to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 14.04.2022

Πολιτική

Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ πέρασαν οι τιμωρητικές διατάξεις σε βάρος των ανέργων

Με ψήφους 158 υπέρ και 138 κατά, ψηφίστηκε επί της αρχής από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», που δέχθηκε σφυροκόπημα για δύο μέρες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης - Η τροπολογία για τις fast track συντάξεις έλαβε 190 ψήφους υπέρ, 83 παρών και 23 ψήφους κατά


Με ψήφους 158 υπέρ και 138 κατά, ψηφίστηκε την Πέμπτη επί της αρχής από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», που δέχθηκε σφυροκόπημα για δύο μέρες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο η τροπολογία για τις fast track συντάξεις έλαβε 190 ψήφους υπέρ, 83 παρών και 23 ψήφους κατά.

«Θα σας πω τι θα ισχύσει από την Δευτέρα, όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, λίγο πριν από τις ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

«Η Ν.Δ. ζήτησε και αυτή, όπως και τα άλλα κόμματα το έπραξαν, ονομαστικές ψηφοφορίες, για να δούμε πώς θα ψηφίσετε και αν όλες οι επιθέσεις που εξαπολύσατε, θα αποτυπωθούν στο αποτέλεσμα. Θα δούμε ποιος είναι με τους πολλούς και ποιος είναι με τα δόγματα και με τις συντεχνίες!», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης που κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «εμπάθεια» στο πρόσωπό του.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι απέναντι στις ύβρεις, η κυβέρνηση συνεχίζει με έργο, ήδη έχει δείξει δείγμα γραφής. «Εμείς είμαστε που, έχοντας μια αισθητή βελτίωση στο ρυθμό απονομής των εκκρεμών συντάξεων, προχωρούμε με αυτό το νομοσχέδιο, σε μια πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση στις fast track συντάξεις και τις συντάξεις εμπιστοσύνης, για τις οποίες είμαι περίεργος πως θα τοποθετηθείτε. Θα πάτε με τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ ή με τους ταλαιπωρημένους συνταξιούχους που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους. Να σας δω σε λίγη ώρα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Έξω από το κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε όπως και χθες, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ εντός συνεχίζεται η αντιπαράθεση μέσω των τοποθετήσεων βουλευτών, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά για τις επίμαχες διατάξεις, την ακρίβεια και την απουσία βούλησης της κυβέρνησης να πατάξει την αισχροκέρδεια στην ενέργεια.

Στη χθεσινή του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε με έκκληση στους εργοδότες να… βάλουν πλάτη στην αύξηση μισθών και υποσχέσεις για φτηνή στέγη στους εργαζόμενους από μελλοντική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ και προσπάθησε να εξωραΐσει το νομοσχέδιο με εύηχα επίθετα (διαβάστε αναλυτικά) για να δεχτεί ιοβόλα βέλη από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Δουλειές ποτέ ξανά» ερμήνευσε το ν/σ το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ έδωσε τη δική του εκδοχή με το «Χρυσές δουλειές ξανά», υπονοώντας προφανώς για τους εργοδότες.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

Τ. Ελευθεριάδου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): Στην τούρτα του κ. Χατζηδάκη θα προστεθούν ο ΕΦΚΑ και ο ΟΑΕΔ

Ευθεία επίθεση στις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, εξαπέλυσε μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διάλυση του ΟΑΕΔ. Αναφέρθηκε, αρχικά, στην τροπολογία για την απόδοση με διαδικασία fast track των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες υπετριπλασιάστηκαν επί διακυβέρνηση ΝΔ. Σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, και προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στους συνταξιούχους. Αφού συκοφάντησε τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και προσέλαβε γενικούς διευθυντές με 8.000 ευρώ, έφερε σήμερα τις «συντάξεις εμπιστοσύνης», γιατί-δήθεν- η κυβέρνησή εμπιστεύεται τους πολίτες. «Ρίχνετε το βάρος στους συνταξιούχους να κάνουν μόνοι τους τη σύνταξή τους, ενώ είχατε νομοθετήσει να το κάνουν ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι και απέδωσαν μόλις 50 προσχέδια. Αν γίνουν λάθη, ποιος θα επιστρέψει τα χρήματα πίσω;», αναρωτήθηκε.

Συμπλήρωσε την αντίφαση της έλλειψης εμπιστοσύνης στους ανέργους, καθώς, οι περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές τούς χαρακτήρισαν, κατ’ ουσία, απατεώνες, καταχραστές του δημοσίου χρήματος, που ζουν εις βάρους του δημοσίου. Παρ’ όλ’ αυτά, η κ. Ελευθεριάδου συνεχάρη τον Υπουργό Εργασίας για δύο λόγους: πρώτον, για τις ευφάνταστες τούρτες του (φέτος θα έχει την ευκαιρία να προσθέσει τον ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ) και δεύτερον, για τους πρωτότυπους τίτλους για τα νομοσχέδια του. Έτσι, μετά το νομοσχέδιο με τίτλο «Προστασία της εργασίας» που οδήγησε τους εργαζόμενους σε περαιτέρω εξαθλίωση, που επέτρεψε τους εργοδότες να απολύουν μαζικά και να μπορούν οι εργαζόμενοι να δικαιωθούν, ακόμα και αν βγει δικαστική απόφαση, καθώς δεν επιστρέφουν στη δουλειά τους, σήμερα προστίθεται το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά»!

Η κ. Ελευθεριάδου κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να είναι πιο ειλικρινής και  να μετονομάσει τον ΟΑΕΔ σε Δημοσία Υπηρεσία Προσωρινής Απασχόλησης, ή ελαστικής Απασχόλησης. «Γιατί αυτές είναι οι κατάλληλες δουλειές για εσάς. Οι συμβάσεις αορίστου έχουν διαγραφεί για εσάς. Και ρωτάω: θα προτείνει ο ΟΑΕΔ τρεις θέσεις. Θα είναι πλήρους απασχόλησης; Θα είναι αορίστου χρόνου; Ή θα του προτείνουν μία θέση με τετράωρο 100 χιλ. μακριά απ’ τη μόνιμη κατοικία του; Θα είναι σχετικές με το αντικείμενο του εργαζόμενου;», ανέφερε για να προσθέσει ότι οι στόχοι της κυβέρνησης με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι ο αποκλεισμός των ανέργων απ’ τα μητρώα, για να φαίνεται ότι η ανεργία μειώνεται, η αρπαγή των εισφορών των εργαζομένων και να δοθούν στα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας προγράμματα κατάρτισης, και η αξιοποίηση των 2,5 δισ. Αποθεματικών του Οργανισμού και της ακίνητης περιουσίας του.

Τέλος, επιτέθηκε στον κ. Χατζηδάκη ο οποίος είχε το θράσος να πει ότι δεν υπάρχουν εργασιακές γαλέρες και ότι είναι προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε λίγο θα μας πει ότι η κ. Στρατινάκη είναι η Μητέρα Τερέζα των εργαζομένων», τόνισε για να υπενθυμίσει την περίπτωση των Λιπασμάτων Καβάλας, την οποία χαρακτήρισε «εργασιακή γαλέρα, με εκατοντάδες εργαζόμενους και ούτε έναν με σύμβαση αορίστου χρόνου, κατά παρέκκλιση των ευρωπαϊκών οδηγιών».

Κίνημα Αλλαγής

«Μας έχει συνηθίσει πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εισάγει νομοσχέδια που αποτυπώνουν τις συντηρητικές εμμονές της και αναδεικνύουν τις ιδεοληψίες των υπουργών της», τόνισε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Τόνια Αντωνίου συμπληρώνοντας ότι «τα νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας έχουν μία ιδιαιτερότητα. Αυτό το υπουργείο όχι μόνο διέπεται από ιδεοληπτική προκατάληψη και πραγματική αντιπαλότητα προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αλλά φαίνεται να είναι και ο πρωταθλητής στην προσπάθεια να συγκαλύψει αυτές τις επιλογές πίσω από διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα και ισχυρισμούς».

«Μετονομάζει τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, που θα έχει ως βασικό σκοπό να κρύβει τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, αλλά και ενίοτε να τιμωρεί τους ανέργους», είπε η κ. Αντωνίου και πρόσθεσε: «Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές, πολιτικές επιλογές του ίδιου ακριβώς κόμματος που ευθύνεται για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και τις βαθιές πληγές που προκάλεσε στο σώμα της κοινωνίας η νεοφιλελεύθερη ατζέντα των μνημονίων».

«Είστε η κυβέρνηση που κορυφώνετε τον λαϊκισμό», επεσήμανε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογραμμίζοντας: «Προεκλογικά είχατε δεσμευτεί ότι θα καταργήσετε τον "νόμο Κατρούγκαλου". Είχατε πει, μάλιστα, ότι δεν διορθώνεται, γι' αυτό θα τον καταργήσουμε. Τον διατηρήσατε επακριβώς, με επουσιώδεις τροποποιήσεις. Καταγγείλατε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, δεν την επαναφέρατε ποτέ. Την είχατε στην πρώτη σελίδα του προεκλογικού σας προγράμματος. Καταγγείλατε την κατάργηση των κατώτατων ορίων της σύνταξης. Ποτέ δεν τα επαναφέρατε. Με ψευδοερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ, που την κάνατε μάλιστα και διάταξη νόμου, αρνείστε να καταβάλετε στους χαμηλοσυνταξιούχους τα κομμένα δώρα, τις κομμένες περικοπές του εντεκάμηνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016».

ΚΚΕ

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντλήσουν οι όμιλοι φθηνό εργατικό δυναμικό, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να δώσει τους εργαζόμενους ως «τζάμπα κρέας» στις επιχειρήσεις και να φτιάξει χρυσές δουλειές για τους επιχειρηματίες.

«Δεν ντρέπεστε, εσείς που παριστάνετε τους Αριστερούς, να πιπιλάτε τους κοινωνικούς εταίρους; Είναι το ίδιο ο εργάτης και ο εργοδότης; Ποιος στηρίζει το νομοσχέδιο; Ο ΣΕΒ που μίλησε για το πόσο καλό είναι το νομοσχέδιο. Το έκανε γιατί θα αντλήσει φθηνό εργατικό δυναμικό. Το υποστήριξαν οι ενώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, οι εκπρόσωποι των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, γιατί αντιλαμβάνονται ότι θα έχουν τεράστια κέντρα. Αντίθετοι ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, που τους τσακίσατε στο ξύλο γιατί πήγαν να συνεδριάσουν στον χώρο της δουλειάς τους. Αντίθετοι και οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και απευθύνθηκε και στην κυβέρνηση, αναφερόμενος στις διατάξεις που προβλέπουν εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τα ωφελήματα του ΟΑΕΔ. «Δεν ντρέπεστε να λέτε καταχραστές τους ανέργους; Πείτε μας έναν που έχει εισόδημα 250.000, όπως μας είπατε χθες. Αυτός που έχει τέτοιο εισόδημα έχει ανάγκη να πάρει το μετρό; Εσείς ζείτε με 400 ευρώ τον μήνα; Εσείς ζείτε με 200 ευρώ που παίρνουν οι μακροχρόνια άνεργοι; Ό,τι και να πείτε, η ανεργία συνοδεύει τον καπιταλισμό, όπως η χελώνα το καβούκι», σημείωσε ο κ. Παφίλης.

«Είναι νομοσχέδιο που θέλει να εξασφαλίσει φθηνούς, ευέλικτους εργαζόμενους, να προωθήσει τα λεγόμενα κοινωνικά κονδύλια στους ομίλους επανακατάρτισης, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Θέλετε να επιβάλλετε στους εργαζόμενους να αποδεχθούν ό,τι θέλει η εργοδοσία και όποιος δεν πάει θα σβήνεται από το μητρώο. Δεν λέτε, όμως, ότι αν απολυθεί ο εργαζόμενος δεν υπολογίζεται ο χρόνος εργασίας και διαγράφεται από οποιοδήποτε επίδομα», τόνισε για τις διατάξεις που αναφέρονται στις συνέπειες για τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ που θα παραβούν τις υποχρεώσεις τους.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)