to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 05.04.2022

Οικονομία

Αποπληρώθηκαν τα δάνεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα - Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ η πρόωρη αποπληρωμή

Το ΔΝΤ έκλεισε τον κύκλο του ως δανειστής στη χώρα, κύκλος που άνοιξε με την υπογραφή των πρώτων μνημονίων και που εγκατέστησε αξιωματούχους του οργανισμού ως οργανικό μέρος ελεγκτικού μηχανισμού στα δημόσια οικονομικά της χώρας.


Χθες αποπληρώθηκε 1,86 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα από το 1ο και το 2ο μνημόνιο. Ήταν η τρίτη κατά σειρά πρόωρη αποπληρωμή από το 2019 (είχαν αποπληρωθεί πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και άλλα 3,3 δισ. τον Μάρτιο του 2021) με την οποία η Ελλάδα εξοφλεί δάνεια συνολικού ύψους περίπου 7,9 δισ. ευρώ τα οποία κανονικά έληγαν το 2024. Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων οδηγεί σε εξοικονόμηση 230 εκατ. ευρώ από τόκους.

«Τέλος εποχής για το ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας. Η κυβέρνηση, αποπληρώνοντας πρόωρα και τις τελευταίες υποχρεώσεις της χώρας, κλείνει ένα γκρίζο κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάρτιο του 2010. Μια εποχή την οποία οι Έλληνες δεν πρέπει και δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στο Twitter.

«Κλείνει, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη», δήλωσε με αφορμή την εκταμίευση του ποσού προς το ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους, εκτίμηση βέβαια που πρέπει να επιβεβαιώθεί καθώς από την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ το 2019 το δημόσιο χρέος - και λόγω της πανδημίας - έχει εκτοξευθεί και ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί όταν κηρυχθεί το τέλος των έκτακτων συνθηκών και απαιτηθεί από τα κράτη να επαναφέρουν τα δημόσια οικονομικά τους στο πρότερο πλαίσιο.

Να θυμίσουμε ότι το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είχε τεθεί στις 2 Μαΐου 2019 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Euroworking Group και καμιά χώρα δεν είχε φέρει αντίρρηση. Μάλιστα, την πρόωρη αποπληρωμή είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας στις 14/3/2019 σε ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση που λόγω της προκήρυξης εκλογών δεν προωθήθηκε.

Πράσινο φως από τον ESM

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM και του ΕFSF είχε ανάψει το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

«Η πρόωρη πλήρης αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ καθώς και η αποποληρωμή μέρους των δανείων GLF (διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου) στέλνει ένα θετικό σήμα στις αγορές για τη θέση χρηματοδότησης της Ελλάδας. Επιπλέον θα έχει θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους και θα παράξει κάποια εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό. Πρόκειται για εξελίξεις καλοδεχούμενες για τον ESΜ και τον EFSF, που κρατούν στα χέρια τους περίπου το ήμισυ του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα για να στηρίξουμε τις προσπάθειές της για ενίσχυση της μακροπρόθεσμης προοπτικής ανάπτυξης, που είναι κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους» ανλέφεραν στην ανακοίνωση τους.

Η Ελλάδα και το ΔΝΤ στο εξής

Το ΔΝΤ στο εξής θα έχει την υποχρέωση για ετήσια αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μόνο με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του, δηλαδή την τυπική αξιολόγηση για όλα τα κράτη μέλη του αλλά όχι πλέον για τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που επέβαλε η ιδιότητα του ως δανειστής της χώρας.

Επιπλέον η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετέχει εκ των υστέρων στο πρόγραμμα νέου δανεισμού που έχει εκπονήσει το Ταμείο για χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προγράμματα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2012 αλλά η Ελλάδα απείχε λόγω της οικονομικής κρίσης. Τώρα, η Ελλάδα θα πληρώσει τη συμμετοχή της (περίπου 1 δισ. ευρώ) με δάνειο που θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)