to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 10.04.2022

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Το σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι το κεντρικό διακύβευμα του συνεδρίου μας

«Η ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης Μητσοτάκη» είναι το βασικό ζητούμενο του επικείμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Real News».


Υπογραμμίζει ότι η ακρίβεια που βιώνουν οι πολίτες σήμερα είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη», εξηγώντας ότι «οι τραγικές επιλογές της κυβέρνησης, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η βίαιη απολιγνιτοποίηση που αναγκάζονται να πάρουν πίσω τώρα και ο μη έλεγχος των καρτέλ, που οδηγεί σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, δεν σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία». «Άλλωστε οι φουσκωμένοι λογαριασμοί έχουν έρθει στους πολίτες από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, πολύ πριν τον πόλεμο», επισημαίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος και επαναλαμβάνει την ανάγκη να γίνει «ρύθμιση των τιμών ενέργειας, παράταση της απολιγνιτοποίησης και αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ερωτηθείς για την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή, δηλώνει ότι «είναι ντροπή να ακούμε νεοναζί του τάγματος Αζόφ μέσα στη Βουλή» και καλεί «τόσο τον κ. Μητσοτάκη όσο και τον κ. Τασούλα» να απολογηθούν.

Σημειώνοντας, ακόμα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει έτοιμο τον πυρήνα «ενός άμεσα εφαρμόσιμου κυβερνητικού προγράμματος», περιγράφει τους βασικούς άξονες: «ρύθμιση, με διαγραφή ενός μέρους, του πανδημικού χρέους, αύξηση του βασικού μισθού και απελευθέρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με προτεραιότητα το ΕΣΥ, επαναφορά και δημιουργία δημόσιων εργαλείων». «Όλα τα παραπάνω, μαζί με τις άμεσες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δείχνουν ότι υπάρχει σήμερα εναλλακτική», υπογραμμίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Το κεντρικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί», επισημαίνει τέλος, και το οποίο θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, «είναι το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση, με τις νεοφιλελεύθερες λογικές του κ. Μητσοτάκη ή με ένα πρόγραμμα με προοδευτικό πρόσημο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Μήπως πρέπει να κρατήσουμε δημοσιονομικές εφεδρείες για το μέλλον;

Όπως όλα δείχνουν, η ακρίβεια με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες δεν είναι λόγω πολέμου στην Ουκρανία. Όσοι παρακολουθούν την αγορά γνωρίζουν πως τα αποτελέσματα του πολέμου δεν είναι ακόμα ορατά στην ελληνική οικονομία. Η ακρίβεια που βιώνουμε είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη». Οι τραγικές επιλογές της κυβέρνησης, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η βίαιη απολιγνιτοποίηση που αναγκάζονται να πάρουν πίσω τώρα και ο μη έλεγχος των καρτέλ, που οδηγεί σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, δεν σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Άλλωστε οι φουσκωμένοι λογαριασμοί έχουν έρθει στους πολίτες από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, πολύ πριν τον πόλεμο. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια ισορροπημένη οικονομική πολιτική που εμπροσθοβαρώς να στηριχτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να μην πληρώσουμε πολλαπλάσια στη συνέχεια τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη και, φυσικά, του πολέμου που θα έρθουν στη συνέχεια. Η υπερβολική συγκράτηση σε εφεδρείες θα οδηγήσει σε αύξηση του ιδιωτικού χρέους, και κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Το σίγουρο είναι πως επιλογές όπως είναι η ρύθμιση των τιμών ενέργειας, η παράταση της απολιγνιτοποίησης και η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Αντίθετα θα βοηθήσουν την οικονομία και θα συγκρατήσουν την υποχώρηση της καταναλωτικής δύναμης που παρατηρείται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, προετοιμάζεται μείωση του ΦΠΑ για βασικά αγαθά και αύξηση κατώτατου μισθού. Συμφωνείτε;

Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ζητήσει επανειλημμένως να ληφθούν αυτά ακριβώς τα μέτρα στήριξης των πολιτών ήδη από την περασμένη χρονιά. Εδώ και έξι μήνες όλοι μας πληρώνουμε την αναλγησία του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, όπως σας είπα και προηγούμενα, συμπληρωματικά θα πρέπει να ρυθμιστούν οι τιμές στην αγορά ενέργειας και να γίνει έλεγχος στην αισχοκέρδεια των καρτέλ. Η κυβέρνηση δεν έχει όμως την πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη έχει παγώσει, έχει επιβάλει πλαφόν στον κατώτατο μισθό. Μέσα στην διετία 20-21 μόνο δύο χώρες από τις 27 της Ε.Ε. δεν αύξησαν τον μισθό. Όταν το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο 27% για τους κάτω τον 25 και 11% συνολικά, τα αποτελέσματα ήταν θετικά και για την αύξηση της κατανάλωσης και για τη μείωση της ανεργίας.

Πώς σχολιάζετε την ομιλία Ζελένσκι; Πρέπει να υπάρξει συνέχεια αντιπολεμικού κινήματος μετά τη συναυλία στα Προπύλαια και τον τηλεμαραθώνιο της ΕΡΤ;

Όσο συνεχίζεται η ρωσική εισβολή προφανώς και χρειάζεται να υπάρχει το κίνημα κατά του πολέμου και υπέρ του Ουκρανικού λαού. Χρειαζόμαστε όμως συνολικά ένα κίνημα ειρήνης στην Ευρώπη ενάντια σε μία νέα λογική ψυχρού πολέμου και υπερεξοπλισμών. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ και μέρος των ΜΜΕ πολέμησαν με τόσο χυδαίο τρόπο τη συναυλία ειρήνης. Τους φοβίζει και εχθρεύονται παραδοσιακά τα κινήματα ειρήνης. Η ομιλία Ζελένσκι τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή Βουλή δυστυχώς άφησε μόνο αρνητικές ειδήσεις. Δεν υπήρξε καμία αναφορά και καταδίκη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Τέλος, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τασούλας οφείλουν να απολογηθούν για την ντροπή να ακούμε νεοναζί του τάγματος Αζόφ μέσα στη Βουλή. Φαίνεται ξανά πόσο επικίνδυνη είναι η ΝΔ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.     

Πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πειστική αντιπρόταση διακυβέρνησης και για αυτό δεν «τσιμπάει» στις δημοσκοπήσεις, παρά την πτώση της ΝΔ. Σχεδιάζετε κάτι;

Πρώτα από όλα, ας διαβάσουν καλύτερα τις δημοσκοπήσεις, με όλα τα προβλήματα που αυτές μπορεί να έχουν, π.χ. υπενθυμίζω ότι υπάρχει μια σταθερή τάση υπο-εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μέσα από τις συλλογικές μας επεξεργασίες είναι έτοιμος ο πυρήνας ενός άμεσα εφαρμόσιμου κυβερνητικού προγράμματος. Βασικοί άξονες είναι η ρύθμιση, με διαγραφή ενός μέρους, του πανδημικού χρέους, η αύξηση του βασικού μισθού και η απελευθέρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με προτεραιότητα το ΕΣΥ – φαίνεται να μην απασχολεί τα ελληνικά ΜΜΕ το γεγονός ότι έχουμε ξεπεράσει αναλογικά σε απώλειες την Ιταλία και το Βέλγιο. Το ζήτημα, όμως, της επαναφοράς και δημιουργίας δημόσιων εργαλείων είναι κρίσιμο. Δείτε τι έγινε με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ζούμε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και τα εργαλεία της ελεύθερης αγοράς μόνο χειρότερα μπορούν να τα κάνουν. Όλα τα παραπάνω, μαζί με τις άμεσες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δείχνουν ότι υπάρχει σήμερα εναλλακτική. Όσο περισσότερο μιλάμε με τον κόσμο μέσα στις περιοδείες και τις ανοιχτές συζητήσεις, αυτό το μήνυμα κερδίζει έδαφος.        

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το Κίνημα Αλλαγής πραγματοποίησε προσυνέδριο στοχευμένο για την Υγεία, με θέσεις κοντά στις δικές σας. Εσείς βλέπετε πεδία σύγκλησης με το Κίνημα Αλλαγής;

Ανεξαρτήτως από τα επιμέρους ζητήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. έχει καταστήσει σαφές πώς το κεντρικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση. Θα βγει με τις νεοφιλελεύθερες λογικές του κ. Μητσοτάκη ή με ένα πρόγραμμα με προοδευτικό πρόσημο; Την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές το ερώτημα θα είναι αυτό. Οι οργανωμένες προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες που πιστεύουν πως ο νεοφιλελευθερισμός είναι κάτι παρωχημένο σε όλη την Ε.Ε. και που θεωρούν ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης της δεκαετίας του 2010 έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υπόσχονταν οι ευαγγελιστές του, θα χρειαστεί να συνεννοηθούν.

Ποιο είναι το βασικότερο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει το συνέδριό σας;

Η ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό είναι το ζητούμενο και με βάση αυτό θα συζητήσουμε για το πολιτικό πρόγραμμα και τις άμεσες αιχμές που μπορούν να δώσουν το σήμα της ανατροπής όπως οι προτάσεις μας για το ιδιωτικό χρέος, τη στήριξη των εργαζομένων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ταυτόχρονα, θα συζητηθεί και ο αποτελεσματικότερος τρόπος οργάνωσης. Οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές χρειάζονται και ένα ζωντανό ρεύμα μέσα στην κοινωνία. Μέσα στους κοινωνικούς χώρους, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα εργατικά σωματεία, στους επιστημονικούς φορείς, πρέπει να συγκροτηθούν ευρύτερες προοδευτικές πλειοψηφίες. Το Συνέδριο θα συμβάλει θετικά σε αυτούς τους στόχους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)