to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 01.04.2022

Πολιτική

Α.Τριανταφυλλίδης: Εγκαταλείψατε τον ελληνισμό της Μαριούπολης στην τύχη του και αυτό θα σας στοιχειώνει

«Γυρίσατε την πλάτη, εγκαταλείψατε στην τύχη του τον Ελληνισμό της Ουκρανίας, τον Ελληνισμό της Μαριούπολης. Στείλατε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, τα περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης και μαζί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διαφωνήσαμε και είπαμε στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη «κάνεις λάθος».


«Γυρίσατε την πλάτη, εγκαταλείψατε στην τύχη του τον Ελληνισμό της Ουκρανίας, τον Ελληνισμό της Μαριούπολης. Στείλατε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, τα περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης και μαζί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διαφωνήσαμε και είπαμε στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη «κάνεις λάθος». Κάνατε που το κάνατε το ατόπημα, δεν έπρεπε να διασφαλίσετε διά της κρίσιμης αυτής επιλογής ως ύψιστο, μείζον για την Ελλάδα, εύλογο αντάλλαγμα την ασφάλεια και την προστασία της ελληνικής κοινότητας των εκατόν πενήντα χιλιάδων της Μαριούπολης; Τί είδους εξωτερική πολιτική είναι αυτή του προβλέψιμου, πειθήνιου, υπάκουου  εταίρου;» τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την προστασία του ελληνισμού της Μαριούπολης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πολιτικές ευθύνες» της Κυβέρνησης της ΝΔ κατηγορώντας την ευθέως για «αμεριμνησία»  και για «απουσία ορθής αξιολόγησης στη διαμορφωθείσα επί μήνες κατάσταση στην Ουκρανία». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν μερίμνησε για τον ελληνισμό της περιοχής, καθώς το Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης παρέμεινε ακέφαλο για δεκαπέντε ολόκληρους μήνες και η τοποθέτηση του Έλληνα Προξένου πραγματοποιήθηκε μόλις στις 31 Ιανουαρίου, είκοσι τρεις ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε σοβαρός, προληπτικός, έγκαιρος, μελετημένος σχεδιασμός για την προστασία του ελληνισμού στη Μαριούπολη».

Στις συνεχείς αναφορές του κ.Κατσανιώτη ότι οι Έλληνες ομογενείς δεν ήθελαν να φύγουν από τη Μαριούπολη, ο κ. Τριανταφυλλίδης επεσήμανε ότι αδιάψευστος μάρτυρας είναι η επιστολή της Προέδρου της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας στις 13 Μαρτίου 2022, η οποία σημειώνει στην προτελευταία παράγραφο της έκκλησής της: «Ζητάμε τη βοήθειά σας για τη διοργάνωση ενός “πράσινου διαδρόμου” για την εκκένωση των Ελλήνων από οικισμούς που περικυκλώνονται…».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ο κ.Τριανταφυλλίδης για την καθυστερημένη τοποθέτηση του Γενικού Προξένου στη Μαριούπολη,  επισημαίνοντας ότι το Προξενείο λειτουργούσε το διάστημα αυτό με πέντε υπαλλήλους και τη συνδρομή του Γενικού Προξένου στην Οδησσό.

Στην απάντησή του ο κ.Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε «Ομολογήσατε ότι δεν υπήρχε σχέδιο. Εγκαταλείψατε στην τύχη του τον ελληνισμό στην Ουκρανία. Μόνοι σας έγνοια ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, «Νόστος 1», «Νόστος 3», «Νόστος 5». Με τους πέντε «Νόστους» που γνωρίζουμε από τις δημόσιες ανακοινώσεις σας «καταφέρατε» να βγάλετε διακόσιους δεκαεπτά (217), όλο κι όλο, ανθρώπους σε σύνολο εκατόν πενήντα χιλιάδων που αριθμεί ο ελληνισμός. Την ίδια ώρα, η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε στην επικοινωνία που είχε ο Τσαβούσογλου με τον Λαβρόφ, έβγαζε μέχρι τις 15 Μαρτίου δεκατέσσερις χιλιάδες οκτακόσιους Τούρκους πολίτες.  Πώς η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ινδία και άλλα κράτη μπόρεσαν μετακινήσουν χιλιάδες κόσμου και η ελληνική πλευρά δεν τα κατάφερε;», διερωτήθηκε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Έχετε την ιστορική ευθύνη ως παράταξη να έχετε πήχη την ευπατρίδη Βιργινία Τσουδερού, που τον Δεκαπενταύγουστο του 1993 μετέφερε, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, χίλιες δεκατρείς ψυχές από τον πόλεμο Γεωργίας και Αμπχαζίας από το Σοχούμι. Αυτός είναι ο πήχης που δεν ξεπεράσατε και θα είστε υπόλογοι στην ιστορία γι’ αυτό που δεν κάνατε απέναντι στον Ελληνισμό της Μαριούπολης», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)