to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 14.04.2022

Πολιτική

Δ. Καλαματιανός: «Αποδομούν τον ΟΑΕΔ και εμπαίζουν για ακόμη μια φορά όσους περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους»

Δε λύνει το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις, προσπαθώντας να εξαπατήσει για μια ακόμη φορά τους υποψήφιους συνταξιούχους.


Σημεία από την τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον ΟΑΕΔ.

 

·         Η κυβέρνηση θολώνει το κοινωνικό πρόσημο του ΟΑΕΔ και πετάει έξω από το πλαίσιο προστασίας του δεκάδες χιλιάδες ανέργους.

·         Προχωράει σε τιμωρητικές ρυθμίσεις και στοχοποιεί τους ίδιους τους ανέργους.

·         Δε λύνει το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις, προσπαθώντας να εξαπατήσει για μια ακόμη φορά τους υποψήφιους συνταξιούχους.

 «Πραγματικά αναρωτιέμαι κ. Υπουργέ, αν θα αφήσετε κάτι όρθιο από το πέρασμά σας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» τόνισε ο Διονύσης Καλαματιανός, απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη. 

«Ξεκινήσατε με την απομείωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Υπονομεύσατε το οκτάωρο, θεσπίσατε απλήρωτες και φτηνές υπερωρίες, μειώσατε το εισόδημα των εργαζομένων, διευκολύνατε τις απολύσεις και μειώσατε την αποζημίωση απόλυσης.

Στη συνέχεια προχωρήσατε στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Βάλατε σε κίνδυνο τις σημερινές και μελλοντικές συντάξεις και εισφορές. Παραδώσατε και το 1 δισ. που προβλεπόταν για τη μόνιμη 13η σύνταξη, για να καλυφθεί η τρύπα που προκαλείται στον προϋπολογισμό του κράτους και του ΕΦΚΑ από την μετάβαση του συστήματος.

Τώρα, τα βάζετε με τον ΟΑΕΔ και τους ανέργους. Εισάγετε μια ακόμα οπισθοδρομική αντιμεταρρύθμιση.»

Εμβαθύνοντας στο νομοσχέδιο, ανέφερε τα εξής:

«Βάζετε έναν παραπλανητικό και ψευδεπίγραφο τίτλο στο νομοσχέδιο: "Δουλειές ξανά" λέτε.

Τι κάνετε, όμως, στην ουσία; Θολώνετε το κοινωνικό πρόσημο του ΟΑΕΔ και πετάτε έξω από το πλαίσιο προστασίας του δεκάδες χιλιάδες ανέργους.

Είναι τέτοιο το μένος σας που δεν σέβεστε ούτε το όνομα αυτού του ιστορικού οργανισμού. Αλήθεια, τι εξυπηρετεί η αλλαγή του ονόματος αυτού του οργανισμού, που έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση εκατομμυρίων Ελλήνων, που ωφελήθηκαν από τις παροχές του;

Ενός ονόματος που συνδέεται με το Κοινωνικό Κράτος και το Κράτος Πρόνοιας; Ενός οργανισμού που έχει ιδιαίτερη συμβολή στην κοινωνική συνοχή και στηρίζει τους πιο ευάλωτους σε πολύ δύσκολες περιόδους;

Δεν έχετε εξηγήσει επαρκώς γιατί το κάνετε αυτό. Μπορώ, όμως, να πω ότι είναι μια ακόμη απόδειξη ότι αντιμάχεστε και έχετε αποστροφή σε κάθε τι που έχει κοινωνικό πρόσημο.»

Για να προσθέσει πως «Θέλετε να υπονομεύσετε, να υποβαθμίσετε ή ακόμα και να εξαφανίσετε δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες, για να τις παραδώσετε σε ιδιωτικά συμφέροντα, που έχουν ως σκοπό το κέρδος σε βάρος των συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Με το νομοσχέδιο προχωράτε σε τιμωρητικές ρυθμίσεις και στοχοποιείτε τους ίδιους τους ανέργους. Τους βάζετε ποινές αποκλεισμού για να εκκαθαρίσετε το μητρώο, για να μειώσετε τον αριθμό των ανέργων και να πανηγυρίζετε μετά ότι μειώσατε την ανεργία. Μιλάμε, όμως για ανθρώπους που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Δεν ξέρω κ. Υπουργέ αν έχετε βρεθεί ποτέ σε αυτή την κατάσταση για να μπορέσετε να νιώσετε την αγωνία και την απελπισία των ίδιων και των οικογενειών τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν που να πιαστούν και που να στηριχθούν, παρά μόνο στον ΟΑΕΔ.

Φαίνεται, όμως, ότι όχι, δεν έχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση και δεν μπορείτε να τους νιώσετε. Γιατί αν τους νιώθατε δεν θα γενικεύατε τις λίγες, τις επιμέρους περιπτώσεις. Δεν θα υιοθετούσατε ποινές αντί για κίνητρα. Δεν θα δημιουργούσατε συνθήκες περαιτέρω φτωχοποίησης και περιθωριοποίησης της ευάλωτης αυτής ομάδας.»

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΔ, ο Βουλευτής υπογράμμισε πως ο οργανισμός πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και προσωπικό.

«Πρέπει να λειτουργεί καλύτερα και να στέκεται πιο ενεργά στο πλάι των ανέργων και όσων έχουν ανάγκη των παροχών και των δράσεών του. Να συμβάλλει μέσα από ποιοτικά προγράμματα κατάρτισης, ώστε οι άνεργοι με τα χαμηλότερα προσόντα να αποκτούν ίσες ευκαιρίες ένταξης σε κατάλληλη εργασία.

Εσείς, όμως, όχι μόνο δεν κάνετε όλα αυτά, αλλά, επιπλέον, αποκλείετε και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών από την διαδικασία απόφασης της στρατηγικής δεξιοτήτων. Συρρικνώνετε το ρόλο των κοινωνικών εταίρων και ενισχύετε την ιδιωτικοποίηση της εφαρμογής των σχετικών δράσεων, με παρωχημένα και αποτυχημένα μοντέλα τύπου voucher.

Το νομοσχέδιό σας είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση. Όμως, κ. Υπουργέ, πρέπει να σας υπενθυμίσω πως ό,τι και να μεθοδεύσετε,  ό,τι και να κάνετε ο ΟΑΕΔ δε διαγράφεται από τη μνήμη. Δε χάνει το σεβασμό και την εκτίμηση των Ελλήνων εργαζόμενων, ανέργων και εργοδοτών. Ο ΟΑΕΔ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και του δυναμικού παρόντος του κοινωνικού κράτους. Δε σβήνεται, δεν παραγράφεται. 

Και βεβαίως, τα χτυπήματα που επιφέρετε σε αυτόν τον σπουδαίο οργανισμό θα τα επουλώσουμε όταν μας εμπιστευτεί ξανά ο ελληνικός λαός.»

Εισερχόμενος στις τροπολογίες για τις συντάξεις, ο Βουλευτής υπογράμμισε πως για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαπατήσει τους υποψήφιους συνταξιούχους.

«Είναι προφανές ότι βρίσκεστε σε πανικό. Έχετε κατ’ επανάληψη δεσμευτεί ότι θα μειώσετε τις εκκρεμείς συντάξεις. Λέγατε μέσα στο 2021. Μετά μέσα στο 2022.

Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες. Και τι κάνετε μέσα στον πανικό και την αποτυχία σας; Φέρεστε σαν μαθητευόμενοι μάγοι, αλλά τα αποτυχημένα μαγικά σας τα πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι.

Αποτύχατε σε κάθε προσπάθεια που κάνατε. Ανακοινώσατε ιδιωτικούς μάνατζερ για να λύσετε το θέμα των εκκρεμοτήτων. Το λύσατε; Όχι. Φιάσκο η διαδικασία.

Μετά δώσατε προκαταβολή σύνταξης. Τι διαπιστώνουμε μετά από μήνες; Ότι τελικά η προκαταβολή χορηγείται σε μόλις 30.000 συνταξιούχους από τους 152.000 που είναι σε αναμονή. Μάλιστα, περίπου 8.000 από αυτούς καλούνται να επιστρέψουν 20-25 εκατ. ευρώ, γιατί τελικά δε δικαιούνται σύνταξη.

Δεν φταίνε, όμως, αυτοί. Σας εμπιστεύθηκαν κ. Υπουργέ και τώρα το πληρώνουν. Φιάσκο και εκεί.

Μετά προβλέψατε ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους να βγάζουν συντάξεις. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Έχουν εκδώσει μόλις μερικές δεκάδες συντάξεις και σπεύδουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να τις ελέγξουν.  Ξανά φιάσκο οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις και οι μεγάλες καινοτομίες σας.

Αλλά φαίνεται δεν πτοείστε. Φέρνετε και τις σημερινές τροπολογίες που είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθούν και αυτές ένα μεγάλο φιάσκο.

Μετά από 15 μήνες στο Υπουργείο σκεφτήκατε αυτή την αλχημεία. Τι δηλαδή; Ν’ αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι την ευθύνη της έκδοσης των συντάξεων. Να βγαίνουν οι συντάξεις κατά προσέγγιση. Στο περίπου. 

Και αν γίνει λάθος και δε δικαιούται σύνταξης ο πολίτης ή δεν δικαιούται αυτό το ποσό; Θα τα γυρίζει πίσω. Και αν δεν έχει; Τότε θα γίνεται εφαρμογή του ΚΕΔΕ και θα του παίρνει ο ΕΦΚΑ ότι έχει και δεν έχει. Θα του παίρνει ακόμα και την πρώτη κατοικία και θα τον ξεσπιτώνει.»

Για να συμπληρώσει πως «Όλα στο πόδι, λοιπόν και η ευθύνη στον πολίτη. Και το κάνετε αυτό όταν ξέρετε ότι το 20% όσων αιτούνται σύνταξης τελικά δεν τη δικαιούνται και απορρίπτεται η αίτησή τους.

Δεν σας νοιάζει, όμως, η ταλαιπωρία του κόσμου. Δεν σας νοιάζει γιατί όταν πηγαίνει ο λογαριασμός των μεθοδεύσεών σας στους πολίτες δεν θα είστε εσείς Υπουργός. Άλλος θα κληθεί να διαχειριστεί το μεγάλο πρόβλημα, που εσείς δημιουργείτε σήμερα.

Οι εκκρεμείς συντάξεις βασανίζουν τους υποψήφιους συνταξιούχους. Πολλοί δεν έχουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κύμα ακρίβειας, που φουντώσατε με τις επιλογές σας. 

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα για να επιβιώσουν. 

Και εσείς τους χτυπάτε στην πλάτη, τους εξαπατάτε και μετά, σε πολλούς από αυτούς, θα ζητάτε πίσω τα χρήματα. Δεν έχετε δικαίωμα να παίζετε με τις ζωές των ανθρώπων. Δεν έχετε το δικαίωμα να παίζετε με τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Όμως να ξέρετε ότι όλη αυτή την τραγωδία δε θα την επιτρέψουμε να συμβεί.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)