to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:32 | 10.09.2013

Πολιτική

Αντιδράσεις Καμίνη και Μπουτάρη στις προωθούμενες απολύσεις στα δημοτικά ραδιόφωνα

Μετά από πολλά μνημονιακά "ναι", οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης θυμήθηκαν να πουν και ένα "όχι" - Βολές του δημάρχου Θεσσαλονίκης κατά του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με το σχέδιο κινητικότητας στους δημοτικούς οργανισμούς ραδιοτηλεόρασης - «Δεν θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε οριζόντια λύση» δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων


Καμίνης: "Δεν θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε οριζόντια λύση"

«Δεν θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε οριζόντια λύση» δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στον ραδιοφωνικό σταθμό του δήμου «Αθήνα 9,84» και στη φημολογία για ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας των εργαζομένων στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Μιλώντας, νωρίτερα, το πρωί, στον 9,84, ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι «αυτό που συνέβη με τη Δημοτική Αστυνομία και τους σχολικούς φύλακες δεν μπορεί να συνεχιστεί και με τα δημοτικά ραδιόφωνα. Ο "Αθήνα 9,84" έχει κάνει από μόνος του μία τρομερή εξυγίανση. Μάλιστα έχει βελτιωθεί και αναβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελεί τον πιο σοβαρό, τον πιο σημαντικό σταθμό στην Αθήνα».

Σημειώνεται ότι το κόστος του ραδιοφωνικού σταθμού του δήμου Αθηναίων έχει μειωθεί από 13 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ και ότι το προσωπικό έχει μειωθεί περίπου στο μισό. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, μεθαύριο Πέμπτη.

Την Πέμπτη, επίσης, το θέμα των ραδιοφωνικών σταθμών αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ της ΚΕΔΕ Α. Κοιμήσης, «για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς έχουμε την ίδια θέση που έχουμε για όλα τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων: εναπόκειται στα δημοτικά συμβούλια να αποφασίσουν τι θα κάνουν».

Ερωτώμενος εάν το προσωπικό των ραδιοφωνικών σταθμών θα συμπεριληφθεί στο προς αξιολόγηση προσωπικό, ο κ. Κοιμήσης απάντησε: «Σας είπα. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι Νομικά Πρόσωπα των δήμων. Η αξιολόγηση αφορά στους δήμους».

Μπουτάρης: "Κάποιοι σκόπιμα εξαπολύουν ή διαρρέουν νούμερα προκειμένου να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια"

Επίθεση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με το φερόμενο σχέδιο κινητικότητας στους δημοτικούς οργανισμούς ραδιοτηλεόρασης εξαπολύει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αποδίδοντας στην κυβέρνηση πολιτικό δόλο ή προχειρότητα και άγνοια των πραγματικών συνθηκών.

Όπως τονίζει, σε δήλωσή του, το σύνολο των εργαζομένων στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα όλης της χώρας είναι ζήτημα να ανέρχεται σε 450. «Συνεπώς ο αριθμός των 700 εργαζομένων στα δημοτικά ΜΜΕ που φέρονται να εντάσσονται στην "κινητικότητα", δεν υφίσταται ούτε στη φαντασία των αυτόκλητων εκκαθαριστών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέρει. «Όταν μάλιστα γίνεται λόγος για αξιολόγηση των δομών και επανακαθορισμό των απαιτούμενων θέσεων εργασίας στα δημοτικά ΜΜΕ, καταλαβαίνει κανείς ότι κάποιοι σκόπιμα εξαπολύουν ή διαρρέουν νούμερα προκειμένου να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια», συμπληρώνει.

Ο κ. Μπουτάρης σημειώνει ότι από τις αρχές Ιουλίου του 2013, ο δήμος Θεσσαλονίκης απέστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών πλήρη φάκελο αξιολόγησης των δομών του, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ που κατέχει.

Σε ό,τι αφορά τη «Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας» (ΔΕΠΘΕ) - η οποία λειτουργεί δύο τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (FM100 και FM100,6) και έναν τηλεοπτικό σταθμό περιφερειακής εμβέλειας (TV100) – ο κ. Μπουτάρης αναφέρει ότι «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση, θέσαμε με σαφήνεια τους όρους λειτουργίας τους, αποδεχόμενοι την αναγκαιότητά τους ως Μέσων δημόσιου χαρακτήρα και χαμηλού κόστους. Μέσα σε λιγότερο από 30 μήνες, πετύχαμε τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους κατά 55% (από 8 εκατ. ευρώ το 2009 σε μόλις 3,5 εκατ. ευρώ φέτος). Παράλληλα, και με μεγάλο κοινωνικό κόστος, μειώσαμε το προσωπικό τους κατά 43%, καταργώντας 49 θέσεις απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και άλλες 17 θέσεις απασχόλησης ορισμένου χρόνου ή έργου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη, ακόμα και σε τομείς όπου οι αυξημένες τεχνολογικές απαιτήσεις δημιουργούν νέες ανάγκες για στελέχη με ανώτατη εκπαίδευση».

«Με τη σημερινή συνθήκη των 120 εργαζομένων, η ΔΕΠΘΕ μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας ενός ενημερωτικού τηλεοπτικού σταθμού και δύο ραδιοφώνων (εκ των οποίων το ένα λειτουργεί σε εθελοντική βάση). Παρόλα αυτά, η ΔΕΠΘΕ έχει ανταποκριθεί με αξιοθαύμαστη επάρκεια στις ανάγκες ενημέρωσης σε επίπεδο πολεοδομικού συγκροτήματος και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από τον Ιανουάριο του 2011 μεταδίδει ζωντανά το σύνολο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διαφάνεια του τοπικού πολιτικού συστήματος», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

«Η ωμή παρέμβαση στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό το πρόσχημα των επιταγών της τρόικας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι αδιανόητο να πλήττονται έτσι απροκάλυπτα οι Δήμοι και οι δομές που προχώρησαν έγκαιρα στην εξυγίανσή τους, με νέους κανονισμούς λειτουργίας, οργανογράμματα κλπ. Καλούμε την κυβέρνηση να καταλάβει το λάθος της και να αναζητήσει αλλού τις ευθύνες για την υστέρηση των μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», καταλήγει. (voria.gr)

Διαβάστε ακόμα: Απολύσεις σε όλα τα δημοτικά ραδιόφωνα της χώρας

Πηγή: ΑΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)