to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:26 | 01.04.2022

Οικονομία

44 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η κυβέρνηση να αφουγκραστεί επιτέλους την ανάγκη των πολιτών για ρύθμιση οφειλών, να κουρευτούν τα χρέη της πανδημίας

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, για δεύτερη φορά, προκειμένου να δοθεί στους πολίτες, η δυνατότητα ένταξης των οφειλών τους, προς ασφαλιστικά ταμεία και φορολογική διοίκηση, σε ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων, με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας, προχώρησαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καταθέτοντας ερώτηση προς τους υπ. Οικονομικών και Εργασίας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη.


Όπως τονίζουν:

Οι ρυθμίσεις με ευνοϊκές δόσεις, συμβάλλουν αφενός στην οικονομική ελάφρυνση των οφειλετών, αφετέρου στην ενίσχυση των ταμείων του κράτους. Η απελθούσα Κυβέρνηση είχε, προς αυτήν την κατεύθυνση, λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, διευκολύνοντας τους πολίτες, οι οποίοι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δυσκολεύονταν πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σήμερα, μετρώντας σχεδόν δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης και ολικών lockdowns, χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με συσσωρευμένες οφειλές και με ορατό τον κίνδυνο μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η δυνατότητα υπαγωγής πολιτών σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών συγκεκριμένων χρονικών περιόδων, ήταν αυτή των 72 δόσεων, με προθεσμία έως 28 Φεβρουαρίου 2022 και αφορούσε αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες, από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, καθώς χρέη για τα οποία έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω COVID ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης.

Αυτομάτως έμειναν χωρίς στήριξη οι συμπολίτες μας που είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση προ COVID εποχής, πριν δηλαδή από το 2020 και  οι οποίοι αντικειμενικά βρέθηκαν σε αδυναμία, λόγω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης, με αποτέλεσμα να απωλέσουν τη ρύθμιση.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι συσσωρευμένες οφειλές προς την φορολογική διοίκηση δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει άμεσα πρόβλεψη για τις προσαυξήσεις και τους τόκους που καλούνται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν, μετά από επιβολή προστίμων της ΑΑΔΕ, λόγω λαθών και παραλείψεων. 

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε μεταξύ άλλων:  «Ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η κατάσταση για όσους έχουν πληγεί από θεομηνίεςκαι φυσικές καταστροφές, όπως οι πολίτες και οι επιχειρήσεις των σεισμόπληκτων περιοχών στην Π.Ε. Ηρακλείου. Μέχρι σήμερα, η στήριξη της Κυβέρνησης, σχετικά με τις οφειλές προς ΑΑΔΕ και Ασφαλιστικά Ταμεία, περιορίζεται στην αναστολή πληρωμών τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών για ένα εξάμηνο.»

Οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσαφηνίσουν:

  • αν θα δώσουν στους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, τη δυνατότητα ένταξης σε ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων, των οφειλών τους, προς την φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας.
  • αν εξετάζουν το ενδεχόμενο κουρέματος των προσαυξήσεων και των τόκων που καλούνται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν, μετά από επιβολή προστίμων της ΑΑΔΕ, λόγω λαθών και παραλείψεων, εφόσον αποπληρωθεί ο κύριος φόρος.
  • αν θα θεσμοθετήσει η κυβέρνηση μέτρα ρύθμισης οφειλών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που επλήγησαν από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, όπως τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε την Π.Ε. Ηρακλείου.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)