to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 30.03.2022

Πολιτική

Κυβερνητικά εμπόδια στη λειτουργία φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στο χώρο της εκπαίδευσης

Το θέμα εξαίρεσης των φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας – Κ.ΑΛ.Ο. από τον χώρο της εκπαίδευσης αναδεικνύει με την κατάθεση της επιστολής της Ένωσης Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Νοτίου Αιγαίου - Αρχιπέλαγος προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης


Με την συγκεκριμένη επιστολή, η Ένωση Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Νοτίου Αιγαίου – Αρχιπέλαγος αναφέρει ότι στον πρόσφατο νόμο 4849/2021 υπάρχει μια διάταξη που επηρεάζει την λειτουργία αρκετών ΚΟΙΝΣΕΠ. Πρόκειται για το άρθρο 71 του νόμου, το οποίο τροποποιεί το άρθρο 278 του νόμου 4442/2016 και απαγορεύει την λειτουργία ιδιωτικών ΙΕΚ, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών και κολλεγίων συγκεκριμένα για «τα νομικά πρόσωπα που ρυθμίζοντας από τον 4430/2016 (κοιν.σ.επ.)». Η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί προβλήματα χωρίς λόγο και χωρίς σαφή αιτιολόγηση σε αρκετά φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών απλά και μόνο επειδή διάλεξαν να λειτουργήσουν ως Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και ακυρώνει νέα συνεταιριστικά εγχειρήματα που σχεδιάζονται στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο του βασικού νόμου για τις Κ.ΑΛ.Ο. (4430/2016) ο οποίος αναφέρει ως σκοπό των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας την παροχή «κοινωνικών υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος», οι οποίες περιλαμβάνουν ρητά την εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Δευτέρα 28/3, ο Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή της αρμόδιας Τομεάρχη Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και 40 ακόμη Βουλευτών, κατέθεσαν και Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ζητώντας διευκρινίσεις για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην στήριξη των υφιστάμενων φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας - Κ.ΑΛ.Ο μέσω επιδότησης των δράσεών τους. Στην συγκεκριμένη Ερώτηση, τονιζόταν η αναγκαιότητα στήριξης των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. και γινόταν εκτενής αναφορά στην πρόσκληση που είχε προδημοσιευτεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)