to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έργα vs Κριτική: Η δημοκρατία μας επιτάσσει την αλήθεια

Σαφέστατα ότι συνεχίζεται και βελτιώνει μια κατάσταση και τις συνθήκες μιας τοπικής κοινωνίας μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί πλην όμως καλό είναι να μην ξεχνάμε αυτούς που διεκδίκησαν ώστε κάθε επόμενη ενέργεια να είναι αποτελεσματκότερη και να στοχευμένη.


Πάει και ο Μάρτιος και το βλέμμα στρέφεται στο Πάσχα για ευνόητους λόγους.

Πρώτων γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι φέτος θα ζήσουμε τις θρησκευτικές εκδηλώσεις όπως πριν τρία χρόνια και δεύτερον γιατί πλησιάζουμε στο καλοκαίρι με την τουριστική σεζόν να ανοίγει σιγά σιγά.

Σε αυτά τα δύο όμως έρχονται να προσθέτουν τα προβλήματα του εκάστοτε τόπου και η ερώτηση για το αν είμαστε έτοιμοι να «αποδείξουμε» σε εμάς τους ίδιους που μένουμε εδώ αλλά και στους επισκέπτες ότι υπάρχουν και οι υποδομές αλλά  και ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.

Αυτό γιατί οι προηγούμενες εβδομάδες έφεραν στο φως θέματα που δυστυχώς συζητούσαμε πολλά χρόνια τώρα και όπωςφαίνεταιθασυνεχίσουμενα τα συζητάμε.

Δύο βασικά ζήτημα που θα μας απασχολήσουν αδιαμφισβήτητα είναι:

Απορρίμματα.

Από την μία χρέη 6,5εκ.ευρώ από τον ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρα (σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Ρ. Κράτσα), και από την άλλη επαναδημοπράτηση εργοστασίου.

Όσον αφορά τα χρέη ,επειδή υπήρξα αντιπρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ την προηγούμενη περίοδο θα ήθελα να τονίσω ότι όταν παραδώσαμε το 2019 τον σύνδεσμο δεν υπήρχαν οφειλές και μάλιστα υπήρχαν ταμειακά αποθέματα, καθώς και υποχρεώσεις απο τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους προς τον ΣΥΔΙΣΑ που εως και τότε δεν ειχαν αποδοθεί. Συνεπώς θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η λύση της μεταφοράς μας κοστίζει αρκετά παραπάνω από 3 εκατομμύρια τον χρόνο αφού το έλλειμμα των δύο τελευταίων ετών αγγίζει τα 6,5εκ ευρώ σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Ρ.Κράτσα.

Άκουσα επίσης να λέει ότι αποτελεί πληγή αυτό ενώ η δεύτερη πληγή είναι το χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης. Κάτι που όλους μας πραγματικά μας κάνει εντύπωση. Θυμάμαι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κέρκυρας να γίνεται διαχείριση απορριμμάτων με την διαδικασία της δεματοποίησης το 2017 και τότε με ποσοστά ανακύκλωσης που άγγιζαν το 18% να θεωρείται χαμηλό το ποσοστό συγκρίνοντάς το με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Θυμάμαι την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο να εγκρίνονται 33 εκατομμύρια για το εργοστασίο ολοκληρωμένης διαχείρισης της Κέρκυρας.

Θυμάμαι επίσης την «σημαία» της παρούσας δημοτικής αρχής να αναφέρεται στην ανακύκλωση , στην αύξηση του ποσοστού της αλλά και στην καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Κέρκυρας.

Τρία χρόνια μετά, και χωρίς να έχουμε μάθει απο τα λάθη μας βλέπουμε από την νέα δημοτική αρχή :

1) να μην γίνετα διαχείριση απορριμμάτων και να εναποτίθενται στον ΧΥΤΑ με απώτερο σκοπό την μεταφορά.

2)Να κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Πλέον έχουμε στα χέρια μας μια απόφαση από τον διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ για την ματαίωση και την επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου του έργου με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ) ΚΕΡΚΥΡΑΣ».

3)Να οδηγείται σε χρεοκοπία ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων νήσων αφου δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα λειτουργικά έξοδα και σημειώνει ζημία πέραν των 3 εκ ευρώ τον χρόνο (πάλι σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Ρ.Κράτσα)

Από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής αρχής αλλά και Περιφερειάκής και παρόλες τις συνέχεις τροποποιήσεις όλων των νομοσχεδίων σχετικά με την διευκόλυνση της λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ θα περιμέναμε  μια έστω αργοπορημένη αλλά τουλάχιστον αποτελεσματική ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Συγκεκριμένα να θυμίσω ότι απο το 2019:

·         -τροποποιήθηκε η σύσταση των μελών που απαρτίζουν τον ΦΟΔΣΑ

·         Δόθηκαν αρμοδιότητες σε εκτελεστικά όργανα του φορέα προς επίσπευση διαδικασίας

·         Έγινε μεταφορά αρμοδιότητας του φορέα στο δεύτερο όργανο αυτοδιοίκησης και μετονομάστηκε κιόλας Διαβαθμιδικός Περιφερειακός Φορέας ΑΕ (Αντιλαμβανόμαστε ότι το Ανώνυμη εταιρεία έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στο δημοσιονομικό λογιστικό…!)

Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι όλα τα εφάρμοσαν στα «μέτρα τους» (Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση) για να τρέξουν τις διαδικασίες  και αντί να απορροφήσουν την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν και τα χρήματα αλλά και το έργο ουσιαστικά!

Ανησυχώντας για τα παραπάνω έρχεται και το ζήτημα των υποδομών οδικού δικτύου της Κέρκυρας.

Επίσης θυμάμαι ότι η προηγούμενη Δημοτική αρχή Νικολούζου και η Περιφερειάρική αρχή Γαλιατσάτου διασφάλισε χρηματοδοτήσεις από την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις απόκαταστάσεις οδικών δικτύων ύψους 12,5 και 16 εκατομμυρίων αντίστοιχα. Ειδικότερα για την Δημοτική αρχή άξιζει να αναφερθεί ότι την αποδοχή της χρηματοδότησης την ενέκριναν αποκλειστικά και μόνο τα μέλη της τότε Δημοτικής αρχής Νικολούζου και κανένα άλλος Δημοτικός σύμβουλος της Αντιπολίτευσης (σε ένα μάλιστα ιστορικό Δημοτικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2018 στην Ιόνιο Βουλή).

Λόγος των παραπάνω στοιχείων αφορούν στις συχνές πυκνές δηλώσεις των social media του τελευταίου διαστήματος που αναφέρουν αυτοδιοικητικά πρόσωπα 1ου και 2ου βαθμού ώστε να μεταφέρουν ότι το πρόγραμμα τους για την οδοποιία υλοποιείται….

Σαφέστατα ότι συνεχίζεται και βελτιώνει μια κατάσταση και τις συνθήκες μιας τοπικής κοινωνίας μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί πλην όμως καλό είναι να μην ξεχνάμε αυτούς που διεκδίκησαν ώστε κάθε επόμενη ενέργεια να είναι αποτελεσματκότερη και να στοχευμένη.

Η δημοκρατία  μας επιτάσσει την αλήθεια. 

Η μεθοδικότητα την βελτίωση της ποιότητας ζωής και

η πρόοδος την επιτυχία για ένα καλύτερο αύριο.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)