to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:44 | 10.04.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Ρωσικό «σφυροκόπημα» στα ανατολικά - Ξεπέρασαν τα 4,5 εκατ. οι πρόσφυγες - Έκκληση του Πάπα για εκεχειρία

Ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν σήμερα πυραύλους στις ουκρανικές περιοχές Λουχάνσκ και Ντνίπρο - Εκεχειρία ενόψει Πάσχα ζήτησε ο πάπας Φραγκίσκος - 4.3 εκατομμύρια οι πρόσφυγες του πολέμου


H επίθεση κατέστρεψε ολοσχερώς ένα αεροδρόμιο και προκαλώντας ενδεχομένως απώλειες.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, περιφερειάρχης του Ντνιπροπετρόφσκ (κεντρική Ουκρανία), δήλωσε πως διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια μιας εγκατάστασης υποδομών που χτυπήθηκε στην πόλη Ζβονέτσκι και πρόσθεσε πως λεπτομέρειες για θύματα θα ανακοινωθούν αργότερα.

"Στη διάρκεια της νύχτας πύραυλοι υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν τη βάση και το αρχηγείο του εθνικιστικού τάγματος Δνείπερος στη Ζβονέτσκι, το οποίο έλαβε πρόσφατα επίσης ενισχύσεις από ξένους μισθοφόρους", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Ρεζνιτσένκο γνωστοποίησε στο Telegram πως σημειώθηκε επίσης επίθεση στο αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο.

"Το ίδιο το αεροδρόμιο και οι υποδομές σε κοντινή απόσταση καταστράφηκαν. Και οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν", είπε ο Ρεζνιτσένκο.

Ο Ρεζνιτσένκο είχε δηλώσει νωρίτερα πως ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από επίθεση στο Ντνίπρο και πως οι πύραυλοι προκάλεσαν το ξέσπασμα πυρκαγιάς η οποία εντέλει κατασβέστηκε. Πύραυλος έπληξε επίσης ένα κτίριο στον τομέα Πάβλογκραντ, πρόσθεσε.

Ο Σεργκίι Γκαϊντάι, περιφερειάρχης του Λουχάνσκ, μιας περιοχής στην ανατολική Ουκρανία που συνορεύει με τη Ρωσία, έγραψε νωρίτερα στο Telegram ότι ένα σχολείο και ένα πολυώροφο κτίριο χτυπήθηκαν στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.

Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για «εκεχειρία του Πάσχα» στην Ουκρανία

Pope Francis blesses palm branches as he ushers in Holy Week - ABC News

Ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στους πιστούς που γέμισαν σήμερα την πλατεία του Αγίου Πέτρου για τις τελετές της Κυριακής των Βαΐων των Καθολικών, ζήτησε να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία και να επιτευχθεί «εκεχειρία του Πάσχα».

Πιο αναλυτικά, ο Φραγκίσκος υπογράμμισε:

«Ας σιγήσουν τα όπλα, ας ξεκινήσει μια εκεχειρία του Πάσχα. Όχι για να ξαναγεμίσουν τα όπλα και να αρχίσουν και πάλι οι μάχες. Μια εκεχειρία για να φτάσουμε στην ειρήνη, διαμέσου μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης, κάνοντας και κάποιες θυσίες για το καλό των πολιτών. Άλλωστε, τι είδους νίκη θα είναι εκείνη που θα καταφέρει να αναρτήσει σημαία σε σωρούς από συντρίμμια;»

Ο αριθμός των προσφύγων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που εδρεύει στη Γενεύη, αναφέρει πως, αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, 4.503.954 άνθρωποι διέφυγαν από τη χώρα.

Περίπου 2,59 εκατ. έχουν πάει στη γειτονική Πολωνία, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ακολουθεί η Ρουμανία, με περισσότερους από 686.000 και μετά η Ουγγαρία με τουλάχιστον 419.000.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά πως πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν από τότε μετακινηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως αυτές οι διελεύσεις συνόρων δεν καταγράφονται. Δεν καταμετρώνται επίσης όσοι επέστρεψαν στην Ουκρανία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)