to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ενωτικό Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, για νίκη στις εκλογές

Κεντρικό μέλημα του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ και άρα προτεραιότητα του 3ου Συνεδρίου μας πρέπει να είναι τι πρέπει να κάνουμε για να ηττηθεί η αποτυχημένη κυβέρνηση της ΝΔ. Και όχι από που θα επανεκλεγούν ο Τσίπρας και η νέα Κεντρική Επιτροπή.


Οι πολίτες περιμένουν από εμάς: αποτελεσματική αντιπολίτευση, σύγχρονη αριστερή ταυτότητα, όραμα για το μέλλον, συγκεκριμένο προοδευτικό πρόγραμμα τετραετίας, ενωμένο και ισχυρό κόμμα, με τον Τσίπρα επικεφαλής και ειλικρινή αναγνώριση και διόρθωση των λαθών που κάναμε ως κυβέρνηση.

Χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο δημοκρατικού διαλόγου, προωθητικών συνθέσεων, ανταλλαγής επιχειρημάτων και όχι χαρακτηρισμών. Όχι ένα Συνέδριο άγονης εσωστρέφειας και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Για να πείσουμε και να νικήσουμε στις εκλογές, οφείλουμε:

  • Να περιγράψουμε με σαφήνεια τί σκοπεύουμε να κάνουμε, αν είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Οι προγραμματικές Θέσεις που εγκρίναμε τον Ιούλιο, καθώς και οι Θέσεις για το Συνέδριό μας είναι θετικές, αλλά δεν αρκούν. Πρέπει να αποτελέσουν το βάθρο για την άμεση ολοκληρωση του εκλογικού-κυβερνητικού προγράμματος τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία έχει καθυστερήσει.
  • Να αξιοποιήσουμε τον απολογισμό της κυβερνητικής μας περιόδου, που ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Για να εμπλουτίσουμε τα σημαντικά θετικά επιτεύγματα της διακυβέρνησής μας. Αλλά και για να αναγνωρίσουμε λάθη και αδυναμίες, ώστε αυτή τη φορά να κυβερνήσουμε καλύτερα.

Στηρίζω την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην θέση του Προέδρου. Θεωρώ βέβαιο ότι θα είναι και ο μόνος υποψήφιος. Γι΄αυτό και η επικέντρωση του Συνεδρίου μας στο από που θα επανεκλεγεί ο Τσίπρας, προκαλεί αχρείαστη εσωστρέφεια και μεταθέτει την ατζέντα σε ζητήματα που ελάχιστα απασχολούν την κοινωνία. Οι πολίτες καίγονται από την ακρίβεια, υποφέρουν από την πολύνεκρη πανδημία, οργίζονται από τις εντεινόμενες ανισότητες, αγανακτούν με το πελατειακό κράτος και την σπατάλη του δημόσιου χρήματος, αηδιάζουν με την προκλητική χειραγώγηση της ενημέρωσης και περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόταση, αγώνες και λύσεις. Ο στόχος μας είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές. Όχι απλά η μείωση της διαφοράς από τη ΝΔ.

Συμφωνώ με την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Καταστατικού, η Κεντρική Επιτροπή να συνεχίσει να εκλέγεται από το Συνέδριο και να λογοδοτεί σε αυτό. Όπως συμβαίνει άλλωστε με όλα σχεδόν τα κόμματα στην Ευρώπη – Αριστερά, Σοσιαλιστικά, Πράσινα, Φιλελεύθερα και Κεντροδεξιά-, την εκλέγουν από το Συνέδριο.

Ας σκεφτούμε. Είναι χρήσιμο να επιμείνει ο Αλέξης Τσίπρας στην εκλογή του από τα μέλη, ακόμη κι αν είναι ο μόνος υποψήφιος; Μήπως υπάρχει ο κίνδυνος του επικοινωνιακού αυτογκόλ, με δυσμενείς και εκ του πονηρού αριθμητικές συγκρίσεις με όσους ψήφισαν για την ηγεσία της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ;

Ας ξανασκεφτούμε λοιπόν ψύχραιμα τις προτεραιότητές μας εν όψει Συνεδρίου και των εθνικών εκλογών. Γιατί όλες και όλοι θα κριθούμε τελικά στις εθνικές κάλπες. Όχι στις εσωκομματικές. Και πρέπει να νικήσουμε!

Προφανώς την επομένη του Συνεδρίου θα πορευτούμε με σεβασμό στις συλλογικές μας αποφάσεις. Στον αγώνα για να ηττηθεί και να φύγει η αποτυχημένη κυβέρνηση της ΝΔ, δεν περισσεύει κανείς και καμία.

Στην 50-χρονη σχεδόν πολιτική μου διαδρομή στην Αριστερά, υποστηρίζω σταθερά την ενότητα, τον διάλογο με επιχειρήματα και τις προωθητικές συνθέσεις.

Όσο πιο ενωτικό και συνθετικό είναι το Συνέδριο, τόσο καλύτερα θα πάμε και στις εκλογές. Όσοι ονειρεύονται προγραφές και εκκαθάριση εσωκομματικών λογαριασμών, ας βάλουν τα σπαθιά στα θηκάρια. Ο «εχθρός» είναι απέναντι. Όχι εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Πηγή: Τα Νέα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)