to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:52 | 18.04.2022

Πολιτική

H ΕΡΤ καλείται να δώσει εξηγήσεις για τη λογοκρισία κατά την εισβολή των ΜΑΤ σε Χίο - Λέσβο το 2020

Ενώπιον της πταισματοδίκη Αθηνών έχει κληθεί για «παροχή εξηγήσεων» ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Φώτης Καφαράκης. Η κλήση έγινε στο πλαίσιο προανάκρισης που πραγματοποιείται μετά από καταγγελία - μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσαν 19 δικηγόροι από την πόλη της Μυτιλήνης, μετά τα άνευ προηγουμένου επεισόδια και την απρόκλητη αστυνομική βία από τους άνδρες των ΜΑΤ.


(φωτ. από την αποχώρηση κακήν κακώς των ΜΑΤ από τη Χίο το 2020)

Όπως γράφει η Αγγελα Νταρζάνου στην Αυγή:

Πρόκειται για το κρεσέντο βίας των σωμάτων ασφαλείας στη Χίο και τη Λέσβο, στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2020, με φρέσκια ακόμη τότε την κυβέρνηση της Ν.Δ., όταν αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα κατέβηκαν στα νησιά για να περιφρουρήσουν τις περιοχές εργασιών για τη δημιουργία κλειστών δομών για τους πρόσφυγες. Τι δουλειά μπορεί να έχει με όλα αυτά η ΕΡΤ; θα ρωτήσει εύλογα κανείς.

Στη μηνυτήρια αναφορά τους οι 19 δικηγόροι, εκτός των άλλων, αναφέρονται σε περιπτώσεις λογοκρισίας και ψευδών ειδήσεων. «Δημοσιοποιήθηκαν από δημοσιογράφους της ΕΡΑ Αιγαίου εκτεταμένες μαρτυρίες, που καταγγέλλουν την άνωθεν επιβολή λογοκρισίας από την ΕΡΤ στη μετάδοση των ειδήσεων που ενδιέφεραν όλους τους Λέσβιους πολίτες».

Τα ρεπορτάζ της εποχής αναφέρουν μπαράζ σκληρής λογοκρισίας από την ΕΡΤ και συγκεκριμένα: κόψιμο της μαρτυρίας του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, ο οποίος, παρότι προσκλήθηκε, δεν βγήκε ποτέ στον αέρα. Η ΠΟΣΠΕΡΤ τότε είχε καταγγείλει ότι η εντολή δόθηκε από τον γενικό διευθυντή Ειδήσεων Φώτη Καφαράκη. Την ίδια μέρα κατέβηκε από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ ρεπορτάζ από τη Μυτιλήνη σχετικό με την καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ λίγες μέρες αργότερα οι ανταποκριτές της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα ενημερώνονταν ότι τα ρεπορτάζ τους θα περνούν από καθεστώς έγκρισης ώστε να δημοσιευθούν.

Στην ίδια αναφορά σημειώνεται ότι την περίοδο της αστυνομικής καταστολής στο νησί διακινήθηκαν ευρύτατα fake news, «με σκοπό να σπείρουν τον πανικό και να διαλυθούν οι διαδηλώσεις, που άλλοτε ανέφεραν ότι υπήρξε νεκρός από τα επεισόδια, αλλά και ότι δήθεν Λέσβιοι πολίτες είχαν πάει κυνηγετικά όπλα κατά των Αστυνομικών Δυνάμεων.

Σε όλα αυτά καλείται να καταθέσει ο Φ. Καφαράκης ενώπιον της πταισματοδίκη Αθηνών, η οποία διενεργεί προανάκριση προκειμένου να διαπιστώσει τη βασιμότητα της μηνυτήριας αναφοράς και να προχωρήσει σε κυρίως ανάκριση και απόδοση ευθυνών. Παρότι δεν μπορεί να επικαλεστεί «πρότερο έντιμο βίο» με ένα σωρό περιστατικά λογοκρισίας επί των ημερών του, φαίνεται πως ο κ. Καφαράκης ελπίζει στην υψηλού επιπέδου νομική παράσταση που εξασφάλισε η ΕΡΤ για λογαριασμό του, επίκουρη καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου για να χειριστεί την υπόθεσή του.

tags: ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)