to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 13.04.2022

Διεθνή

Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός από τις φονικές πλημμύρες στη Νότια Αφρική

Η νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κακοκαιρίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά αυτές τις καιρικές συνθήκες εντονότερες - και προβλέπουν ότι αυτά τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες


Συνολικά 253 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πλημμύρες στη Νότια Αφρική που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στην ανατολική ακτή της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

«Τα νεκροτομεία μας υφίστανται μεγάλη πίεση, αλλά αντεπεξερχόμαστε. Αργά χθες τα μεσάνυχτα παραλάβαμε 253 πτώματα σε δύο ξεχωριστά νεκροτομεία» στο Ντέρμπαν, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Κουαζούλου-Νατάλ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Νομαγκούγκου Σιμελάνε Ζούλου, ο εκπρόσωπος του τμήματος Υγείας της επαρχίας.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα δεσμεύτηκε σήμερα να βοηθήσει συγγενείς θυμάτων και πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες, που προκάλεσαν προβλήματα και διακοπές στην θαλάσσιες μεταφορές σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της Αφρικής.

Στις δημοφιλείς παραλίες του Ντέρμπαν, στον Ινδικό Ωκεανό, υπάρχουν σωροί από συντρίμμια, κλαδιά και πλαστικά μπουκάλια. Από τους κατοίκους της περιοχής ζητήθηκε να αποφύγουν κάθε μετακίνηση. Αυτοί που διαμένουν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο παροτρύνθηκαν να δεχθούν τους γείτονές τους που ζουν σε χαμηλότερες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν επίσης διακοπές ρεύματος, ενώ πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν.

Ο Ραμαφόσα επισκέφτηκε οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στην επαρχία, συμπεριλαμβανομένης μιας οικογένειας με τέσσερα παιδιά, που οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις λάσπης κατέστρεψαν τα σπίτια τους την Τρίτη.

Η νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κακοκαιρίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά αυτές τις καιρικές συνθήκες εντονότερες - και προβλέπουν ότι αυτά τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Ο βόρειος γείτονας της Νότιας Αφρικής, η Μοζαμβίκη, έχει πληγεί από μια σειρά από καταστροφικές πλημμύρες την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης μιας τον περασμένο μήνα που σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα απέχει πολύ ακόμη από το να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά είναι απολύτως καταστροφικό. Μπορείτε να φανταστείτε το κόστος στη ζωή των ανθρώπων. Δρόμοι, λιμάνια... Είναι τεράστιο», δήλωσε στο Reuters η Μελίσα Φούριε, η επίτροπος στην Προεδρική Επιτροπή Κλίματος και επικεφαλής του Κέντρου Περιβαλλοντικών Δικαιωμάτων.

Ο στρατός επιστρατεύθηκε για να παράσχει αεροπορική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης των κατοίκων από τις εστίες τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)