to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:19 | 15.04.2022

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάει στοιχεία για το ταμείο επανασυνδέσεων για ρευματοκοπές

Στοιχεία για των αριθμό των δικαιούχων και το ποσό χρηματοδότησης του τελευταίου προγράμματος επανασυνδέσεων ρευματοδότησης ευάλωτων νοικοκυριών ζητούν, με ερώτηση που κατέθεσαν, τριάντα τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή, Σωκράτη Φάμελλου.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σύστησε το 2017 τον Ειδικό Λογαριασμό για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διαχειριστεί τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που της κληροδότησε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και είχε καταφέρει μέχρι τον Αύγουστο του 2019 να στηρίξει 6.500 νοικοκυριά να αποκτήσουν πάλι πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και πολιτική πίεση, στη συνέχιση της εν λόγω πρωτοβουλίας με μειωμένα όμως κονδύλια και ωφελούμενους (περί τα 1500 νοικοκυριά) τον Ιούλιο του 2020. Στη συνέχεια τον Δεκέμβριο του 2021 ο Υπουργός ΠΕΝ, Κ. Σκρέκας, προέβλεψε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, έθεσε σε λειτουργία τον πενταψήφιο αριθμό ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 όπου απευθύνονταν οι δικαιούχοι ενώ σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ διασφάλισε 40 εκατ. ευρώ.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι προκύπτει «κενό» από το τελευταίο πρόγραμμα επανασυνδέσεων, επειδή προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα επανασυνδέσεων είναι η διακοπή ηλεκτροδότησης μέχρι τις 31.03.2022 ενώ σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, απαγορεύεται η αποκοπή Ευάλωτων Οικιακών Πελατών για το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως Μάρτιο, καθώς και κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

Για αυτόν το λόγο και επειδή η ενεργειακή φτώχεια εντείνεται διαρκώς με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ζητούν να μάθουν: Πόσα νοικοκυριά και πόσους δικαιούχους κάλυψε το πρόγραμμα επανασυνδέσεων μέχρι σήμερα, ποιο είναι το τελικό ποσό που διατέθηκε για το Ταμείο Επανασυνδέσεων και από ποιο λογαριασμό χρηματοδοτήθηκε, τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους ευάλωτους που βάσει του Κώδικα Προμήθειας θα τους κόβεται η ρευματοδότηση το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου και δεδομένης της εκρηκτικής διάστασης των αυξήσεων στο ρεύμα, ποια είναι η συγκεκριμένη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης ενεργειακής φτώχειας το επόμενο διάστημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)