to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αποτίμηση μιας προσπάθειας

Η μεγάλη επιτυχία της συναυλίας ειρήνης που οργάνωσε η Αλληλεγγύη για Ολους στα Προπύλαια, η προσέλευση δεκάδων χιλιάδων αντρών και γυναικών, κυρίως νέων ανθρώπων, ο παλμός της συναυλίας και το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όσα πολιτικά και επικοινωνιακά κέντρα λοιδόρησαν και συκοφάντησαν την προσπάθειά μας.


Η αλήθεια είναι ότι ενοχλήσαμε πολλούς, καθώς συνειδητά τόσο η Αλληλεγγύη για Ολους ως διοργανωτής, όσο και οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία αποφύγαμε να επιλέξουμε πλευρά, να επιλέξουμε ιμπεριαλισμό. Επικεντρωθήκαμε στην αυτονόητη καταδίκη της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, στην ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, να προστατευτούν οι άμαχοι και οι πρόσφυγες, να σταματήσει η στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ, να επικρατήσει η ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. Στην ουσία κάναμε μια σαφή επιλογή, επιλέξαμε μια συγκεκριμένη όχθη, αυτή της ειρήνης.

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. μάς έκανε την τιμή να ασχοληθεί μαζί μας, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ισχυριζόμενο ψευδώς ότι δεν καταδικάζουμε την εισβολή στην Ουκρανία. Τους απαντήσαμε, παραπέμποντάς τους σε τουλάχιστον τρεις ανακοινώσεις και σε οπτικοακουστικό υλικό τα οποία δημοσιεύσαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Αναγκαστήκαμε να απαντήσουμε και σε όσους παραποίησαν την αφίσα μας προσθέτοντας αγκυλωτούς σταυρούς, με πρώτο και καλύτερο τον κ. Γρηγόρη Ψαριανό, συνεργάτη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Το ότι έσπευσαν ν' «αποκαθηλώσουν» τα σχόλιά τους (υπό το βάρος της κατακραυγής) από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων μας.

Μας κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιώντας ως ένα από τα κεντρικά συνθήματα της συναυλίας «Οποια κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι ειρήνη» κρατάμε ίσες αποστάσεις. Σε καμία περίπτωση.

Γνωρίζουμε ότι σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχει επιτιθέμενος και αμυνόμενος και για αυτό καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία. Η αποναζιστικοποίηση δεν επιτυγχάνεται με εισβολές καταστρέφοντας ολόκληρες πόλεις και προκαλώντας τον θάνατο αμέτρητων αθώων θυμάτων, αλλά με επίμονες αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες.

Ως Αλληλεγγύη για Ολους έχουμε τη δική μας μικρή παρακαταθήκη στον αγώνα ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Συμμεριζόμαστε τον αγώνα των αμυνόμενων χωρίς να υιοθετούμε τα ακραία αιτήματα του προέδρου της Ουκρανίας, που πιθανόν να οδηγήσουν σε έναν γενικευμένο παγκόσμιο πόλεμο. Οσο και αν ενοχλείται η εμπροσθοφυλακή της συντηρητικής παράταξης και του ακραίου κέντρου εμείς θα επιμείνουμε στην ανάγκη της άμεσης ανακωχής και της ειρηνικής διευθέτησης όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. Θα αντισταθούμε με αποφασιστικότητα στις επιλογές της ατλαντοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ξέφρενης κούρσας των στρατιωτικών εξοπλισμών. Θα αντισταθούμε στον πολλαπλασιασμό των αμυντικών δαπανών των χωρών της Ε.Ε. που στερούν πόρους από την υγεία, το κοινωνικό κράτος, τη μετάβαση σε οικολογικές μορφές ενέργειας, την ανάπτυξη. Θα αντισταθούμε σε ένα κύμα νέου μακαρθισμού. Θα επιμείνουμε στη δική μας οπτική ότι η Ευρώπη εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια.

Είναι θανάσιμο λάθος να στοχοποιηθεί ο ρωσικός πολιτισμός. Θέλουμε μια δημοκρατική Ρωσία που θα συμμετέχει στον διεθνή καταμερισμό.

Δεν θέλουμε στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας, πέραν της αυτονόητης ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη σημερινή συγκυρία που ο πόλεμος χτύπησε με τραγικό απολογισμό την πόρτα της Γηραιάς Ηπείρου, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: ΕΙΡΗΝΗ στην Ευρώπη και στον πλανήτη. Η επιτυχημένη συναυλία ειρήνης αποτελεί την πρώτη πράξη της προσπάθειας για τη δημιουργία ενός ισχυρού νέου κινήματος ειρήνης, που στις νέες συνθήκες θα αναλάβει πρωτοβουλίες.

*Συντονιστής Αλληλεγγύης για Ολους

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)