαμε αυτό. Είπαμε για το πως χειρίζεστε την ΕΛΑΣ και το πλαίσιο που είχατε προβλέψει. Αν έπρεπε δηλαδή ένας άνθρωπος που απειλούσε με όπλο να έχει στα χέρια του όπλο και να μην του το είχε αφαιρέσει κανείς. Αλλά έστω και μετά από αυτό, τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα; Τίποτα είναι η απάντηση.

Από την εθνική νομοθεσία και τους κανονισμούς της ΕΛΑΣ, έπρεπε να είχε γίνει ένα μητρώο βαλλιστικών δοκιμών ώστε όσοι έχουν όπλο, οποιασδήποτε κατηγορίας και φύσης, να έχει το ηλεκτρονικό μητρώο η ΕΛΑΣ και να ξέρει ότι ο τάδε κύριος έχει αυτό το όπλο. Αυτό δεν έχει γίνει για πολλά χρόνια. Επειδή εσείς είστε η κυβέρνηση που έταξε στον ελληνικό λαό τον νόμο και τάξη – δεν έχει εφαρμοστεί βέβαια τίποτα ούτε ο νόμος ούτε η τάξη – τουλάχιστον αυτό για τα όπλα της ΕΛΑΣ έχει γίνει; Και το λέω αυτό γιατί οι ανεκπαίδευτοι ειδικοί φρουροί, εκτός του περιστατικού με τον ανήλικο αθίγγανο έχουν σκοτώσει και άλλους συνανθρώπους τους. Και μάλιστα εκεί φαίνεται που οδηγεί το έλλειμμα εκπαίδευσης. Συγγενείς τους, σύζυγοί τους. Τραγικές ιστορίες. Έστω, λοιπόν, για τα όπλα της ΕΛΑΣ έχει γίνει αυτό το βαλλιστικό μητρώο που προβλέπεται ήδη να υπάρχει;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)