to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Τι θέλει και τι πράττει στα συνδικάτα;

Που οδηγεί αυτοί η κατάσταση; Σε πολιτικό αδιέξοδο. Δεν πάει άλλο. Να απαντήσουμε πολιτικά στο ερώτημα «τί θέλει και τι πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις»


«Η πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και η συμμετοχή των κομματικών μας δυνάμεων σε αυτό θα είναι αντικείμενο οργανωμένης συζήτησης στο κόμμα με ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής και του αρμόδιου Τμήματος.» - Απόσπασμα από την Πολιτική Απόφαση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις σημερινές συνθήκες, που η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ λειτουργεί ως αρμαγεδδών σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο  η ανάγκη ενός οργανωμένου Δημοκρατικού, Μαζικού και Αγωνιστικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Είναι υπερβολή να πούμε ότι η κατάσταση που επικρατεί στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις είναι απαράδεκτη; Βασικές αιτίες είναι οι πολύχρονες πρακτικές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, στις οποίες όμως «ρίχνει νερό» και ο κομματικός συνδικαλισμός. 

Μπορούμε να πούμε ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντί να συνιστούν μέρος της λύσης των παραπάνω προβλημάτων, έχουν «κατρακυλήσει» και αποτελούν μέρος του προβλήματος και οι ίδιες. Να μην αρχίσω την περιγραφή σειρά εκφυλιστικών καταστάσεων. Θεωρώ ότι η ηγεσία του κόμματος γνωρίζει αυτή την κατάσταση.

Αναφέρω δύο «δήγματα» (ναι με ήτα!):

  • Στη Διοίκηση της ΓΣΣΕ οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράστηκαν με δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Και επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στον γνωστό Παναγόπουλο να επιλέξει ποιο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχει στο Προεδρείο της ΓΣΕΕ!
  • Η γνωστή ΣΣΕ 1997 της ΟΤΟΕ (ΣΣΕ της ντροπής) για τα λεγόμενα συνδικαλιστικά κίνητρα. (ΣΣ: Με τη σύμβαση αυτή οι εκλεγμένοι και αποσπασμένοι στην ΟΤΟΕ και στους Συλλόγους των τραπεζοϋπαλλήλων μπορούν και φτάνουν να έχουν μηνιαίες αποδοχές ίσες με αυτές του Δ/ντή Διεύθυνσης της ΕΤΕ (! ). Αποτελούν στην ουσία τα γκεσέμια του συνδικαλισμού της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Στην ουσία πρόκειται για ένα κακέκτυπο του γνωστού αμαρτωλού «ταμείου εργατοπατέρων» που άνθισε στη μαύρη περίοδο του συνδικαλισμού των Μακρή και Θεοδώρου. Η ΣΣΕ αυτή συνιστά σοβαρό πρόβλημα και επιβάλλεται η αποτελεσματική αντιμετώπισή του και πολιτικά. Είναι η μόνη ΣΣΕ που έμεινε αλώβητη, παρά τα τρία μνημόνια και δεν αντιμετωπίστηκε πολιτικά ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο συνεχίζει να ισχύει, διευρύνεται σιωπηρά αλλά και «υιοθετείται» και από ορισμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η απόφαση της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης του Χρηματοπιστωτικού, Φλεβάρης 2017, προβλέπει: “Κατάργηση της ΣΣΕ της ΟΤΟΕ 1997 ή ριζική αναμόρφωσή της, ώστε να εξαλειφθούν τα εκφυλιστικά της στοιχεία - από τώρα και στο εξής»).

Τι να κάνουμε;

Για ένα Κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι πολιτικός ανορθολογισμός να μην έχει συζητήσει «τι θέλει και τι πράττει» στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Στο διάστημα μέχρι και τον Αύγουστο του 2015 ο τομέας δράσης στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις είχε «εκχωρηθεί στο ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς» των δυνάμεων του λεγόμενου «Αριστερού Ρεύματος» (ΛΑ.Ε), που γνωρίζουμε που οδήγησαν την κατάσταση. Μετά την αποχώρησή τους,  ενώ έχουμε την πολιτική απόφαση του 2ου Συνεδρίου, που αναφέρεται εισαγωγικά παραπάνω, η Κεντρική Επιτροπή ΟΥΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ.
Μάλλον έπραξε: Σε μια προσπάθεια κομματικών μελών το Γενάρη του 2016, που οργάνωσε ευρεία πανελλαδική σύσκεψη για να συζητηθεί η συνδικαλιστική δραστηριότητα, ο τότε πολιτικά υπεύθυνος από την Πολιτική Γραμματεία, αποδυνάμωσε και υπονόμευσε το εγχείρημα.

Η σημερινή εικόνα των δυνάμεών μας στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις παραπέμπει στη γνωστή ρήση  «πλίθοι και κέραμοι ατάκτως εριμμένα», με πολλά «κρούσματα» έντονων εκφυλιστικών φαινομένων (έλλειψη λογοδοσίας, ομαδοποιήσεις, παραβίαση βασικών αρχών της Αριστεράς, κ.λπ).

Που οδηγεί αυτοί η κατάσταση; Σε πολιτικό αδιέξοδο. Δεν πάει άλλο. Να απαντήσουμε πολιτικά στο ερώτημα «τί θέλει και τι πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις». Έτσι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχουμε ένα Οδηγό/Κώδικα για τη δράση μας, ώστε να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, μπολιασμένες με τις αξίες της Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Αλληλεγγύης, Λογοδοσίας και Ανιδιοτέλειας.

Προτάσεις:

  1. Η παραπάνω θέση  του 2ου   Συνεδρίου να επαναληφθεί στην  πολιτική απόφαση του 3ου Συνεδρίου, με την επισήμανση της αδράνειας από την απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή.  Επισημαίνω ότι, στο κείμενο των θέσεων για το 3o Συνέδριο δεν υπάρχει αναφορά για τη συνδικαλιστική δραστηριότητα.
  2. Η νέα Κεντρική Επιτροπή, που θα προκύψει από το 3ο Συνέδριο, να υλοποιήσει την απόφαση αυτή, καταρτίζοντας ένα πρόγραμμα δραστηριότητας που θα περιλαμβάνει: κείμενο θέσεων, το οποίο θα συζητηθεί οργανωμένα στο σύνολο του Κόμματος (όχι μόνο στα μέλη του Κόμματος που είναι χρεωμένα σε συνδικαλιστική δράση)  και κωδικοποίηση των θέσεων σε έκτακτη συνδιάσκεψη.

Συντροφικά

*Μανόλης Μαυροφόρος, ΟΜ ΕΤΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)