to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:34 | 09.04.2022

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης: Ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει έστω και τώρα στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ακρίβεια

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το κύμα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, προχώρησαν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.


Στο εν λόγω ψήφισμα, αποτυπώνονται τα αιτήματα των φορέων μετά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τις απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Απριλίου 2022 και τονίζονται οι οδυνηρές συνέπειες στο κόστος ζωής και παραγωγής, που έχουν ως αποτέλεσμα να αδυνατούν τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πλήττονται σοβαρά από το υπέρογκο κόστος για ενέργεια και πρώτες ύλες, ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας να επωμίζεται δυσανάλογο μεγάλο κόστος από το κύμα ακρίβειας λόγω των υπερβολικών αυξήσεων στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα γεωργικά και κτηνοτροφικά εφόδια και η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση να κινδυνεύει να απωλέσει τον έλεγχο στα έτσι κι αλλιώς πενιχρά οικονομικά της.

Για τους λόγους αυτούς, ζητείται από την κυβέρνηση η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων,  ώστε να περιοριστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι επιπτώσεις του φαινομένου αυτού στην οικονομία, στην κοινωνία και στην αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Συμβούλιο, χρειάζονται αποφασιστικά, ρεαλιστικά και κοστολογημένα μέτρα, που θα έχουν ως στόχο να πλήξουν την ακρίβεια στον πυρήνα της, όπως είναι η Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και στα είδη ευρείας κατανάλωσης,   η  αύξηση του  βασικού μισθού, αφού είμαστε η μόνη χώρα που σήμερα έχουμε χαμηλότερο βασικό μισθό από αυτόν του 2010, η πάταξη της κερδοσκοπίας ειδικά στη χονδρεμπορική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και μέτρα προστασίας των  πολιτών και των επιχειρήσεων, όπως είναι  η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί άλλο να στρουθοκαμηλίζει και να κλείνει τα αυτιά του στις κραυγές της κοινωνίας. Έστω και τώρα να προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ακρίβεια, προκειμένου να προστατευτεί η κοινωνία από την πλήρη οικονομική κατάρρευση».

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς την εξέταση του ψηφίσματος και την ενημέρωσή τους σχετικά με τις ενέργειες τις οποίες θα προβούν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)