to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:43 | 11.04.2022

Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: «Απαράδεκτη η ομιλία μέλους του τάγματος Αζόφ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο»

Σημεία από την τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, ως εισηγητή στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σε σ/ν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη


Στην αρχή της εισήγησής του, ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε στο απαράδεκτο περιστατικό με την ομιλία μέλους του νεοναζιστικού τάγματος του Αζόφ μέσα στην Ελληνική Βουλή.

 «Είναι ξεκάθαρη η καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καταδικάζουμε τον πόλεμο και τον αναθεωρητισμό. Είμαστε ξεκάθαρα με τον αμυνόμενο Ουκρανικό λαό.

Όμως, έχουμε χρέος να καταδικάσουμε όλοι μας την ομιλία μέλους του νεοναζιστικού τάγματος του Αζόφ μέσα στην Ελληνική Βουλή. Μετά την καταδίκη των εγκληματιών-νεοναζιστών και την αποβολή τους από την Ελληνική Βουλή, είναι απαράδεκτο να ξαναμιλά στο Κοινοβούλιό μας μέλος νεοναζιστικής ένοπλης ομάδας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι τεράστιες. Επέτρεψαν να συμβεί αυτό το ατόπημα και δεν έχουν απολογηθεί ακόμη.»

Σε ότι αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο Βουλευτής τόνισε πως θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

«Διαβάζουμε ότι αναδιπλώνεστε για το που θα τοποθετηθεί. Όμως, φαίνεται πως προχωράτε ακάθεκτοι σε νέες προσλήψεις με κατ’ εξαίρεση και ειδικές διαδικασίες.

Έχετε ήδη προσλάβει χιλιάδες ειδικούς φρουρούς και τώρα προσλαμβάνετε εκατοντάδες ακόμα για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν προσλαμβάνετε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές. Δεν προσλαμβάνετε εργαζόμενους για να εκδίδουν συντάξεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η μόνη κατεπείγουσα ανάγκη που βλέπετε είναι να διορίσετε αστυνομικούς μέσα στα πανεπιστήμια. Όχι στα αστυνομικά τμήματα που έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό για να μπορούν να υπηρετούν και να προστατεύουν τους πολίτες. Όχι σε υπηρεσίες που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν το έγκλημα. Δεν προσλαμβάνετε ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς.

Βλέπετε έλλειψη και λέτε ότι αντιμετωπίζετε το έγκλημα βάζοντας αστυνόμους μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους! Και το κάνετε αυτό, ενώ γνωρίζετε ότι η αστυνομία μπορούσε και πριν το 2019 να επεμβαίνει σε πανεπιστημιακούς χώρους, όταν τελούνται αδικήματα.

Και που τους βάζετε αυτούς τους αστυνομικούς; Όχι στο ΟΠΑ, την πρώην ΑΣΣΟΕ, όχι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όχι στη Νομική, αλλά σε Campus! Διαβάζουμε ότι τους βάζετε να περιπολούν στα Campus του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου, στην Πολυτεχνειούπολη, στο Campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

Προφανώς, εκεί έχετε εντοπίσει ότι είναι πιο έντονη η εγκληματικότητα! Προφανώς, εκεί πιστεύετε ότι θα πατάξετε τη βαρύνουσα εγκληματικότητα που τρομοκρατεί τις γειτονιές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού.

Σας το λέμε μια φορά ακόμη. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που δήθεν επιλύει. Προφανώς, όμως, δεν κάνετε πίσω διότι θέλετε να κάνετε εκατοντάδες ακόμα προσλήψεις με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες.»

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Καλαματιανός επεσήμανε πως αυτό έρχεται βιαστικά και πρόχειρα για ψήφιση.

«Και γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι απειλείται η Ελλάδα με παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Η Οδηγία 2019/69 έπρεπε να ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη μέχρι 17.1.2020. Δεν το πράξατε έγκαιρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στη Χώρα μας. Κάλεσε την κυβέρνηση να κοινοποιήσει τον τρόπο, με τον οποίο έχουν μεταφερθεί στο εθνικό μας δίκαιο οι ενωσιακοί κανόνες για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας. Μάλιστα, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή τον Μάιο του 2020. Τι είχατε κάνει δυο χρόνια; Τίποτα. Κωλυσιεργούσατε.

«Και τώρα τρέχετε να προλάβετε την προθεσμία των δύο μηνών που δόθηκε, για να αποφύγετε την παραπομπή της Χώρας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Όμως, κάνετε μισή δουλειά. Και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα μείνει στο κενό γιατί θα έπρεπε παράλληλα να ενσωματώσετε και την Οδηγία 2021/555.

Πρέπει να καταλάβετε ότι ειδικά για το θέμα των όπλων και της οπλοκατοχής είναι αναγκαίο να θεσπιστεί ένα νομοθετικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίζει ολιστικά το πρόβλημα. Και δεν το κάνετε με αυτό το νομοθέτημα.»

Εστιάζοντας στο νομοσχέδιο, ο Βουλευτής υπογράμμισε πως και αυτή η νομοθέτηση φανερώνει για ακόμα μια φορά την ανικανότητα ορθής νομοθετικής πρακτικής της κυβέρνησης.

«Στο άρθρο 1, ως σκοπός του σχεδίου νόμου θα έπρεπε να αναφέρεται ότι είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναμόρφωση του ισχύοντος εθνικού νομικού πλαισίου, ώστε να εξασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

Με το νομοσχέδιο, θα έπρεπε να εκσυγχρονίζεται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Θα έπρεπε να καταργούνται οι αναχρονιστικές διατάξεις. Αυτές οι διατάξεις που δημιουργούν ζητήματα ερμηνείας και εφαρμογής από τις αρμόδιες αρχές και τις επιχειρήσεις του χώρου. Θα έπρεπε να εισάγετε ένα συνολικό νομοθέτημα, το οποίο θα καταργεί τις υφιστάμενες διατάξεις για να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη και αντίθεση.

Υπάρχουν πολλά κενά στη νομοθέτησή σας. Για παράδειγμα: Τι θα γίνει με το νόμο 456/76 και το Π.Δ. 293/77, που αφορούν τα είδη πυροτεχνίας ναυτικού τύπου, τα συστήματα ανάφλεξης αυτών των ειδών και των συσκευών που έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν σήμα συναγερμού και για σηματοδοσία ή διάσωση, οι οποίες χρησιμοποιούνται για χρήση των συγκεκριμένων ειδών πυροτεχνίας και συστημάτων ανάφλεξης, όπως φωτοβολίδες αλεξιπτώτου και συσκευές ρίψης σχοινιού (ορμοδοβόλες συσκευές);

Η Οδηγία 2021/555 είναι αλληλένδετη με διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας, που αφορούν στις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας εμπορίας, κατασκευής κ.α., ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, η φύλαξη των παραγομένων προϊόντων και η δυνατότητα χρήσης-καύσης, για την ασφάλεια των πολιτών και του περιβάλλοντος. Τι θα κάνετε για όλα αυτά; Θα τα ρυθμίσετε ή όχι;

Θα προχωρήσετε στη θέσπιση κανόνων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία  και ανεξάρτητες αρχές; Θα βάλετε κανόνες για την κυκλοφορία των ειδών πυροτεχνίας και συσκευών που έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν σήμα συναγερμού και για σηματοδοσία ή διάσωση στην εσωτερική αγορά;

Η Ε.Ε επιδιώκει την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της αγοράς και του υψηλού επιπέδου ασφάλειας για τους πολίτες. Εκεί στηρίζεται η ρύθμιση του πλαισίου για την κατασκευή και την κυκλοφορία ειδών πυροτεχνίας και συσκευών που έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν σήμα συναγερμού και για σηματοδοσία ή διάσωση.

Εσείς τί κάνετε ακριβώς; Κάνετε μια πρόχειρη και ασαφή νομοθέτηση.»

Για το άρθρο 2, τόνισε πως «στο πεδίο εφαρμογής αναφέρονται μόνο οι διατάξεις που δε θίγονται. Όμως, θα πρέπει να αναφέρεται και το πεδίο εφαρμογής.

Δηλαδή, θα πρέπει να εισαχθεί και η αναφορά ότι οι διατάξεις του παρόντος νόμου αφορούν τις συσκευές, οι οποίες είναι σχεδιασμένες να δίνουν σήμα συναγερμού, για σηματοδοσία ή για διάσωση, που μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε πυροβόλα όπλα με τη χρήση κοινών εργαλείων.

Επίσης, θα πρέπει να περιληφθούν τα είδη πυροτεχνίας και τα συστήματα ανάφλεξης, τα οποία χρησιμοποιούνται δια των ανωτέρω συσκευών για διάσωση.

Αυτά νοείται ότι συμμορφώνονται και ταξινομούνται σε κατηγορίες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.»

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο Βουλευτής τόνισε πως το νομοσχέδιο είναι αποσπασματικό, ελλιπές και περιέχει ασάφειες.

«Στην πραγματικότητα δε ρυθμίζει με επάρκεια το πλαίσιο και δεν επιλύει κανένα πρόβλημα. Κάνετε μια περιορισμένη και ατελέσφορη νομοθέτηση, εφόσον δεν ενσωματώνετε ταυτόχρονα και την Οδηγία 2021/555. Θα έπρεπε να κωδικοποιηθεί το σύνολο της νομοθεσίας για την απόκτηση και κατοχή όπλων. Η μισή δουλειά είναι λάθος δουλειά.»

​ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)