to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 12.04.2022

Πολιτική

Ευκλ. Τσακαλώτος: Μια προοδευτική πολιτική είναι θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας (βίντεο)

Σημεία ομιλίας του Ε. Τσακαλώτου, Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Ο προϋπολογισμός της χώρας αποτυπώνει την πολιτική της κυβέρνησης σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Με αυτό ως αφετηρία καταψηφίζουμε το συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ακριβώς επειδή αντιπροσωπεύει τη συνολική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, όπως εξάλλου καταψηφίσαμε και τον προϋπολογισμό στο σύνολό του.

Και πρέπει να γίνει διάκριση, γιατί όταν έρχονται μέτρα που κρίνουμε θετικά για τον κόσμο τα υπερψηφίζουμε όλα.

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τα υπερκέρδη στις αγορές; Συστηματικά η κυβέρνηση δεν απαντάει στην αντιπολίτευση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα.

Αλλά την απάντηση ίσως τη δίνει ο Υπουργός Απορρύθμισης Αγορών και Στήριξης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ενέργειας κ. Σκρέκας. Μας είπε ο κ. Σκρέκας ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη αλλά ζημιές, ότι οι εταιρείες θα έχουν μικρότερο ποσοστό κέρδους από το 2020, και ότι η κυβέρνηση ψάχνει για τα υπερκέρδη στην ενέργεια και δεν τα βρίσει.

Οπότε τίθεται ένα πρώτο ερώτημα: Συμφωνεί το Υπουργείο Οικονομικών με τη θέση του κ. Σκρέκα; Έχετε την έκθεση της ΡΑΕ; Σας ενδιαφέρει αν έχουν ή δεν έχουν υπερκέρδη οι εταιρείες; Σε όλες τις χώρες υπάρχουν υπερκέρδη, εκτός βέβαια – όπως είναι φυσικό – από τις χώρες που έχουν λάβει μέτρα σαν αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σας ενδιαφέρει να μάθετε την αλήθεια και να δείτε τι θα κάνετε;

Τίθεται και ένα δεύτερο ερώτημα: Θεωρείτε ότι υπάρχουν καρτέλ στην ενέργεια; Είναι μια ανταγωνιστική αγορά; Θεωρείτε δηλαδή ότι οι τιμές στην ενέργεια διαμορφώνονται μετά από άγριο ανταγωνισμό; Και δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για προβλήματα στον ανταγωνισμό στην ενέργεια. Το λένε οι βιομήχανοι. Λένε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την καρτελοποίηση της αγοράς ενέργειας.

Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Παρόλο που είστε νεοφιλελεύθεροι, είστε νεοφιλελεύθεροι με μία μόνο έννοια. Να στηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία ανεξαρτήτως από το αν υπάρχουν καρτέλ, ασχέτως αν υπάρχουν υπερκέρδη, ασχέτως αν πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο.…..

Για αυτό καταψηφίζουμε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό όπως καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, γιατί διαφωνούμε με την συνολική πολιτική σας και με τα μέτρα που παίρνετε, που από δική σας επιλογή αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην πηγή τους.

Είναι θέμα στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού: αυτό που λένε οι ρεπουμπλικάνοι με τη γνωστή φράση starve the beast, να κάνουμε το τέρας να πεινάσει μέχρι θανάτου. Είναι μια κυνική στρατηγική, μια στοχευμένη στρατηγική.

Ποιο είναι το τέρας; Μα φυσικά το κράτος. Ως δεξιά κυβέρνηση μόλις κερδίζετε τις εκλογές κόβετε φόρους στους πλούσιους και στα κέρδη, στις γονικές παροχές, την εισφορά αλληλεγγύης κλπ. Λέτε ότι οι περικοπές θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, από την τρομερή ανάπτυξη και τα πρόσθετα έσοδα που θα φέρει αυτή. Τα στοιχεία όμως δεν το υποστηρίζουν αυτό. Όταν λοιπόν προκύψουν προβλήματα λέτε ότι πρέπει να σφίξουμε τη ζώνη μας, πρέπει να γίνουν κοινωνικές περικοπές. Και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα το 2023 όταν προκύψουν δημοσιονομικά προβλήματα; Πως θα αντιμετωπίσετε την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή που θα είναι της τάξης των 4-5 δισ. ευρω; Θα λέει η κυβέρνηση ότι πρέπει να κάνουμε κοινωνικές περικοπές στις παροχές, τις δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Θα έρθετε δηλαδή και θα είστε σαν τον πατροκτόνο που ζητάει επιείκεια από το δικαστήριο γιατί είναι ορφανός!! Όμως όταν θα λέτε αυτά να θυμόσαστε ότι δεν σας είπαμε εμείς να κόψετε φόρους και να αυξήσετε τους εξοπλισμούς πέρα από κάθε λογική.

Και αυτή η στάση δεν είναι συγκυριακή. Αλλά είναι πάγια τακτική σας. Το 2019 όταν αναλάβατε δεν είχατε σχέδιο για αναμόρφωση του προϋπολογισμού από την πλευρά των δαπανών. Δεν είχατε σχέδιο για την υγεία, τη στέγαση. Ούτε τώρα έχετε σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στηριχθήκατε πλήρως στο παλιό αφήγημα ότι η μείωση των φόρων θα οδηγήσει σε ανάκαμψη και αυτή θα δώσει λύση στη μείωση εσόδων. Αλλά όπως και στο παρελθόν υπάρχει το Plan B για τα δύσκολα. Ή θα μας χρεωκοπήσετε όπως κάνατε το 2009 ή θα πείτε σε όλους να σφίξουν τα ζωνάρια όπως κάνατε αργότερα.

Τέλος στο θέμα της διαφάνειας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν επιθυμεί να υπάρχει στο δημόσιο διάλογο καμία συζήτηση για αυτά που κάνει λάθος, αλλά να επικρατεί μόνο το αφήγημα που επιθυμούν οι επικοινωνιολόγοι.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που περιορίζει τη διαφάνεια όσο καμία άλλη από το 1974. Και χρειάζεται να το κάνει αυτό συστηματικά γιατί παίρνει μέτρα που δεν έχουν οικονομική θεμελίωση μετά από τις κρίσεις που ζούμε και θα έπρεπε να έχει προσαρμοστεί.

Γιατί έχει άλλο αφήγημα στις εκλογές και άλλη πρακτική. Εκτός και αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι τα μεσαία στρώματα νιώθουν ανακούφιση από τα μέτρα για την ακρίβεια.

Μια τέτοια προσέγγιση στην πολιτική δεν μπορεί να συνυπάρχει με διαφάνεια γιατί η κυβέρνηση απομονώνεται από την κοινωνία και ο μόνος τρόπος να καλυφθεί η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας είναι η επικοινωνία. Η επικοινωνία που κατευθύνει το αφήγημα της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αποτρέπει ανθρώπους που είναι σε θέσεις κλειδιά από το να αποκαλύψουν την πραγματικότητα, να βγει για παράδειγμα στο φως αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν υπερκέρδη στην ενέργεια. Έτσι εξηγείται και η στάση του κ. Βορίδη που συμπαρέσυρε το κόμμα του απαράδεκτη στάση απέναντι στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Αυτό βέβαια έγινε για τη Novartis. Όμως στην συνείδηση του κόσμου η Novartis είναι σκάνδαλο και όχι σκευωρία.

Εδώ είναι το διακύβευμα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Δεν είναι μόνο να ενισχύσουμε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας ή να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Μια προοδευτική πολιτική είναι θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας. Μια κυβέρνηση που δεν θα έχει υποχρεώσεις σε συμφέροντα, δεν θα είναι εξαρτημένη από επιχειρηματίες, και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της 5απλής κρίσης με δημοκρατία, συναίνεση και διαφάνεια.

Παρέμβαση – απάντηση στον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη

Στην παραίνεση του κυρίου Σκυλακάκη να κάνουμε υπομονή μέχρι να υπολογιστούν τα όποια υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος απάντησε ότι:

Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολύ υπομονή, περισσότερη ίσως από όσο πρέπει. Αλλά οι πολίτες, οι μαγαζάτορες που κλείνουν τα καταστήματά τους γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος, τα νέα ζευγάρια που είτε δεν μπορούν να βρουν σπίτι, είτε βρίσκουν και δεν μπορούν να το ζεστάνουν το χειμώνα, αυτοί οι πολίτες, κάποιοι από τους οποίους σας ψήφισαν, αυτοί είναι το θέμα αν μπορούν να κάνουν άλλη υπομονή.

Που τους λέει η κυβέρνηση να περιμένουν ωσότου υπολογιστούν τα υπερκέρδη από τη ΡΑΕ, σαν ήταν κάτι το πάρα πολύ δύσκολο. Στη Γαλλία την Πορτογαλία και την Ιταλία δηλαδή που πήραν μέτρα, είχαν καλύτερες ανεξάρτητες αρχές ή ήταν θέμα πολιτικής βούλησης ή μήπως ή απλά δεν είχαν δεσμεύσεις σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Και λέει η κυβέρνηση στον κόσμο να περιμένει και να περιμένει και μετά θα πει ότι δεν μπορεί να φορολογήσει κέρδη προηγούμενων ετών.

Το θέμα δεν είναι μόνο αν κυβέρνηση ξοδεύει χρήματα αλλά και πως τα ξοδεύει, αν τα κατευθύνει σε επενδύσεις και σε κοινωνικές πολιτικές. Γιατί το 2021 ξοδεύτηκε σε μέτρα το 16% του ΑΕΠ αλλά αυτό μειώθηκε κατά 1%. Η συζήτηση πρέπει να αφορά στο που βρίσκει κανείς αυτά τα χρήματα και τι προτεραιότητες έχει αλλά σε αυτή τη συζήτηση η Νέα Δημοκρατία δεν εμπλέκεται ποτέ. Για αυτό καταψηφίζουμε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, γιατί αποτελεί συνέχεια της μέχρι τώρα πολιτικής της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει όλες τις κρίσεις σαν παροδικές.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)