to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:46 | 31.03.2022

Διεθνή

Διάταγμα Πούτιν: Το ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει πλέον να πληρώνεται σε ρούβλια - «Εκβιασμός», λέει η Δύση

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το διάταγμα με βάση το οποίο οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου και οι συμβάσεις θα διακόπτονται εφόσον δεν καταβάλλονται αυτές οι πληρωμές (βίντεο) - Οι πρώτες αντιδράσεις - Απορρίπτουν τον εκβιασμό Γαλλία και Γερμανία, ως «ένδειξη απελπισίας» είδε την απαίτηση Πούτιν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ


 «Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.

Το διάταγμα καθορίζει τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια.

Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν. Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.

Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

Η απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί ένδειξη «απελπισίας» της Μόσχας, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ 

  Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλανντίμιρ Πούτιν να πληρώσουν σε ρούβλια οι ξένοι αγοραστές για ρωσικό αέριο αποτελεί ένδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής «απελπισίας» της Μόσχας που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Τα ευρωπαϊκά κράτη, ορισμένα από τα οποία βασίζονται κατά μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο, απέρριψαν την απαίτηση αυτή και Βερολίνο και Παρίσι τόνισαν ότι αυτή ισοδυναμεί με «εκβιασμό».

Γερμανία - Γαλλία: «Δεν θα επιτρέψουμε στον Πούτιν να μας εκβιάσει»  

«Είναι σημαντικό για εμάς να μη δώσουμε το μήνυμα ότι θα αφήσουμε τον Πούτιν να μας εκβιάσει», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι «καλά προετοιμασμένη για όλα όσα ενδεχομένως αποφασίσει» ο ρώσος πρόεδρος. Χαρακτήρισε δε «κρίσιμη» την τήρηση των συμβολαίων, τα οποία προβλέπουν πληρωμή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια. «Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», δήλωσε.

Η προμήθεια φυσικού αερίου είναι πάντως σταθερή, επισήμανε ο κ. Χάμπεκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λε Μερ και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκαν περαιτέρω τα επίπεδα αποθήκευσης του αερίου. Από την πλευρά του ο Λε Μερ τόνισε επίσης τη σημασία της εγκυρότητας των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τις ρωσικές εταιρίες. «Υπάρχουν συμβάσεις και οι συμβάσεις πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές και να τηρούνται», επισήμανε και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το προσεχές διάστημα, καθώς, όπως είπε, αυτή τη στιγμή εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. «Είναι πιθανό κάποια στιγμή να μην υπάρχει πλέον ρωσικό αέριο, αλλά θα προετοιμαστούμε και για ένα τέτοιο σενάριο», είπε χαρακτηριστικά και περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «βάρβαρο ενεργειακό σοκ».

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ακόμη ότι βρίσκονται σε στενή συνεργασία, ενώ στα υπουργεία τους έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες διαχείρισης της κρίσης. «Είναι σημαντικό να εξακολουθήσουμε να συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας και να δείχνουμε ενότητα. Βρισκόμαστε σε καθημερινή συνεννόηση», ανέφερε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ - και για τις εργασίες δημιουργίας ενός κοινού δικτύου υδρογόνου στην Ευρώπη. «Ο ενεργειακός εφοδιασμός στην Ευρώπη πρέπει να είναι κατάλληλος για το μέλλον», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας ενώ, αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, δεν απέκλεισε να προστεθούν και νέα μέτρα, «τα οποία θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο».

Σύμφωνα με τον Λε Μερ, Γαλλία και Γερμανία είναι εξίσου αποφασισμένες να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για περιορισμό της τιμής των καυσίμων - και για την συγκράτηση του πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά ο κ. Χάμπεκ διαβεβαίωσε ότι η σημερινή πρόκληση δεν απειλεί τον γερμανικό στόχο για κλιματική ουδετερότητα έως το 2045, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης τα επόμενα δύο χρόνια, ίσως όχι στη Γερμανία και στη Γαλλία, διευκρίνισε, αλλά σίγουρα στις φτωχότερες χώρες. «Αυτό θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, από το οποίο θα εξαρτηθεί τελικά και η κοινωνική ειρήνη», ανέφερε ο γερμανός υπουργός.

«Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο»

 Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της απαίτησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συνθήκες βάσει των οποίων η Βρετανία θα πλήρωνε με ρούβλια το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος τύπου είπε σε δημοσιογράφους: «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε».

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Η Gazprom «εξετάζει την επιλογή» να σταματήσει την προμήθεια αερίου σε «μη φιλικές χώρες»

Χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου από τη Gazprom, έχουν ήδη διαμηνύσει την άρνησή τους να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με ρούβλια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)