to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 11.04.2022

πηγή: avgi

Πολιτική

Πρόσφυγες: Πέταξαν σε κοντέινερ Αφγανούς για να βάλουν στους οικίσκους Ουκρανούς

«Παράδεισος» οι Σέρρες, αλλά όχι για όλους - Χωρίς «αντιδράσεις» σε σχολεία τα παιδιά, εκτός εκπαίδευσης τα αφγανόπουλα εδώ και χρόνια


Νέος διεθνής διασυρμός για την χώρα μας είναι το θέμα που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο και αναπαράγει η Yahoo! σε σχέση με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των ελληνικών Αρχών, με κριτήρια που υποδεικνύουν ρατσιστικές πολιτικές, για το προσφυγικό. Αφορμή είναι οι πρακτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο προσφυγικό, μετά την ρωσική εισβολή και την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην χώρα μας έχουν φτάσει 18.836 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.519 ανήλικοι. Η αντιμετώπιση που έχουν, μοιάζει να είναι η ενδεδειγμένη. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε άμεση διάθεση αδειών προσωρινής παραμονής στους Ουκρανούς πρόσφυγες, ώστε να μπορούν να βρίσκονται και να εργάζονται νόμιμα στη χώρα για ένα έτος. Παράλληλα, «υποσχέθηκε» δουλειές, αναφέροντας ότι υπάρχουν πάνω από 140.000 στην γεωργία και 50.000 στον τουρισμό.

Η 39χρονη Ιρένε από τη Βινίτσια διαμένει ήδη εδώ και δύο εβδομάδες στο καμπ των Σερρών και δηλώνει εντυπωσιασμένη από τη φιλοξενία των Ελλήνων. «Αρχίσουμε ξανά να έχουμε κανονική ζωή. Τα παιδιά πάνε σχολείο, ήδη έχουν κάνει φίλους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Λίγα χρόνια πριν, θυμίζουν οι δημοσιογράφοι, γονείς στη βόρεια Ελλάδα εμπόδιζαν προσφυγόπουλα Γεζίντι από το Ιράκ και τη Συρία να πάνε σχολείο και διαδήλωναν κατά της άφιξης προσφύγων σε καμπ.

Ακόμη και σήμερα, ωστόσο, η βελτίωση δεν αφορά όλους τους πρόσφυγες. «Όταν ήρθαν οι Ουκρανοί, μας είπαν να φύγουμε από τον οικίσκο που μέναμε και μας πήγαν σε άλλο σημείο του καταυλισμού, σε ένα πολύ βρόμικο κοντέινερ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 16χρονος Σαχράν από το Αφγανιστάν, που παραμένει σε καμπ στις Σέρρες μαζί με τουλάχιστον 100 ομοεθνείς του που εκδιώχθηκαν από τους χώρους που διέμεναν. Το Γαλλικό Πρακτορείο θυμίζει ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε βρεθεί στο στόχαστρο (για πολλοστή φορά) με την δήλωσή του ότι οι Ουκρανοί είναι «πραγματικοί πρόσφυγες». Στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα πάνω από 32.000 πρόσφυγες σε καμπ, που περιμένουν να τους χορηγηθεί άσυλο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται επίσης εκτενώς στην δραστική μείωση της βοήθειας προς αναγνωρισμένους πρόσφυγες από Μέση Ανατολή, Αφρική και Νότια Ασία, που επί χρόνια παλεύουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Πλέον στην Ελλάδα τα χρήματα της ΕΕ πηγαίνουν στην δημιουργία κλειστών δομών και υπάρχει δραστικός έλεγχος των οργανώσεων που βοηθούν όσους αναζητούν άσυλο.

Την ώρα που οι Ουκρανοί πρόσφυγες κατευθύνονται με προνομιακές συνθήκες στις Σέρρες, αλλά και στην Ελευσίνα που επίσης προετοιμάζεται για αυτόν τον σκοπό, η κατάσταση σε άλλα καμπ στη χώρα είναι εντελώς διαφορετική. «Υπάρχει καθαρή διάκριση μεταξύ Ουκρανών προσφύγων και όσων άλλης εθνικότητας ζητούν άσυλο, που είναι εδώ αρκετά χρόνια ή συνεχίζουν να φτάνουν από την Τουρκία», περιγράφει η επικεφαλής εκπαίδευσης στο καμπ της Ριτσώνας. Όπως λέει, ο κυρίος αφγανικής καταγωγής πληθυσμός του καμπ, βλέπει τα παιδιά να παραμένουν εκτός εκπαίδευσης εδώ και τριάμιση χρόνια.

Όπως περιγράφει σε σχετική έκθεση ο διευθυντής της Human Rights Watch για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών Μπιλ Φρέλικ, «την ώρα που η Ελλάδα υποδέχεται τους Ουκρανούς ως "πραγματικούς πρόσφυγες" πραγματοποιεί ωμά επαναπροωθήσεις για Αφγανούς και άλλους, που διαφεύγουν από ίδιους πολέμους και βία ... η εφαρμογή διαφορετικών κριτηρίων γελοιοποιεί τις υποτιθέμενες ευρωπαϊκές αρχές της ισότητας, του κράτους δικαίου, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)