to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 14.04.2022

Οικονομία

Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας του ουκρανικού

Ο πόλεμος ανατρέπει τις προσπάθειες ανάκαμψης από την πανδημία και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια εμπορική συνεργασία και οικονομική σταθερότητα.


Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι ήδη εμφανείς σε παγκόσμια κλίμακα, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Η μεγαλύτερη απειλή είναι ο εκρηκτικός πληθωρισμός που σαρώνει τις οικονομίες, διακινδυνεύοντας τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Σήμερα, άλλωστε, η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισήμανε ότι οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις 143 χώρες-μέλη του ΔΝΤ, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι οι περισσότερες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ανάπτυξη.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει σοβαρή δυσλειτουργία στο παγκόσμιο εμπόριο, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των σιτηρών, και απειλή να προκαλέσει μεγάλη επισιτιστική κρίση σε Αφρική και Μέση Ανατολή.

«Η αναπάντεχα ισχυρή ανάκαμψη από την ύφεση του 2020 εξαιτίας της πανδημίας ξάφνιασε τις επιχειρήσεις προκαλώντας προβλήματα τροφοδοσίας και παραγωγής σε εργοστάσια, λιμάνια κα σιδηρόδρομο, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ζήτηση από τους καταναλωτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών. Ο πληθωρισμός που αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να ανεβάσουν τα επιτόκια αποτελεί ένα τεράστιο πισωγύρισμα για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε σχετικά.

Προειδοποίησε, ακόμη, για την διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ με τη Δύση να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις στη Ρωσία και την Κίνα να εκφράζει την υποστήριξή της στη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος δημιουργεί συνθήκες πείνας σε Ευρώπη και Αφρική, όπου η πανδημία μπορεί να κάνει κύκλο σε όλο τον πλανήτη μέσα σε μέρες και να παραμείνει για χρόνια, όπου οι εκπομπές ρύπων φέρνουν κλιματική αλλαγή, η απειλή στην συνολική μας ευημερία από την διάλυση της παγκόσμιας συνεργασίας πρέπει να αποφευχθεί» είπε με νόημα.

tags: ΔΝΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)