to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 13.04.2022

Πολιτική

Οσμή «αριστείας» για γαλάζια πολιτεύτρια με «συστατική» Μητσοτάκη

Πολιτεύτρια της ΝΔ στην προεδρία της IFLA με «συστατική» Μητσοτάκη και στο Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών με απόφαση Κεραμέως αποχωρεί «για προσωπικούς λόγους» εν μέσω σκανδάλου στο εσωτερικό της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Βιβλιοθηκών


Με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (IFLA), ο γενικός γραμματέας Gerard Leitner απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από επίσημες καταγγελίες για «παρεμβάσεις» στο ταμείο της Συνομοσπονδίας και έρευνες στα κεντρικά γραφεία της στη Χάγη, παρατηρούν οι συντάκτες του ιστότοπου paratiritirio.edu.gr.

Στην ίδια ανακοίνωση (IFLA: News from the Governing Board Meeting) γνωστοποιείται επίσης πως με ομόφωνη απόφαση αποχωρεί η εκλεγμένη πρόεδρος Τόνια Αράχωβα «για επείγοντα οικογενειακά θέματα, τα οποία πιθανότατα θα διαρκέσουν πολύ», όπως και ο ταμίας του IFLA Perry Moree, καθώς «δε μπορεί πλέον να συνδυάσει τα καθήκοντά του με την καθημερινή του εργασία ως διευθύνων σύμβουλος στην Ολλανδία».

Τι είναι η IFLA

Η IFLA εκπροσωπεί από την ίδρυσή της, το 1927, τις ενώσεις των βιβλιοθηκονόμων και τα ιδρύματα βιβλιοθηκών παγκοσμίως. Ορίζει τη διεθνή ατζέντα για το επάγγελμα και συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς (πχ: UNESCO), συμβάλλοντας στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων μέσω των βιβλιοθηκών. Διοργανώνει κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα το συνέδριό της, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός για το χώρο των βιβλιοθηκών. Tο 85ο Συνέδριό της πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2019, με θέμα: «Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλλαγή».

Με συστατική Μητσοτάκη για την προεδρία της IFLA

Η μέχρι πρότινος πρόεδρος της IFLA Τόνια Αράχωβα διαθέτει πλούσιο πολιτικό βιογραφικό. Ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 2019, όπως και στις πρόωρες εθνικές εκλογές του 2019. Από το 2011 έως το 2014 διετέλεσε Διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (πολιτικός διορισμός), από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε μέλος του ΔΣ των Γενικών Αρχείων του Κράτους (πολιτικός διορισμός), ενώ το 2017-2019 ήταν υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (πολιτικός διορισμός).

Τον Ιούνιο του 2021, η πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας εκλέχτηκε στη θέση της προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων. Είχε προηγηθεί η «συστατική» επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα μέλη της IFLA. Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιας χώρας με μακρά παράδοση και πλούσια πολιτιστική ιστορία, και ως κάποιος που έχει περάσει πολύ χρόνο στις βιβλιοθήκες, που κατανοεί τη δύναμη των βιβλίων και της μάθησης, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίζω την Τόνια Αράχωβα σε αυτές τις εκλογές. Σας παροτρύνω να υποστηρίξετε την υποψηφιότητά της. Θα είναι μια εξαιρετική πρόεδρος της IFLA.


(η ανάρτηση, εδώ - τελευταία ανάκτηση 13/4/22)

Προσωπικοί λόγοι ή μια ακόμη περίπτωση «αριστείας»;

Η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της IFLA, τόσο για την αποπομπή του γενικού γραμματέα όσο και για την αποχώρηση της προέδρου και του ταμία της, δημιουργεί συνειρμούς και εύλογα ερωτήματα. Ως πολιτικό πρόσωπο, η Τόνια Αράχωβα οφείλει να ενημερώσει διεξοδικά τόσο την κοινότητα των Βιβλιοθηκών, όσο και την ελληνική κοινωνία για τους λόγους που οδήγησαν στην αποχώρησή της, διαλύοντας κάθε σκιά και υπαινιγμό.

Η αποχώρησή της «για επείγοντα οικογενειακά θέματα, τα οποία πιθανότατα θα διαρκέσουν πολύ» είναι πράγματι ανεξάρτητη από το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της IFLA; Επίσης, «τα επείγοντα οικογενειακά θέματα» θα της επιτρέψουν να παραμείνει πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, οργάνου του υπουργείου Παιδείας που γνωμοδοτεί και εισηγείται προτάσεις για θέματα των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, στο οποίο διορίστηκε με απόφαση της Νίκης Κεραμέως το Μάιο του 2021;

Ολόκληρη η απόφαση της υπουργού Παιδείας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)