to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:45 | 05.04.2022

Πολιτική

Νίκος Συρμαλένιος: Ο υπουργός απολογούμενος για την περιβαλλοντική καταστροφή της Ίου

Στην Ίο εδώ και δεκαπέντε χρόνια συντελείται σταδιακά μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή από τον επιχειρηματία Α. Μιχαλόπουλο που έχει αγοράσει περίπου το 30% του νησιού. Δυστυχώς, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εντάξει τις φερόμενες επενδύσεις της στις Στρατηγικές Επενδύσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς διευκολύνσεων πολεοδομικών, χρηματοδοτικών κλπ. Η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί η Ίος είναι ανεπίστρεπτη. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή με θέμα την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στο νησί της Ίου.


Ο βουλευτής κατέθεσε στη Βουλή το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, στο οποίο αναφέρονται σωρεία παραβάσεων και προστίμων τα οποία έχουν καταλογιστεί, το υπόμνημα του Σωματείου «Σώστε την Ίο - Save Ios» που αποτελείται από έγκριτα και επιφανή πρόσωπα, και του Συνδέσμου Ιητών της Αθήνας, το οποίο συνοδεύεται από υπογραφές από τη συντακτική επιτροπή της Εφημερίδας Ίου, από το ελληνικό δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», από το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής «ANIMA», από το Σωματείο «Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων- Ροή», από την Ένωση Προσώπων «Οικολογική Συμμαχία», από το Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων «Αλκυόνη», από το Σύλλογο «Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου», από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, από την Ένωση Κυκλαδικού Τύπου, από την ΑΜΚΕ «ΙΑΝΘΗ», από τους Νέους Πράσινους, μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων κλπ. Και τα τρία υπομνήματα τεκμηριώνουν την καταστροφή από τις κατ’ εξακολούθηση παράνομες και αυθαίρετες πράξεις του επιχειρηματία.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος, το δικαστήριο με την απόφασή του άνοιξε ένα δρόμο επιβολής δικαιοσύνης. Όμως, είναι αδιανόητο με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης να ενισχύονται μεγάλα επιχειρηματικά μοντέλα συγκεκριμένων επιχειρηματιών τα οποία δεν σέβονται το ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο και δεν ακολουθούν την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι στην Ίο δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός. Αντίθετα υπάρχει η απόφαση ΦΕΚ 7622/1977 του Υπουργείου Πολιτισμού που χαρακτηρίζει όλο το νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Όπως επίσης υπάρχει και μελέτη του Πολυτεχνείου υπό τον καθηγητή κ.Στεφάνου που ακριβώς έχει μελετήσει την ήπια ανάπτυξη της νήσου Ίου.

Η κυβέρνηση σήμερα δίνει άδειες για στρατηγικές επενδύσεις σε τρεις μεγάλες περιοχές του νησιού, όταν ακριβώς δεν υπάρχει συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός, έτσι ώστε να χωροθετηθούν οι επενδύσεις βάσει της φέρουσας ικανότητας, που είναι ακριβώς και οι αποφάσεις που έχει πάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2016 όταν Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ήταν η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Από το 2016 έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η Ίος και τα νησιά μας χρειάζονται ήπια ανάπτυξη και όχι μεγάλες, τεράστιες επενδύσεις.

Και μόνο ο οικισμός που θέλει να φτιάξει στη μία επένδυση στο Πικρί Νερό ο κ. Μιχαλόπουλος αντιστοιχεί σε έκταση στο σύνολο των οικισμών που υπάρχουν σήμερα στην Ίο. Οπότε είναι σαφής η διαφοροποίηση που θα υπάρξει εάν υπάρξουν οι τρεις αυτές μεγάλες επενδύσεις.

Επίσης ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι το Συμβούλιο Επικρατείας με την απόφασή του 36/2016 έχει αναστείλει τις εργασίες για την περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό,  διότι ακριβώς υπήρξαν καταγγελίες από πολίτες και έτσι διαπιστώθηκαν μια σειρά από παρανομίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)