to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:07 | 13.04.2022

Πολιτική

Πυρ ομαδόν στη Βουλή για τις τιμωρητικές διατάξεις σε βάρος των ανέργων, ονομαστική ψηφοφορία ζητούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ (live)

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με τροπολογίες που καταργούν κυριακάτικες αργίες και...σχετικοποιούν την απονομή συντάξεων - Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καυτηρίασαν τις διατάξεις του νομοσχεδίου και το χαρακτήρισαν «νεοφιλελεύθερης κοπής» - Αύριο η ψήφιση - Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ


Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ζητούν, επί της αρχής του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Καθώς πολλοί βουλευτές, άνω των 60 τον αριθμό, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει αύριο, Πέμπτη 14/4.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα εξελιχθεί έως τα μεσάνυχτα σήμερα και θα συνεχιστεί και αύριο Πέμπτη, ο βουλευτής της ΝΔ Παναγής Καππάτος υπερασπίστηκε την ουσία των νομοθετικών παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας, λέγοντας ότι αυτές προωθούν την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση των δεξιοτήτων, την ευελιξία για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης να εφαρμόζει παρεμβάσεις ενεργητικής πολιτικής για την εύρεση εργασίας και την απασχόληση. Ο βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις για τη στήριξη της στεγαστικής πολιτικής, λέγοντας ότι αυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά. «Στα «ψέματα ξανά του ΣΥΡΙΖΑ», εμείς απαντάμε με «δουλειές ξανά»», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υπεραμύνθηκε των νέων διατάξεων για την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ είναι εκείνη που ευθύνεται γιατί με την πολιτική της οδήγησε σε υποδηλωμένη εργασία, σήμερα, πατάει πάνω στα προβλήματα που δημιούργησε και μιλάει για μεταρρύθμιση, σε μια χώρα που παρέχει τη μικρότερη στήριξη στους εργαζόμενους και στους ανέργους. «Η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, θα λειτουργήσει σε όφελος των πολλών, σε όφελος της πατρίδας μας», είπε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της, δεν δίνει απάντηση ούτε στις ανάγκες της εποχής ούτε δίνει απάντηση στις εντεινόμενες ανισότητες. Έκανε λόγο για μπρος πίσω στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, για να προσθέσει ότι συνεχώς αναβάλλεται η υλοποίηση της υπόσχεσης της ότι θα λυνόταν το πρόβλημα έως το καλοκαίρι. «Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση μας γυρνάει πίσω στο θέμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους», είπε και «αντί να αναβαθμίσει τον ΟΑΕΔ, τον μετατρέπει σε δημόσια υπηρεσία. Και αυτό γίνεται από τον μαιτρ των ιδιωτικοποιήσεων». Επιπλέον, το νομοσχέδιο αλλάζει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, με βάση τις εισφορές των εργαζομένων, είπε ο κ. Κεγκέρογλου ενώ αντί να προχωρήσει σε διεύρυνση των προγραμμάτων εργασίας, απαξιώνει ακόμα και το επίδομα ανεργίας, σε μια περίοδο μάλιστα, μεγάλης ακρίβειας.

«Με το νομοσχέδιο ανοίγουν δουλειές, χρυσές δουλειές για όλα εκείνα τα «παράσιτα» των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία εμπορεύονται αδίστακτα την ανθρώπινη ανάγκη για εργασία, προσφέροντας στους ανέργους κάτι ψευτοκαταρτίσεις της κακιάς ώρας. Τα ξέρουμε πάρα πολύ καλά αυτά», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής και κατήγγειλε ότι και με αυτό το νομοσχέδιο «οι χρυσές δουλειές συνεχίζουν και μεγαλώνουν, για εκείνους τους καπιταλιστές που θα δουν το κράτος -το δικό τους κράτος!- να πληρώνει αυτό αντί για τους ίδιους, τους νέους εργαζόμενους που έχουν στη δούλεψή τους στο όνομα πάντα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης».

Στο μεταξύ, την εξομοίωση εκπαιδευτικών με 67% αναπηρία, με πολύτεκνους εκπαιδευτικούς ή με γονείς που έχουν ανάπηρο τέκνο, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τροπολογία στο εν λόγω νομοσχέδιο. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, που κατατέθηκε από τον τομεάρχη Παιδείας Νίκο Φίλη και την αναπληρώτρια τομεάρχη Μερόπη Τζούφη, εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω, όσοι εκπαιδευτικοί έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω

Τι είπαν οι εισηγητές

Κ. Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ): «Τιμωρητικές» διατάξεις που κινούνται σε ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση

Κατά του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια του εισηγητού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνου Μπάρκα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με βάση τα συμφέροντά της και όχι με βάση το συμφέρον της κοινωνίας. «Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση, είναι να καθυβρίζει τους ανέργους στη χώρα μας, όταν η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας τους χαρακτηρίζει ως 'καταχραστές'. Οι άνθρωποι αυτοί άνεργοι είναι και επιζητούν δουλειά. Δυστυχώς, εσείς, αυτό που κάνετε, είναι να δημιουργείτε θέσεις στα Διοικητικά Συμβούλια για τους "μπλε αρίστους", τους οποίους έχετε στις τάξεις σας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι υπερασπιστής του νομοσχεδίου εμφανίστηκε μόνο ο ΣΕΒ, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων.

O κ. Μπάρκας σχολίασε την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σε σχέση με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους των κοινωνικών παροχών του ΟΑΕΔ. «Ο κ. υπουργός χαρακτήρισε τους ανέργους ως καταχραστές. Θέλω να θυμίσω στο Σώμα ότι ο κύριος υπουργός είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο χρωστάει 200 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, δεν ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και προφανώς, δεν πρόκειται να τις ικανοποιήσει και ποτέ. Απορώ, λοιπόν, ποιος μπορεί να χαρακτηρισθεί ως καταχραστής. Εγώ θα σας πω ότι πιο πολύ μου φαίνεστε εσείς κύριε Χατζηδάκη ως καταχραστής, εφόσον και δεν ικανοποιείτε τις ανάγκες του κόμματός σας, στο οποίο έχετε την τιμή να είστε αντιπρόεδρος», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικριτικός ήταν ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τις διατάξεις με τις υποχρεώσεις των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, διατάξεις που χαρακτήρισε «τιμωρητικές» που κινούνται σε ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Κατήγγειλε, επίσης, επιχείρηση πλήρους ελέγχου του ΟΑΕΔ από το κράτος, με «εκπαραθύρωση» των εργαζομένων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Σε σχέση με τις διατάξεις για την επαγγελματική κατάρτιση, ο κ. Μπάρκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θεσπίζει διαδικασία, ως «κανάλι μεταφοράς των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης», σε γνωστά «ιδιωτικά συμφέροντα, φίλους και ημετέρους».

Γ. Μουλκιώτης (ΚΙΝΑΛ): Νομοσχέδιο «νεοφιλελεύθερης κοπής»

«Νεοφιλελεύθερης κοπής» και βασισμένο στη φιλοσοφία ότι «η ανεργία είναι αποκλειστική ευθύνη του ανέργου» έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά» ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Ο κ. Μουλκιώτης έχει προειδοποιήσει ότι το νομοθέτημα Χατζηδάκη:

• Συνιστά οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, της συνδιαμόρφωσης πολιτικών και της συνδιοίκησης κρίσιμων φορέων και πεδίων πολιτικής.

• Αλλάζει τον χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, από Οργανισμό τριμερούς χρηματοδότησης και αντίστοιχης τριμερούς εκπροσώπησης στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ, αποκλειστικά σε φορέα κρατικής διοικητικής παρέμβασης. Ενώ παραμένει το σκέλος της τριμερούς χρηματοδότησης, συρρικνώνεται δραματικά η παρουσία των Κοινωνικών Εταίρων από τη Διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού που αποκτά υπερεξουσίες.

• Η αχρείαστη μετονομασία του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ αντανακλά πλήρως τη «νεοφιλελεύθερης κοπής» φιλοσοφία της κυβέρνησης, ότι η ανεργία είναι στην ουσία αποκλειστική ευθύνη των ανέργων, οι οποίοι -δήθεν- προτιμούν να παραμένουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ παρά να εργάζονται και να φροντίζουν για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.

• Επιχειρεί, με τη χρήση ποινολογίου, να μειώσει, με τεχνητό τρόπο, τον αριθμό των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων.

• Δεν προβλέπει απολύτως τίποτα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, σχετικά με τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις και την αναζήτηση κενών θέσεων εργασίας για να προσφέρει στους ανέργους.

• Καταργεί το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΙΑΕΔ), με κίνδυνο να καθυστερήσουν κρίσιμα για την κοινωνία προγράμματα (π.χ. ΤΕΒΑ).

• Καταργεί την αυτοτέλεια των λογαριασμών Κοινωνικής Πολιτικής και μεταφέρει τα αποθεματικά (2-3 δισ. ευρώ) στον νέο ΟΑΕΔ.

• Προβλέπει τη δημιουργία 13μελούς Συμβουλίου των Κοινωνικών Εταίρων, με βασική αρμοδιότητα τη διαχείριση ενός εξαιρετικά περιορισμένου τμήματος των εσόδων του ΛΑΕΚ, που στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από τους εργαζόμενους.

• Μολονότι ισχυρίζεται ότι δρομολογεί την αναβίωση της στεγαστικής πολιτικής, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η κυβέρνηση τη μόνη πρόταση που συμπεριέλαβε ως πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής είναι η ολοκλήρωση προγράμματος ανακαίνισης 100 διαμερισμάτων (70 στον Δήμο Αθηνών και 30 στον Δήμο Θεσσαλονίκης) για 250 δικαιούχους.

• Αποκλείει θεσμικά τους εκπρόσωπους των εργαζομένων και εργοδοτών από τη διαδικασία απόφασης της στρατηγικής δεξιοτήτων της χώρας.

• Ενώ ήδη υπάρχει και λειτουργεί το σχετικό Μητρώο στο υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΠΠΕΠ, δημιουργείται ένα διαφορετικό μητρώο στον ΟΑΕΔ με αντικείμενο ακριβώς τον ίδιο τομέα, δηλαδή τους ιδιωτικούς φορείς κατάρτισης.

• Το «ποινολόγιο» για τους ανέργους που αρνούνται τη θέση εργασίας που θα τους προσφερθεί, όπως εισάγεται σήμερα με το νομοσχέδιο, οδηγεί σε διαγραφή από το μητρώο ανέργων. Οι άνεργοι θα χάσουν και την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ): «Ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε εργαλείο των επιχειρηματικών ομίλων και επιχείρηση ανακύκλωσης της ανεργίας»

«Κανένα άρθρο δεν μπορεί να ψηφιστεί», έχει δηλώσει, για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και έχει ζητήσει την απόσυρση του. Ο βουλευτής του ΚΚΕ έχει καταγγείλει ότι όλες οι διατάξεις «υπηρετούν τον στόχο μετατροπής του ΟΑΕΔ σε εργαλείο των επιχειρηματικών ομίλων, σε ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο, σε φορέα ανατροπής κάθε εργασιακού δικαιώματος, μέσα από τα διάφορα προγράμματα». Για μια ακόμα φορά, ανέφερε ο κ. Κατσώτης μπαίνει στο στόχαστρο, η όποια στήριξη των ανέργων και η ανεργία χρησιμοποιείται ως το επιχείρημα, για την υλοποίηση της αντιδραστικής έκθεσης Πισσαρίδη.

Έτσι και αλλιώς, όπως έχει καταγγείλει ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, ο ΟΑΕΔ έχει αξιοποιηθεί, ως μηχανισμός υλοποίησης των αντεργατικών σχεδιασμών, με την εφαρμογή των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, τα προγράμματα που κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις, με αμοιβές πολύ κάτω από το κατώτερο ημερομίσθιο. «Αξιοποιήθηκε, όλο το προηγούμενο διάστημα, η ανεργία με στόχο την κατάργηση της σταθερής δουλειάς και τα όποια δικαιώματα απέρρεαν από αυτή, την υλοποίηση μορφών ευέλικτης απασχόλησης και το μοίρασμα της μιας θέσης σε δύο ή και τρεις εργαζόμενους», έχει δηλώσει ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η ανεργία αξιοποιήθηκε, από όλους- τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ - για το γκρέμισμα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και την απαλλαγή του κεφαλαίου από την καταβολή εισφορών, την ίδια ώρα που επικρατούν άθλιες εργασιακές σχέσεις, μισθοί πείνας, και ατομικά συμβόλαια με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι για μια ακόμα φορά επιχορηγείται η εργοδοσία, για να επικρατούν συνθήκες μεσαίωνα στην αγορά εργασία και ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων είτε βρίσκεται εκτός των μητρώων είτε επιδοτούνται με πολύ μικρό επίδομα.

Ως προς το «ποινολόγιο», και την πρόβλεψη ότι θα βρεθεί εκτός μητρώου άνεργος που θα αρνηθεί τρεις φορές προσφορά εργασίας, ο Χρήστος Κατσώτης προειδοποίησε ότι ακόμη περισσότεροι άνεργοι θα βρεθούν εκτός μητρώων.

«Με τα συγκεκριμένα μέτρα», έχει υποστηρίξει, επίσης, ο Χρήστος Κατσώτης, «γενικεύεται η μαθητεία στον χώρο δουλειάς. Ο ίδιος ο εκκαθαριστής θα εκπαιδεύει τον νέο, καθορίζοντας ο ίδιος τι θα μάθει, ανάλογα με το τι τον συμφέρει, και πάνω από όλα θα τον εκπαιδεύει να κρατά το στόμα κλειστό και τη μέση σκυφτή. Οι μόνοι που θα επωφεληθούν είναι οι επιχειρηματίες που θα τσεπώνουν μπόλικο χρήμα και πάμφθηνους εργάτες».

ΜέΡΑ25: «Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και αποπομπή του υπουργού Ανεργίας»

«Η κυβέρνηση, αφού επιδόθηκε στο "μαγείρεμα" της ανεργίας μαζί με την ΕΛΣΤΑΤ της τρόικας, τώρα επιτίθεται στους ανέργους και διαλύει τον ΟΑΕΔ», όπως καταγγέλλει το ΜέΡΑ25 για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά». Στο κλίμα αυτό, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη έχει καταγγείλει ότι «με το σχέδιο νόμου του κ. Χατζηδάκη για τον ΟΑΕΔ, η Μητσοτάκης Α.Ε. αφού πρώτα επιδόθηκε στο "μαγείρεμα" της ανεργίας με την ΕΛΣΤΑΤ της τρόικας, τώρα επιτίθεται στους ανέργους, διαλύει τον ΟΑΕΔ και μετατρέπει την εργασία, από ευθύνη του κράτους, όπως απορρέει από το ίδιο το Σύνταγμα, σε ατομική ευθύνη, σε ευθύνη του ίδιου του ανέργου».

Η βουλευτής έχει καταγγείλει πως με το ποινολόγιο που εισάγει η νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, οδηγούνται σε διαγραφή, από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι, για χρονική περίοδο έως και δύο χρόνια. Η Μαρία Απατζίδη έχει υποστηρίξει, εξάλλου, ότι η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, δηλαδή η μετατροπή από Οργανισμό σε Υπηρεσία, δεν είναι συμβολική ούτε τυχαία, σηματοδοτεί την αλλαγή προτεραιοτήτων, αφού αντί να αποτελεί φορέα στήριξης των ανέργων, μεταλλάσσεται σε μηχανισμό ελέγχου και καταστολής των ανέργων. Την ίδια ώρα, όπως έχει πει, δίνονται υπερεξουσίες στον διοικητή και προβλέπεται νέα σύνθεση του ΔΣ, με προφανή στόχο τον απρόσκοπτο έλεγχο από πλευράς κυβέρνησης (από 16μελές του ΟΑΕΔ σε 11μελές στη ΔΥΠΑ, με τις 3 από τις 5 θέσεις μελών που χάνονται να είναι αυτές που καλύπτονταν από εκπροσώπους εργαζομένων). Η βουλευτής, έχει χαρακτηρίσει μείζον και το ζήτημα που αφορά τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, κάνοντας λόγο για νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αυτού του τομέα και μεταβίβαση της ευθύνης, από τον ΟΑΕΔ στα ΚΕΚ και ΙΕΚ.

«Το νομοσχέδιο είναι εκτρωματικό νομοσχέδιο, δεν επιδέχεται διορθώσεις ή βελτιώσεις κι επομένως η μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρσή του και η αποπομπή του εν λόγω Υπουργού Ανεργίας», έχει δηλώσει η Μαρία Απατζίδη και έχει κατηγορήσει τον υπουργό Εργασίας ότι επιχειρεί με περιπτωσιολογικές αναφορές, με εκστρατεία λάσπης, να «τσουβαλιάσει» τους χιλιάδες ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, τους εμφανίζει χαραμοφάηδες και τεμπέληδες. Ακόμη και η κατάρτιση, υπογράμμισε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, μετατρέπεται σε μέσο για τη διαγραφή ανέργων.

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης και οι εκκρεμείς συντάξεις

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αναμένεται να βρεθεί η τροπολογία για τη διαδικασία ταχεία απονομής σύνταξης.

Το υπουργείο Εργασίας, με χθεσινή του ανακοίνωση (12/4), δηλώνει ότι οι «συντάξεις fast track και οι συντάξεις εμπιστοσύνης» που θεσπίζονται, «είναι δύο νέα όπλα στη "μάχη" για την περαιτέρω επιτάχυνση στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων προκειμένου να δοθεί τέλος στην ομηρία χιλιάδων ασφαλισμένων που πολλές φορές αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους -για την οποία έχουν πληρώσει εισφορές- έχοντας μόνο την προκαταβολή σύνταξης για να βιοποριστούν». Και οι δύο ρυθμίσεις συνδυάζουν τις αυξημένες πλέον τεχνολογικές δυνατότητες μέσα στον ΕΦΚΑ, με την αναγκαία εμπιστοσύνη του κράτους απέναντι στον πολίτη, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας.

Στη συζήτηση που εξελίσσεται από το πρωί στην Ολομέλεια, ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας υπογράμμισε ότι τροπολογία έρχεται αν και έχει σημειωθεί ήδη μεγάλη πρόοδος στο ρυθμό απονομής συντάξεων. Αυτό όμως, είπε, δεν είναι αρκετό για την κυβέρνηση, που προχωράει υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών.

Η αντιπολίτευση

«Η κοροϊδία Μητσοτάκη με τις εκκρεμείς συντάξεις σπάει όλα τα κοντέρ», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, λίγες ώρες αφότου κατατέθηκε στο νομοσχέδιο η τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. «Αφού απέτυχε στις υποσχέσεις για "σύνταξη σε μία μέρα", αφού εκτόξευσε πάλι στις 340.000 τις εκκρεμείς συντάξεις, αφού έβαλε ιδιώτες στον ΕΦΚΑ και τον γέμισε με γαλάζια goldenboys, αφού συκοφάντησε τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, τώρα επί της ουσίας ομολογεί ξανά την αδιανόητη ανικανότητά του: Ρίχνει το μπαλάκι στους συνταξιούχους για συντάξεις selfservice, χωρίς καμία εξασφάλιση ότι θα λαμβάνουν τη σωστή σύνταξη και ότι δεν θα τους ζητηθούν στο μέλλον αναδρομικές επιστροφές», ανέφερε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις που προηγήθηκαν, για την επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων, παρέθεσε, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, για να σχολιάσει πως «όλες τους, αποδείχθηκαν τόσο αποτελεσματικές, που τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε μια ακόμη νομοθετική παρέμβαση, ομολογία της παταγώδους αποτυχίας του επιτελικού κράτος, μια νομοθετική παρέμβαση που για μια ακόμη φορά, υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, και τελικά δίνει και πάλι προσωρινές συντάξεις».

«Μετά τις υποσχέσεις για απονομή σύνταξης με ένα κουμπί, τώρα μεταφέρετε την ευθύνη και πάλι στον συνταξιούχο. Νομιμοποιείτε την απαράδεκτη καθυστέρηση στην απονομή οριστικής σύνταξης», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Για επικοινωνιακή συγκάλυψη της κυβερνητικής αποτυχίας, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)