to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:14 | 05.04.2022

Διεθνή

Καταδικάστηκε νεοναζί αρχηγός από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας

Καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας για την χρήση απαγορευμένων ναζιστικών συμβόλων με έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή, ο ηγέτης του ακροδεξιού «Κόμματος του Λαού - Η Σλοβακία μας», Μαριάν Κοτλέμπα


Η υπόθεση για την οποία ο Κοτλέμπα καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και τεσσάρων ετών, εκδικάσθηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας, έπειτα από έφεση που υπέβαλλε ο ίδιος το 2020. Το δικαστήριο αποφάσισε την αναίρεση της πρωτόδικης απόφασης, αλλά καταδίκασε και πάλι τον νεοναζί ηγέτη για την ίδια κατηγορία, αυτή τη φορά με ελαφρύτερη ποινή.

Η εν λόγω κατηγορία αποδόθηκε στον Κοτλέμπα μετά την παράδοση επιταγών των 1.448 ευρώ σε τρεις οικογένειες, τον Μάρτιο του 2017, την ημέρα της επετείου της ίδρυσης του Σλοβάκικου Κράτους, το 1939, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός 1.448 είναι συμβολικά συνδεδεμένος με τη νεοναζιστική ιδεολογία καθώς και την ιδεολογία της φυλετικής υπεροχής των λευκών.

Το Κόμμα του Λαού η Σλοβακία μας έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι ενστερνίζεται τη ναζιστική ιδεολογία, αφού υπάρχουν ντοκουμέντα που δείχνουν μέλη του να χαιρετούν ναζιστικά. Επιπλέον, το κόμμα του Κοτλέμπα υποστηρίζει το ελεγχόμενο από τους ναζί καθεστώς της Σλοβακίας στη διάρκεια του Β. Π’Π’.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το 2020, κατέλαβε την τέταρτη θέση με ποσοστό 8%.

Με βάση την απόφαση, ο νεοναζί ηγέτης θα χάσει την βουλευτική του ιδιότητα. Είναι ο δεύτερος που τη χάνει από το συγκεκριμένο κόμμα, μετά τον ακροδεξιό βουλευτή Μιλάν Μαζούρεκ, το 2019, για ρατσιστική ρητορική κατά των Ρομά.

Να σημειωθεί ότι το 2019 ο ανώτατος εισαγγελέας της Σλοβακίας είχε υποβάλλει στο Ανώτατο Δικαστήριο αίτημα για την κατάργηση και τον αποκλεισμό από το πολιτικό σύστημα του νεοναζιστικού κόμματος του Κοτλέμπα. Παρόλα αυτά, η πρόταση δεν έγινε δεκτή, αν και ο εισαγγελέας τεκμηρίωνε επαρκώς ότι πρόκειται για ένα ακροδεξιό κόμμα οι πρακτικές του οποίου παραβιάζουν το Σύνταγμα της Σλοβακίας και στοχεύουν στην κατάλυση του δημοκρατικού συστήματος της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)