to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 29.03.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα που είναι πλέον «συγκρίσιμη με την Ουγγαρία»

Politico και Euractiv παρουσιάζουν με μελανά χρώματα την κατάσταση επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, συγκρίνοντάς την με τα πεπραγμένα του Όρμπαν.


Τα αποτελέσματα της έκθεσης Controlling the Message: Challenges for independent reporting in Greece" (Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα) που δημοσιοποίησαν χτες έξι διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου μετά την έρευνα από την Media Freedom Rapid Response (MFRR) στην χώρα μας στο τέλος του 2021 παρουσιάζουν με εκτενή δημοσιεύματά τους το Politico και το Euractiv, συνεχίζοντας να εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη χώρα μας διεθνώς για τα πεπραγμένα του Μαξίμου και της ΝΔ.

Το Euractiv παραθέτει δηλώσεις του επικεφαλής των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για τα Βαλκάνια Πάβολ Σάλαϊ, που τονίζει ότι «η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτή στην Ουγγαρία ... βλέπουμε σκοπιμότητα και πολιτική βούληση για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πιθανώς κρύβεται πίσω από την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενός από τους δύο δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν στην ΕΕ πέρυσι».

Η έκθεση της Media Freedom Rapid Response (MFRR) τονίζει ότι η συστημική κρίση που επηρέασε την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα επιτάθηκε από τις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ να «ελέγξει το μήνυμα» και να περιορίσει τις επικριτικές φωνές και τις διαφοροποιήσεις από την δική της πολιτική γραμμή. «Εφημερίδες και δημοσιογράφοι ιδεολογικά αντίθετοι ή ουδέτεροι περιθωριοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για να υπονομευτεί το δημοσιογραφικό τους έργο. Ταυτόχρονα, υπάρχει έλλειψη διαφάνειας για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης», όπως αναφέρεται. Ειδική αναφορά γίνεται στα εμπόδια δημοσιογραφικής κάλυψης του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Η έκθεση προκάλεσε αντιδράσεις στην ΕΕ. To Euractiv παραθέτει δηλώσεις της αντιπροέδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα ότι η Ελλάδα «ανήκει στις χώρες της ΕΕ που θεωρούνται "προβληματικές" ως προς την ελευθερία του Τύπου» και θυμίζει ότι έχει υποχωρήσει την 70η θέση παγκοσμίως στην σχετική αξιολόγηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για το 2021, αξιολόγηση που η Κομισιόν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν όπως επιβεβαιώνουν πηγές της ΕΕ.

Αναφορά γίνεται και στην αποπομπή του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου από την ΝΔ για τις επικριτικές δηλώσεις του σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Ο κ. Κύρτσος είχε αναφερθεί συγκεκριμένα σε «ορμπανοποίηση» της Ελλάδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Politico αναφέρει ότι η ανεξαρτησία του Τύπου και η ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα κινδυνεύουν περισσότερο από ό,τι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Επισημαίνει επίσης ότι έχει αντίστοιχα υποχωρήσει η εμπιστοσύνη του κοινού στα ΜΜΕ σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παραθέτοντας στοιχεία από έρευνα του Friedrich Naumann Foundation που έδειξε ότι το 2021 8 στους 10 Έλληνες πίστευαν ότι τα ΜΜΕ είναι πολιτικά ελεγχόμενα, ενώ τα δύο τρίτα της κοινής γνώμης πιστεύουν ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες.

Υπογραμμίζει επίσης ότι το 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε αλλαγές στον ποινικό κώδικα, μεταξύ τους μία αμφιλεγόμενη τροποποίηση που ποινικοποιεί την διάδοση ψευδών πληροφοριών. Η ΕΣΗΕΑ έχει προειδοποιήσει ότι η γενικόλογη διατύπωση της συγκεκριμένης τροποποίησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διώκονται δημοσιογράφοι επειδή εκφράζουν τις απόψεις τους.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)