to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την οικονομική κατάσταση

Πολύ περισσότερο απαισιόδοξοι από τους υπολοίπους Ευρωπαίους εμφανίζονται οι Έλληνες τόσο για την οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και για τα οικονομικά του νοικοκυριού.


Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να εμπιστεύονται το Ευρώ ως κοινό νόμισμα και προσυπογράφουν σε μεγάλο ποσοστό την κοινή δράση της ΕΕ κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην τελευταία έρευνα του Ευρωαβαρόμετρου με δείγμα 1.100 ερωτηθέντων στο διάστημα από 18/1 έως και 13/2, οι Έλληνες θεωρούν κακή την οικονομική κατάσταση στη χώρα σε ποσοστό 89% και θετική σε ποσοστό μόλις 10%, ενώ μόνο 1% δεν ήθελε να απαντήσει. Σε μέσα επίπεδα, η υπόλοιπη ΕΕ εμφανίζεται πιο αισιόδοξη, με το 39% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι θεωρούν την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους θετική, το 59% κακή και ένα ποσοστό 2% δεν ήξερε ή δεν απάντησε.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους οι Έλληνες εμφανίζονται διχασμένοι, με το 50% να την χαρακτηρίζει καλή και το 49% κακή.  Σε μέσα επίπεδα στην ΕΕ και σε επίπεδο νοικοκυριού σχεδόν τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 72%) θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση είναι θετική και μόνο το 26% ότι είναι κακή.

Πιο κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης είναι οι απαντήσεις που αφορούν τις προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες.

Στο ερώτημα σχετικά με τις συνθήκες απασχόλησης, οι απαντήσεις από την Ελλάδα σε ποσοστό 24% είναι ότι οι προοπτικές θα είναι καλύτερες, 37% ότι θα είναι ίδιες και 38% χειρότερες. Αντιστοίχως στην ΕΕ το 29% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα σε 1 χρόνο, το 37% ότι η κατάσταση θα είναι ίδια και 31% χειρότερη.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στη χώρα, οι απαντήσεις από την Ελλάδα σε ποσοστό 24% είναι ότι οι προοπτικές θα είναι καλύτερες, 37% ότι θα είναι ίδιες και 38% χειρότερες. Σε μέσα επίπεδα στην ΕΕ οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 28% ότι περιμένουν οι προοπτικές να είναι καλύτερες, 37% οι ίδιες και 31% χειρότερες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα
Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα οι απαντήσεις αφορούν: την υγεία (ποσοστό 41,5%), την οικονομική κατάσταση (σε ποσοστό 40%), την ανεργία (ποσοστό 34%), με τέταρτο μεγαλύτερο πρόβλημα τον πληθωρισμό (ποσοστό 32%) και πέμπτο με διαφορά τη μετανάστευση σε ποσοστό 10%. Αντίστοιχα σε μέσα ευρωπαϊκό επίπεδο ως τα πέντε μεγαλύτερα προβλήματα για τη χώρα τους οι Ευρωπαίοι κατατάσσουν τον πληθωρισμό (ποσοστό 41%), την υγεία (ποσοστό 32%), το κλίμα και το περιβάλλον (19%) και την ανεργία με ποσοστό απαντήσεων στο 16%.

Σε επίπεδο νοικοκυριού τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Έλληνες είναι ο πληθωρισμός με ποσοστό 50% (έναντι 51% της ΕΕ), η υγεία με ποσοστό 24% (έναντι 26% στην ΕΕ), η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού που είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα (ποσοστό 26%), σε σχέση με την Ευρώπη όπου οι απαντήσεις για το ίδιο θέμα είναι στο 13%.

Σημαντικά προβλήματα για τους Έλληνες σε προσωπικό επίπεδο αποτελούν οι συντάξεις (ποσοστό 14%) και οι συνθήκες διαβίωσης (ποσοστό 17%), ενώ σε μέσο ευρωπαϊκό όρο τα θέματα απασχολούν ως προβλήματα ποσοστό 10% και 11% αντίστοιχα των ερωτηθέντων.

Εμπιστοσύνη στην ΕΕ
Παρ' όλ' αυτά οι Έλληνες δείχνουν να εμπιστεύονται την ευρωπαϊκή οικονομική Ενωση σε ποσοστό 71% έναντι 69% στα μέσα επίπεδα της ΕΕ, ενώ οι αρνητικές απαντήσεις στο ερώτημα είναι 21% για την Ελλάδα και 24% για τον μέσο όρο της ΕΕ.

Επίσης παρά την περίοδο των μνημονίων οι Έλληνες ψηφίζουν κατά πλειοψηφία υπέρ του Ευρώ (ποσοστό 56%) με τις αρνητικές απαντήσεις να είναι στο 24% και τις ουδέτερες (όσων δηλαδή δεν δηλώνουν ούτε υπέρ ούτε κατά) στο 5%.

Αντιστοίχως, σε μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο οι απαντήσεις υπέρ του Ευρώ είναι στο 63%, με το ποσοστό κατά του ευρώ στο 21% και τις ουδέτερες γνώμες στο 8%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)