to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:20 | 10.09.2013

Πολιτική

Δ. Στρατούλης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις απεργίες - Κυβέρνηση και τρόικα με τις πολιτικές τους τις υποκινούν"

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο «Βήμα fm» και τους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό


 ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

 

Τις απεργίες τις υποκινεί η ίδια η κυβέρνηση και η τρόικα. Τις υποκινούν με τις πολύ σκληρές, πολύ αντικοινωνικές, πολύ ανθρωποκτόνες πολιτικές τους. Και επειδή αυτές οι πολιτικές αφαιρούν εισοδήματα, δικαιώματα καθώς και θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, καταφεύγουν στο «όπλο» το οποίο διαθέτουν και το οποίο προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας, με άλλο λόγια στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει αυτές τις κινητοποιήσεις, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και σήμερα -στο κέντρο της Αθήνας έχουμε διαδηλώσεις εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους, καθώς και εργαζομένων διοικητικών στα πανεπιστήμια-, αλλά έχουμε και τις μεγάλες απεργίες που θα ξεκινήσουν την επόμενη βδομάδα στους εκπαιδευτικούς, στα νοσοκομεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις στηρίζει, γιατί ως κεντρικό τους αίτημα έχουν την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της υγείας, της παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Πρόκειται για δίκαια αιτήματα και, υπό αυτήν την έννοια, τα στηρίζουμε ανεπιφύλακτα.

Αυτό που λέμε στους απεργούς και στα σωματεία είναι να μην πάει κανένας μόνος του απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φορά να συντονιστούν μεταξύ τους, γιατί μόνον έτσι μπορούν να είναι αποτελεσματικοί οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί αγώνες για να ανατρέψουν τις μνημονιακές πολιτικές.

Όσον αφορά την ίδια την προοπτική των κοινωνικών αγώνων, ο άλλος τρόπος, με τον οποίο θεωρούμε ότι τους βοηθάμε, ώστε να έχουν αποτελέσματα, είναι ότιπροβάλουμε πιο πειστικά, πιο επίμονα, πιο σταθερά την εναλλακτική πολιτική μας πρόταση. Προκειμένου να έχει σταθερότητα η συμμετοχή του κόσμου σε αυτούς τους αγώνες, πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει και εναλλακτική πρόταση στις πολιτικές των μνημονίων.

Η εκτίμησή μας είναι ότι οι κοινωνικοί αγώνες μπορούν να συμβάλουν στην ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και φυσικά στην ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, όχι μόνο μέσα από αυτούς τους αγώνες αλλά και με την ψήφο του λαού. Έχουμε και ιστορικά προηγούμενα τα τρία τελευταία χρόνια: Κάτω από την πίεση των κοινωνικών αγώνων, και ιδιαίτερα όταν οι εργατικοί συνδικαλιστικοί αγώνες ενώθηκαν με τους αγώνες των Αγανακτισμένων και των κοινωνικών κινημάτων, έπεσαν δύο κυβερνήσεις: η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Όταν υπάρχει κοινωνική αγρανάπαυση και ησυχία, τόσο αυτοί που κυβερνούν όσο και η τρόικα θεωρούν ότι οι πολιτικές τους γίνονται αποδεκτές και δεν έχουν σοβαρά προβλήματα. Όσο όμως εντείνονται και όσο πολιτικοποιούνται  οι κοινωνικοί αγώνες και ζητούν την ακύρωση και την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων αλλά και των κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν, τόσο πιο μεγάλη πίεση δημιουργείται σε μια κυβέρνηση που επιμένει να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές. Και έτσι δημιουργούνται και συνθήκες για να γίνουν εκλογές και να αναδειχθεί μια άλλη προοπτική για τη χώρα και να ανοίξει ο δρόμος για τη διακυβέρνηση της Αριστεράς, που στη  θέση των μνημονίων θα εφαρμόσει μια αναπτυξιακή πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Το δημόσιο χρέος ούτε βιώσιμο είναι ούτε δίκαιο να το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Και ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους δεν πήγε στην ανάπτυξη της χώρας αλλά στην αύξηση της κερδοφορίας μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, σε ρουσφετολογικά δίκτυα, σε ιδιοτελείς καταστάσεις, σε μίζες κάποιων πολιτικών προσώπων κλπ. Άρα καταλήγουμε και συμφωνούμε όλοι ότι δεν μπορεί ο λαός –ακόμα και σκλάβους να μας πάρουν και εμάς και τα παιδιά μας– να πληρώσει 305 ή 320 δισ. δημόσιο χρέος. Εφόσον λοιπόν δεν μπορούμε να τα αποπληρώσουμε, χρειάζεται να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους για να μπορέσει και η Ελλάδα να «ξαναπάρει μπροστά», να εξοικονομήσει χρήματα από τη μη πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων και να τα  κατευθύνει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Για τους λόγους αυτούς, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε για να επιτύχουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, όπως είναι η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, είτε σε εθνικό επίπεδο, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω μιας πανευρωπαϊκής διάσκεψης, όπως έγινε το 1953 με τη Γερμανία, που θα περικόψει και το χρέος της Ελλάδας αλλά και των χωρών του Νότου ως μη βιώσιμο.

Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε. Εάν, παρόλα αυτά, οι πιστωτές της χώρας δεν αποδεχθούν τη διαγραφή του χρέους, από εκεί και πέρα διαθέτουμε και άλλα εργαλεία στα χέρια μας, όπως είναι ο διεθνής διαχειριστικός λογιστικός έλεγχος στο δημόσιο χρέος.

Εάν αποτύχουν λοιπόν αυτά τα διαπραγματευτικά εργαλεία, δηλαδή, εφόσον οι πιστωτές δεν δέχονται τη διαγραφή, η κυβέρνηση της αριστεράς θα σταματήσει να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος. Σε μια χώρα, σε ένα έθνος, σε μια κυβέρνηση έρχεται πάντοτε η κρίσιμη στιγμή που θα πει τα μεγάλα «όχι» της και τα μεγάλα «ναι». Εάν λοιπόν οι πιστωτές δεν δεχθούν τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, εκεί πλέον δημιουργείται ένα δίλημμα. Θα δοθεί προτεραιότητα στο να μην πεινάσει ο λαός, στο να έχει φάρμακα, μισθούς, συντάξεις, σχολεία και νοσοκομεία ή θα δοθεί προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των πιστωτών της χώρας; Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ευθέως σε αυτό το ερώτημα. Εάν βρεθούμε σε αυτό το δίλημμα, προτεραιότητα θα δώσουμε στην επιβίωση του λαού μας και στην αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της χώρας. Και τα χρήματα, τα οποία θα δίναμε για τόκους και χρεολύσια, θα τα χρησιμοποιήσουμε για τις ανάγκες του λαού και την ανάπτυξη της χώρας.

Εξάλλου, εάν σταματήσουν τη χρηματοδότηση, θα κάνουν κακό στον εαυτό τους. Γιατί τα χρήματα που μας δίνει η τρόικα, δεν μας τα δίνει για μισθούς και συντάξεις, τα δίνει για να αποπληρώσουμε παλιά δάνεια, είτε σε πιστωτές είτε στο ΔΝΤ.

Όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση και συνεχίζουν να εφαρμόζονται μνημονιακές πολιτικές, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για να μπορέσει μια αριστερή κυβέρνηση να βάλει μπροστά την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ανάταξη της χώρας. Γι’ αυτό ακριβώς λέμε ότι θέλουμε την στήριξη και ενεργοποίηση του ελληνικού λαού, ισχυρά διεθνή ερείσματα, τη διεθνή αλληλεγγύη και την επιμονή, σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά αυτής της κυβέρνησης της Αριστεράς στην υλοποίηση και την εφαρμογή του προγράμματός της.  Γι’ αυτό, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα, με κριτήριο την επιβίωση του λαού και την αξιοπρέπεια της χώρας. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από το πρόγραμμά μας, από τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)