to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 04.04.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση τιμωρεί εργαζόμενους και ανέργους

Αφού διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, τώρα ρίχνει την ευθύνη της ανεργίας στους ανέργους, υπογράμμισε σε συνάντηση με την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΑΕΔ


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες επιλογές» τόσο κατά των εργαζομένων όσο και κατά των ανέργων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ.

«Αφού διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις με το νόμο Χατζηδάκη που στην ουσία καταργεί το 8ωρο και απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τώρα έρχεται τώρα να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που ρίχνει την ευθύνη στον άνεργο για την ανεργία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του στη συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ. Έκανε λόγο για «ιδεοληπτική εμμονή με νεοφιλελεύθερες επιλογές που δεν έχουν "περπατήσει" ούτε καν σε συνθήκες κανονικότητας, ανάπτυξης και ευημερίας».

Αλέξης Τσίπρας ΟΑΕΔ

«Τώρα βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης και αυτές οι ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι επικίνδυνες» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για «την χειρότερη κυβέρνηση στο χειρότερο timing» και παραλληλίζοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση στα εργασιακά με τις επιλογές της και στην ενέργεια. «Τις ιδεοληπτικές της εμμονές πληρώνουμε με την ακρίβεια, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

«Η κυβέρνηση προωθεί την υποχρεωτικότητα της κατάρτισης έναντι του δικαιώματος στην εργασία» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να συμπεράνει πως «έτσι υποβαθμίζει τον ΟΑΕΔ».

«Εμείς δεν υποστηρίζουμε τα αιτήματά σας μόνο από μία θεωρητική σκοπιά, δηλαδή την πάγια άποψή μας ότι το δικαίωμα στην εργασία. Πρέπει να αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία, γιατί και η κατάρτιση είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «τιμωρία» την πρόβλεψη διαγραφής ανέργων από τα μητρώα του Οργανισμού.


«Όλα αυτά λοιπόν συντείνουν στον αρχικό μου συμπέρασμα ότι εδώ έχουμε μία κυβέρνηση με πολύ άγριες διαθέσεις απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κοινωνία» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτό συντελείται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να έχουμε μία προσπάθεια του κράτους «να μπορέσει να συγκρατήσει αυτήν την τρομακτική όξυνση των ανισοτήτων και βεβαίως τις αναταράξεις που θα έχουμε από τις επιπτώσεις και του πολέμου αλλά και της αύξησης του πληθωρισμού στον κόσμο της εργασίας».

Κατέληξε δε, πως «για αυτό θα χρειαστεί και οι εργαζόμενοι να δείξουν μέσα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, ότι αυτές οι νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι απαρχαιωμένες και επικίνδυνες», καλώντας τον κόσμο της εργασίας «να δώσουμε τη μάχη προκειμένου να αναστραφεί η πορεία διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και να προστατευθεί η εργασία».

«Νομοσχέδιο που στοχοποιεί τους ανέργους»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μακράκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ έκανε λόγο για νομοσχέδιο που «βάλλει κατά της κοινωνίας» και που «έρχεται να στοχοποιήσει τους ανέργους».

«Έρχεται αυτό το νομοσχέδιο να βάλει κατά της κοινωνίας. Να στοχοποιήσει τους ανέργους. Να διαγράψει, να απομακρύνει τους ανέργους για δύο χρόνια από τον ΟΑΕΔ. Να τους απαγορεύσει τη συμμετοχή τους σε επιδόματα ανεργίας, σε παροχές, σε κάθε είδους ενημέρωση από μια δημόσια υπηρεσία. Είναι τραγικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακράκης, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο το «κράτος απομακρύνεται από κάθε είδους κοινωνική στήριξη».

«Θέλει να ξεφορτωθεί από πάνω του τους ανέργους, να τους μεταβιβάσει την ευθύνη της ανεργίας, να λειτουργεί αυτόνομα και ανεξέλεγκτα», πρόσθεσε, ενώ επισήμανε πως «το νομοσχέδιο αυτό αλλάζει και την διοικητική δομή του ΟΑΕΔ, όπου δημιουργεί κυβερνητική πλειοψηφία στο ΔΣ», κάτι που, όπως εκτίμησε, θα έχει ως αποτέλεσμα ότι «θα εξειδικεύονται πάντα δυσμενώς όλες οι αποφάσεις, σε βάρος των ανέργων και της κοινωνίας».

Παράλληλα, ο Γ. Μακράκης υπογράμμισε πως το εν λόγω νομοσχέδιο «δεν δίνει τίποτα στους ανέργους», «δεν τους δίνει μία στήριξη παραπάνω, μία διεύρυνση του επιδόματος ανεργίας, μία αύξηση του επιδόματος σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, να διευρύνει τα κριτήρια παροχής του επιδόματος».

«Το μόνο που εισαγάγει είναι κατάρτιση, κατάρτιση, κατάρτιση», υπογράμμισε και σχολίασε πως παρόλο που «η κατάρτιση αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά δεν μπορεί να είναι το κύριο εργαλείο απασχόλησης».

«Η κατάρτιση δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, πολλές φορές μάλιστα τις υπονομεύει από την υπερκατάρτιση. Εγκλωβίζει τον άνεργο σε μια διαδικασία διαρκούς κατάρτισης μ’ ένα μικρό επίδομα. Για να τον έχει εκεί να τον καταρτίζει και να τον επανακαταρτίζει χωρίς να τον οδηγεί ποτέ σε θέση εργασίας», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, έθεσε το ζήτημα της μείωσης των εισφορών προς τον ΟΑΕΔ, υπογραμμίζοντας ότι έτσι μειώνονται «οι πόροι του οργανισμού» με αποτέλεσμα να μειωθούν και «οι δυνατότητες του οργανισμού να παρεμβαίνει στους ανέργους».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε στην μετονομασία του οργανισμού σε ΔΥΠΑ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «υποβιβασμό» του οργανισμού σε υπηρεσία και επισημαίνοντας ότι «αυτή η διοίκηση έχει διαθέσει πολλά χρήματα για τη διαφήμιση του ΟΑΕΔ, την αναβάθμιση του λογοτύπου του ΟΑΕΔ, για τα κοινωνικά δίκτυα του ΟΑΕΔ, και τώρα το αλλάζει σε ΔΥΠΑ χωρίς εμφανή σκοπό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)