to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 07.04.2022

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Καταδικάστηκε» από το ΣτΕ η αντιδημοκρατική μεθόδευση Θεοδωρικάκου για τους ΟΤΑ

«Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία, θα καταργήσει αυτές τις απαράδεκτες διατάξεις»


Η ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Η Ν.Δ. μας έχει συνηθίσει τα τελευταία τρία χρόνια σε αυταρχικές πρακτικές που παραπέμπουν στην δεκαετία του ΄50. Όμως η απολύτως αντιδημοκρατική νομοθέτηση Θεοδωρικάκου για την εκ των υστέρων αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών και τη μετατροπή μικρών μειοψηφιών σε μεγάλες πλειοψηφίες στα όργανα  των δήμων, ξεπέρασε κάθε όριο.

Σωστά το ΣτΕ έκρινε με την πρόσφατη απόφασή του (760/2022) ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές. Να υπενθυμίσουμε ότι είναι η τέταρτη απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ που κρίνει διατάξεις νομοθετημάτων της κυβέρνησης για τους Δήμους ως αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ οι διατάξεις της κυβέρνησης της ΝΔ παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι με αποτέλεσμα να νοθεύεται η λαϊκή βούληση, αλλά και συνιστούν παρέμβαση του νομοθέτη στη λειτουργία των Δήμων σε διπλό επίπεδο: με τη συγκρότηση των επιτροπών με τέτοιο τρόπο ώστε να  εξασφαλιστεί η πλειοψηφία, η παντοδυναμία δηλαδή της παράταξης του δημάρχου στα έμμεσα συλλογικά όργανα του δήμου,  καθώς και  με τη μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια, από τα άμεσα δηλαδή εκλεγμένα όργανα διοίκησης του Δήμου, στις Οικονομικές Επιτροπές. Και όλα αυτά χωρίς να περιμένουν να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος Κλεισθένης  για την απλή αναλογική και να διορθωθούν τυχόν ατέλειες που θα προέκυπταν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τώρα και αυτή η απόφαση του ΣτΕ ήρθε να μας δικαιώσει, κατόπιν της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν και υποστήριξαν επιτυχώς οι αυτοδιοικητικοί και νομικοί, Αντώνης Μαρκούλης, επικεφαλής της  παράταξής μας  στο δήμο Βέροιας και ο δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Τροχόπουλος. 

Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία, θα καταργήσει αυτές τις απαράδεκτες διατάξεις. Θα  προχωρήσει στη συνέχεια, σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση,  σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τη δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ με νέες αρμοδιότητες, πόρους και προγράμματα, όπως ο Φιλόδημος, το πιο επιτυχημένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)