to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κ. Πουλάκης: Όποιος δεν ακούει την κοινωνία, και ειδικά τους νέους, στο τέλος το πληρώνει

Από την έρευνα του ΙΝΠ και της Prorata βλέπουμε ότι οι 8 στους 10 νέους ενδιαφέρονται για την πολιτική και μάλιστα υπό μία αριστερή αντίληψη


Ο Κώστας Πουλάκης μιλάει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής για την έρευνα του ΙΝΠ και της Prorata για τη νέα γενιά, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει μέσα από τις προτάσεις του να αναγνωρίζει την πολλαπλότητα της πολιτικής συμμετοχής στη σύγχρονη εποχή ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη σχέση του με τη νέα γενιά διατυπώνοντας ένα συνολικό σχέδιο για τη στήριξή της. Παράλληλα, σχολιάζει την έρευνα για τις εκλογικές τάσεις του ΙΝΠ υπογραμμίζοντας ότι πλησιάζει η στιγμή που θα ξεπεραστεί το όριο αντοχής της κοινωνίας και θα διαμορφωθεί ξεκάθαρα, μέσω της κοινωνικής και εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών, το αίτημα «να φύγουν».

Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας του ΙΝΠ που παρουσιάζουμε σήμερα; Μπορούμε να συνάγουμε συμπεράσματα ως βάση στην αναζήτηση της ταυτότητας της νέας γενιάς και στα αιτήματά της;

Αρχικά θεωρώ πολύ χρήσιμη την έρευνα που πραγματοποιεί για τρίτη χρονιά το ΙΝΠ για τις συνήθειες, τις αντιλήψεις και την πολιτική συμπεριφορά της νεολαίας. Μόνο αν πραγματοποιείς σταθερά και περιοδικά μία μελέτη έχεις την επιστημονική δυνατότητα να εξάγεις ορθά συμπεράσματα. Από τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάζονται στην ΑΥΓΗ προκύπτει ότι η νέα γενιά διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση και ο θυμός, νιώθει αβεβαιότητα και ανησυχία για το μέλλον της και είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το οικογενειακό της περιβάλλον, καθώς περισσότεροι από 7 στους 10 νέους λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, ενώ 4 στους 10 αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους.

Γι’ αυτό η συντριπτική πλειονότητα των νέων ζητάει καλύτερους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μια προοδευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων διευκολύνοντας τη στέγασή τους με προγράμματα επιδότησης. Είναι μια γενιά που της στερείται το δικαίωμα στο όνειρο.  Όμως, σε πείσμα των καιρών και παρά την κυνική άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει τη νεολαία, είναι σίγουρο ότι οι νέοι πάντα θα ονειρεύονται και θα διεκδικούν μια καλύτερη ζωή.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, διαπιστώνουμε ότι, παρά το κλισέ που θέλει τους νέους να είναι απολιτίκ και αδιάφοροι, το ενδιαφέρον για την πολιτική είναι μεγάλο. Φαίνεται όμως ότι οι παραδοσιακοί όροι εμπλοκής στην πολιτική υποχωρούν και αναζητούνται νέοι τρόποι συμμετοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει το κόμμα που ψηφίζουν οι νέοι, αλλά και αυτό με το οποίο νιώθουν περισσότερη εγγύτητα. Μπροστά σε ένα συνέδριο που έχει έντονο τον χαρακτήρα του μετασχηματισμού, της αναζήτησης δομής και λειτουργίας που θα ανταποκρίνεται στον 21ο αιώνα, τι μηνύματα στέλνει αυτή η έρευνα;

Οι νέοι ποτέ δεν αδιαφορούν για την πολιτική. Αντίθετα, οι ασκούντες την πολιτική αρκετές φορές προσπαθούν να γίνουν αδιάφοροι για τη νεολαία. Οι νέοι πάντα αναζητούν και βρίσκουν τους δικούς τους εναλλακτικούς δρόμους για να ασχοληθούν με τα κοινά και να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Από την έρευνα βλέπουμε ότι οι 8 στους 10 ενδιαφέρονται για την πολιτική και μάλιστα υπό μία αριστερή αντίληψη. Το ότι οι νέοι είναι πιο κοντά στην Αριστερά και συγκεκριμένα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, το έχουμε δει και στην πρόσφατη έκδοση των Εκλογικών Τάσεων, όπου συμμετέχω, στην οποία αναφέραμε ότι στις ηλικίες 17-44, οι οποίες αποτελούν το 45% του εκλογικού σώματος, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προηγείται με 2 μονάδες της Ν.Δ. Παρά το ζωηρό τους ενδιαφέρον για την πολιτική, η ένταξη σε ένα πολιτικό κόμμα δεν αποτελεί προτεραιότητά τους, καθώς το θεωρούν ξεπερασμένο μέσο για να είναι κάποιος πολιτικά ενεργός. 

Έτσι, αναζητούν εργαλεία που είναι πιο ελκυστικά και πιο αποτελεσματικά.  Όμως υπάρχει και ένα 28,8% που ιεραρχεί ψηλά τη σημασία της ένταξης σε μια συλλογικότητα, καθώς θεωρεί ότι μέσω αυτής γνωρίζεις ανθρώπους με κοινές ιδέες ή πιστεύει ότι μόνο έτσι μπορείς να επηρεάσεις τις πολιτικές αποφάσεις. Είναι σημαντικό ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκτός από τις πολιτικές του θέσεις και τις προγραμματικές του προτάσεις για τη νέα διακυβέρνηση της χώρας, θα συζητηθεί και το νέο καταστατικό που αναβαθμίζει τον ρόλο και τα δικαιώματα των μελών του και δίνει ευκαιρίες και κίνητρα σε όσους αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στην πολιτική και στις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να συμμετέχουν ακόμα πιο ενεργά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει μέσα από τις προτάσεις του να αναγνωρίζει την πολλαπλότητα της πολιτικής συμμετοχής στη σύγχρονη εποχή, ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη σχέση του με τη νέα γενιά διατυπώνοντας ένα συνολικό σχέδιο για τη στήριξή της, καθώς είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αυτής της πολλαπλής κρίσης που βιώνουμε. Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα από το συνέδριο θα καταφέρουμε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να γίνει το πιο δημοκρατικό κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, πιο ελκυστικό για τη νεολαία, δημιουργώντας ταυτόχρονα ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και τα κινήματά της.

Στη 10η έκδοση των Εκλογικών Τάσεων για τον Μάρτιο του 2022 από το ΙΝΠ καταγράφεται η παγίωση ενός κλίματος ανησυχίας και αβεβαιότητας. Ποια είναι τα κυρίαρχα στοιχεία; Πώς επηρεάζεται η εικόνα της κυβέρνησης; Υπάρχουν αξιόλογες μεταβολές; Ποια μηνύματα στέλνουν οι πολίτες στην κυβέρνηση;

Αρχικά θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που πήρε το ΙΝΠ αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 και μου ζήτησε να συμβάλω. Από τότε μελετάμε σταθερά και περιοδικά τα ευρήματα των πολιτικών ερευνών που δημοσιεύονται στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει άλλο ινστιτούτο πολιτικού κόμματος που να μελετάει τις έρευνες και κυρίως να δημοσιοποιεί τα συμπεράσματά του. Στη 10η έκδοση των Εκλογικών Τάσεων παρατηρήσαμε μια έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών από την κυβερνητική πολιτική και μια φθορά της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται κυρίως στις ερωτήσεις που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Συγκεκριμένα, καταγράφεται μια σημαντική πτώση της ικανοποίησης των πολιτών από την κυβέρνηση της τάξης των 4,6 μονάδων (από 35,9% τον Νοέμβριο, σε 31,3% σήμερα). Είναι γεγονός ότι η ακρίβεια άλλαξε άρδην την ατζέντα, καθώς επηρέασε αρνητικά την κυβερνητική εικόνα και συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός διαρκώς διογκούμενου αντικυβερνητικού ρεύματος το οποίο βλέπουμε όλο και πιο έντονα τελευταία.

Στον αντίποδα, παρατηρούμε ότι όλες οι βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τυγχάνουν ευρείας αποδοχής. Πιο συγκεκριμένα, προκύπτει μια αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά 4,1 μονάδες (από 31,7% τον Νοέμβριο, σε 35,8% σήμερα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά στα δυόμισι χρόνια που μελετάμε τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να προηγείται με 4,5% της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών. Πρόκειται για μια διαφορά που έχει κομβική σημασία και την οποία κανένας πολιτικός αναλυτής δεν πρέπει να υποτιμήσει. Η κυβέρνηση με την πολιτική της δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των πολιτών, γεγονός που ενισχύει την κοινωνική αβεβαιότητα.

Η πολιτική Ιστορία μάς δείχνει ότι το ποτήρι της απογοήτευσης και της αγανάκτησης των πολιτών από την κυβερνητική πολιτική γεμίζει και δεν αργεί η ώρα που θα ξεχειλίσει. Θα είναι εκείνη η στιγμή που θα ξεπεραστεί το όριο αντοχής της κοινωνίας και θα διαμορφωθεί ξεκάθαρα, μέσω της κοινωνικής και εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών, το αίτημα «να φύγουν». Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όποιος δεν ακούει την κοινωνία στο τέλος το πληρώνει.

Ως προς την πρόθεση ψήφου, ποια σενάρια ευνοούνται για την επόμενη μέρα; Θεωρείτε πως διαμορφώνονται συνθήκες που ευνοούν το αίτημα για μια προοδευτική διακυβέρνηση;

Οσον αφορά την πρόθεση ψήφου, παρατηρούμε μια συνεχή μείωση του ποσοστού της Ν.Δ., συγκεκριμένα κατά 1,6 μονάδες, το τελευταίο τρίμηνο και συνολικά κατά 11,9 μονάδες από την πρώτη μελέτη των Εκλογικών Τάσεων (Οκτώβριος 2019), με αποτέλεσμα πλέον η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να πλησιάζει στα όρια του στατιστικού λάθους.

Σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η πρόθεση ψήφου σε μια μη προεκλογική περίοδο έχει μικρότερη αξία από όση νομίζουμε, γεγονός που μας το επιβεβαιώνουν και τα exit polls, καθώς το 30% των πολιτών αποφασίζει σχετικά με την πολιτική του προτίμηση μετά την προκήρυξη εκλογών και το 10% λίγες ημέρες πριν την κάλπη, αφού πρώτα έχει παρακολουθήσει τα πολιτικά διακυβεύματα που έχουν διαμορφωθεί και τις πολιτικές προτάσεις των κομμάτων. Οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Ο Κ. Μητσοτάκης, με τη γνωστή πολιτική αλαζονεία που τον διακατέχει, μιλούσε διαρκώς υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων μέχρι που συνειδητοποίησε ότι ακόμα και οι όποιες ωραιοποιημένες έρευνες δεν καταφέρνουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, κι έτσι άλλαξε πλεύση μιλώντας πρώτη φορά για κυβέρνηση συνεργασίας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουμε από την αρχή μια σταθερή στρατηγική και στόχευση, να είμαστε το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, μέσα από ένα πλατύ, προοδευτικό και δημοκρατικό ρεύμα που θα προκαλέσει την πολιτική αλλαγή και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για προγραμματικές συγκλίσεις που θα καταλήξουν σε μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, η οποία θα ανακουφίσει τους πολίτες και θα δώσει ελπίδα για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)