to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μηνύματα από τη Γαλλία

Υπάρχει θυμός μεγάλος για τον Μακρόν, που άλλα λέει και άλλα κάνει, αδιαφορώντας για τη ζωή και το μέλλον των μη προνομιούχων


Από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία προέκυψε το παλαιό δίδυμο.  Μπροστά ο νυν Πρόεδρος με 27,6%, ακολουθούμενος από τη Μαρίν Λεπέν με 23,4%. Η έκπληξη έγινε από τον αριστερό Μελανσόν με 22%, που, αν είχε και τη στήριξη του Κ.Κ. Γαλλίας (2,31%), θα περνούσε αυτός στον δεύτερο γύρο! Τέταρτος τερμάτισε ο ρατσιστής Ζεμούρ με 7%, ενώ η παλαιά γαλλική Δεξιά, με την Πεκρές, αρκέστηκε στο πενιχρό 4,79%.

Ήταν μια θυμωμένη ψήφος για το σύστημα που έβγαλε από το «καπέλο» έναν Πρόεδρο, του δημιούργησε και ένα νέο κόμμα για να μείνει η εξουσία ελεγχόμενη.

Οι αναλυτές  προβλέπουν, έστω και δύσκολα, νίκη του Μακρόν ως το «λιγότερο κακό»! Δεν ξέρουμε όμως πώς θα εκφραστεί ο θυμός που υπάρχει στη γαλλική κοινωνία. Αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό της Πεκρές πάει όλο στον Μακρόν και το ποσοστό του Ζεμούρ στη Λεπέν, προκύπτει ντέρμπι που θα κριθεί από τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων του Μελανσόν και ειδικά των νέων, στους οποίους πρώτευσε με 35%.

Οι αντισυστημικές διαθέσεις είναι πλέον κυρίαρχες στη γαλλική κοινωνία. Μπορεί η Ακροδεξιά να φτάνει αθροιστικά στο 32%, αλλά ας μη διαφεύγει της προσοχής ότι τα ποσοστά του Μελανσόν, των Πρασίνων, του ΚΚΓ και της Σοσιαλίστριας Ινταλγκό αθροιστικά φτάνουν επίσης το 32%.

Υπάρχει θυμός μεγάλος για τον Μακρόν, που άλλα λέει και άλλα κάνει, αδιαφορώντας για τη ζωή και το μέλλον των μη προνομιούχων, καθώς η ακρίβεια και η υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών τον αφήνουν αδιάφορο, εφαρμόζοντας σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική και επιτρέποντας στη Λεπέν να εμφανίζεται φιλολαϊκή!

Ο αλαζόνας Μακρόν, που πίστευε ότι ο πόλεμος ευνοεί πάντα αυτόν που έχει την εξουσία, κυβερνάει χωρίς διαβουλεύσεις και πρόγραμμα, ποντάροντας στη στήριξη των οικονομικών ελίτ, τα κέρδη των οποίων προστατεύει με τη φορολογική πολιτική του. Αρκείται στη διαίρεση των αντιπάλων του και δεν λαμβάνει το μήνυμα, καθώς, ως πρώτη επιλογή των Γάλλων, έλαβε μειοψηφικό ποσοστό, λίγο πάνω από 27%.

Υπάρχουν μηνύματα λοιπόν. Ακόμα και αν δεν εκφραστούν τώρα, δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν, όταν υποβαθμίζονται συνεχώς οι συνθήκες ζωής των Γάλλων πολιτών. Και έπεται συνέχεια στην Ιταλία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)