to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 15.04.2022

Διεθνή

Πάπας Φραγκίσκος: Είμαστε ρατσιστές, υπάρχουν πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας

Ο Πάπας υπενθύμισε ότι ο Ιησούς ήταν μετανάστης και πρόσφυγας στην Αίγυπτο, ενώ προειδοποίησε για την «ασθένεια του μίσους»


Ο Πάπας Φραγκίσκος, παραχώρησε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς, εκτενή συνέντευξη στην Ιταλίδα δημοσιογράφο Lorena Bianchetti του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RAI στην οποία τόνισε ότι, παρά τον φρικτό πόλεμο στην Ουκρανία και άλλες τραγωδίες σε όλο τον κόσμο, αυτό το Πάσχα πρέπει να διατηρήσουμε την ελπίδα μας, ακόμη και αν αυτή φαίνεται ανεκπλήρωτη βραχυπρόθεσμα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους πιστούς να μη χάσουν ποτέ την ελπίδα. «Η ελπίδα σε κάνει να περιμένεις, αλλά ποτέ δεν απογοητεύει», είπε.

Αναφερόμενος στους πολέμους σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, αυτός ο πόλεμος μας επηρεάζει τόσο πολύ. Ας δούμε όμως λίγο παραπέρα. Ο Κόσμος είναι σε πόλεμο!». Ένας Κόσμος που «επέλεξε το σχέδιο του Κάιν ώστε να εφαρμόσει τον Καϊνισμό, δηλαδή να σκοτώσει τον αδελφό του».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πάπας προβληματίστηκε για το δράμα του πολέμου σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερη προσοχή αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, ένας πόλεμος ο οποίος, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, έχει αναγκάσει περισσότερα από 4,7 εκατομμύρια άτομα να εγκαταλείψουν τη χώρα, ιδίως μητέρες και παιδιά.

Ο Πάπας τόνισε ότι πρέπει να είμαστε κοντά σε αυτούς που υποφέρουν και πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους όσους πλήττονται από αυτόν τον πόλεμο και τους πολέμους παγκοσμίως με την ίδια αξιοπρέπεια. Προειδοποίησε κατά της κατηγοριοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών σε κατηγορίες ή με βάση την εμφάνισή τους.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος υπογράμμισε πως στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία «υπήρχε μια έμπρακτη, αληθινή ανταπόκριση» και ρώτησε τον Ποντίφικα εάν κατά τη γνώμη του η εν λόγω περίπτωση «έχει γδάρει τα τείχη της αδιαφορίας, της προκατάληψης» ή εάν «συνεχίζεται να γίνεται ο διαχωρισμός των προσφύγων σε ενοχλητικές κατηγορίες».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, απάντησε πως «είναι αλήθεια. Οι πρόσφυγες καταλογίζονται. Πρώτης κατηγορίας, δεύτερης κατηγορίας, χρώμα δέρματος, [αν] προέρχονται από ανεπτυγμένη χώρα [ή από] μη ανεπτυγμένη. Είμαστε ρατσιστές. Και αυτό είναι κακό» τόνισε και υπενθύμισε πως «πριν από μερικά χρόνια είπα ότι βιώνουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, λίγο λίγο. Αλλά δεν μάθαμε ποτέ». Ο Πάπας υπενθύμισε ότι ο Ιησούς ήταν μετανάστης και πρόσφυγας στην Αίγυπτο, ενώ προειδοποίησε για την «ασθένεια του μίσους».

Παράλληλα τόνισε ότι ο πόλεμος είναι τα πολλά έργα του κακού, όπως η εκμετάλλευση των ανθρώπων, στην εργασία «και αυτός πόλεμος είναι» ως την εμπορία «πόσες γυναίκες είναι σκλάβες του trafficking, εδώ στη Ρώμη και στις μεγάλες πόλεις» ανέφερε.

Οι γυναίκες είναι δύναμη
«Χρειάζονται γυναίκες για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου» σημείωσε ο Πάπας. Υπογραμμίζοντας ότι η «δύναμη μιας γυναίκας, μιας μητέρας που είναι ικανή να συνοδεύσει τα παιδιά της μέχρι τέλους» ενώ σχολίασε θλιβερά πως «η εκμετάλλευση και η βία κατά της γυναίκας είναι το καθημερινό μας ψωμί» και πως «οι γυναίκες είναι το απόθεμα της ανθρωπότητας (…) οι γυναίκες είναι η δύναμη».

Όπως τόνισε «οι γυναίκες βρίσκονται στο σταυροδρόμι των μεγαλύτερων θανάτων, είναι εκεί, είναι δυνατές». Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια προσωπική ανάμνηση, όταν ήταν στο Μπουένος Άιρες περνούσε μπροστά από τις φυλακές όπου οι μητέρες των κρατουμένων ανέμεναν στη σειρά, εκτεθειμένες «για τα παιδιά τους» ενώ όλοι σχολίαζαν «αυτή είναι η μητέρα κάποιου που είναι μέσα’ και ανέχονταν τους πιο επαίσχυντους ελέγχους».

Για την κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών, ο Πάπας, τόνισε πως «καταλαβαίνω τους κυβερνώντες που αγοράζουν όπλα, τους καταλαβαίνω. Δεν τους συγχωρώ, αλλά τους καταλαβαίνω. Γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, γιατί [είναι] το Καϊνιστικό σχέδιο πολέμου» και παράλληλα τόνισε πως «έχουμε ξεχάσει τη γλώσσα της ειρήνης».

Για τις πληγές που συνεχίζει να προκαλεί σήμερα η Εκκλησία, ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε πως το πρόβλημα είναι «η κοσμικότητα, το πνεύμα της εγκοσμιότητας» υπενθυμίζοντας ότι «τους τρεις πειρασμούς του διαβόλου στον Ιησού, οι κοσμικές προτάσεις – πείνα, δύναμη, ματαιοδοξία».

Τέλος, ο Πάπας χαιρέτησε με «ένα μήνυμα αδελφοσύνης» προς όλους τους Ορθόδοξους, ενόψει του δικού μας Πάσχα.

Με πληροφορίες από Vatican News και ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)